Forum

Kuchenne porady

Mrożenie grzybów

  • Autor: ira Data: 2007-09-26 10:38:24

    witam- czy ktoś może mi powiedzieć, przez jaki okres można przechowywać mrożone grzyby?

  • Autor: elo Data: 2007-09-26 10:50:34

    Ja mam jeszcze 2 porcje grzybów od zeszłego roku. Jedne porcja obgotowana, a druga usmażona z cebulą i są ok.

  • Autor: nonka4 Data: 2007-09-26 12:29:01

    ja też mam jeszcze od zeszłego roku,w tym nie będę mrozić

  • Autor: Kluko Data: 2007-09-26 11:10:18

    No teoretycznie grzyby powinno się przechowywać nie dłużej niż pół roku (oczywiście poddane wcześniej obróbce termicznej...), ale w praktyce u mnie to różnie wychodzi. Ja przeważnie zużywam wszytskie grzyby na Święta Bożonarodzeniowe, ale jeśli jakieś porcje zostaną to czasem leżą przez cały rok i jakoś jeszcze nic im się nigdy nie stało :)

  • Autor: ira Data: 2007-09-26 11:33:48

    Wielkie dzięki za informacje.Udanego grzybobrania !!

  • Autor: emerytka Data: 2007-09-26 12:02:49

    a czy mozna zamrazac grzybki bez termicznej obrobki?i ewentualnie jak dlugo mozna wlasnie tak zamrozone przechowywac????

  • Autor: nonka4 Data: 2007-09-26 12:30:14

    leśnych nie próbowałam bez obgotowywania, tylko pieczarki-kroję i zamrażam jak kupuję więcej.

  • Autor: chmurka Data: 2007-09-26 12:36:24

      Ja mroże świeze tylko kroję w plastry i bardzo dobrze się przechowują nawet półtora roku 
      Tak długo bo zapomniałam o nich .i były jak świeże.

  • Autor: Rosa Data: 2007-09-26 16:47:25

    mroziłam podgrzybki i prawdziwki świeże takie nieduże, po rozmrożeniu były jak świeże ,trzymałam ok pół roku ale myślę że jakby były dłużej to by też nic im nie było ,pozdrawiam  - rosa

  • Autor: nonka4 Data: 2007-09-26 23:14:10

    no to jednak może jeszcze coś zamrożę w tym roku? świeżynki.hmmm już czuje ich zapach w środku zimy!

  • Autor: Rosa Data: 2007-09-29 06:36:31

    na ten sposób wpadłam przez przypadek , jednego roku pojechaliśmy na grzyby ,a było tak zimno ,że zbieraliśmy  po prostu zamarznięte na kość grzyby ,po powrocie do domu okazało się ,że jak się rozmroziły to były takie jak bym dopiero je zerwała ,no więc doszłam do wniosku ,że mogę je zamrozić i wyjąć wtedy kiedy będą mi potrzebne ,pozdrawiam  - rosa

  • Autor: Ana81 Data: 2007-10-02 12:28:33

    Przed zamrożeniem świeżych grzybów należy je jedynie oczyścić nożykiem i osuszyć w ręczniku papierowym. Pokroić na kawałki i wrzucic do woreczka, tak mrożone grzyby można przechowywać nawet dłużej jak rok. Szczególną uwagę należy zwrócić na to by nie myć grzybów przed zamrożeniem, gdyż zyskają nieprzyjemny smak goryczki.

  • Autor: MonikaK Data: 2007-10-02 12:51:17

    Mam pytanie ile takie grzyby przed zamrożeniem trzeba obgotowywać i czy ma to być woda posolona czy zwykła? Mam w domu 3 siatki grzybów, część dam do suszenia, zrobię zupę a resztę chciałabym zamrozić, nigdy tego nie robiłam stąd moje wątpliwości.

  • Autor: Ana81 Data: 2007-10-03 08:00:33

    Ja nie obgotowuję grzybów przed zamrożeniem ale moja mama tak... zawsze w osolonej wodzie ok. 30 minut

  • Autor: Mari Data: 2007-10-03 09:27:12

    30 minut to juz nie jest obgotowanie ale ugotowanie! Ja obgotowuje 5 minut /najwyzej/ a to tylko dlatego, ze obgotowane zajmuja duzo mniej miejsca w zamrazalce. 

  • Autor: Ana81 Data: 2007-10-03 10:26:56

    Użytkownik Mari napisał w wiadomości:
    > 30 minut to juz nie jest obgotowanie ale ugotowanie! Ja obgotowuje 5 minut
    > /najwyzej/ a to tylko dlatego, ze obgotowane zajmuja duzo mniej miejsca w
    > zamrazalce.

    Mari oczywiście masz rację, miało być 3 minuty a nie 30, przepraszam za błąd

  • Autor: fabia Data: 2007-10-03 14:13:25

    własnie zjadam zapasy z zeszłego roku zawsze trzymam je dłużej niz pół roku

  • Autor: duśka Data: 2007-10-03 16:19:56

    Grzyby powinno się blanszować przed mrożeniem, gdyż to w pewien sposób przedłuża ich trwałość, a w przypadku rydzy, kurek i innych "blaszkowców" ma również wpływ na ich smak. Nie blanszowane przechowuje się do trzech miesięcy, później procesy biochemiczne i chemiczne (zachodzące w naszych zamrażalnikach i zamrażarkach) mogą powodować lekką toksyczność naszych grzybów ulubionych. Więc lepiej jednak krócej niż dłużej

  • Autor: fabia Data: 2007-10-04 14:16:37

    Użytkownik duśka napisał w wiadomości:
    > Więc lepiej jednak krócej niż
    > dłużej

    więc muszę wprowadzic w domu zakaz chodzenia na grzyby bo inaczej sie nie da ich zjesc w pół roku albo krócej

  • Autor: duśka Data: 2007-10-04 16:01:21

    Pozostaje suszenie i marynowanie

Przejdź do pełnej wersji serwisu