Kiedyś przeczytałam na WŻ,że zamiast gotować mleko 3 godziny można ugotować w ciągu 15 minut.Trzeba mleko z puszki wlać do garnka i gotować na małym ogniu stale mieszając i tak też właśnie robię i........Mleko pomału robi cię koloru brązowego ale gdy nabieram je na łyżkę po ostygnieciu robi się twarde a nie takie maziste jak tym sprawdzonym sposobem.Co mam z tym zrobić?????POMOCY!!!!!
Potrzebuję do ciasta jako karmel,zastanawiam się czy nie dać poprostu odrobinkę masła,wlałam trochę mleka i kosystencja zdecydowanie już bardziej mi odpowiada.Zjedzone i tak będzie-pozdrawiam.
Moim zdaniem w tej chwili jest już za późno - ona pozostanie twarda. za długo gotowane - bo te 15 minut nie zawsze jest czasem idealnym - wszystko zależy od ilości cukru w mleku. Mnie to bardzo denerwowało i po kilku próbach odpuściłam sobie - mleko gotuję w puszce.
dobrze natomiast wychodzi ta masa z przepisu nutelli na batoniki http://wielkiezarcie.com/przepis3097.html. Tam do mleka dodawane jest masło - i wystarczyło 8 minut. i wcale nie było zbite.
Mnie nie udało sie mleka słodzonego ugotowac w 15 min. Żeby sie nie zrobiło jak Tobie - musiałam stac przy garnku i mieszać przez godzinę :( Juz wole wstawić puszke na 3 godziny i niech sobie sama "dochodzi" :)))
A ja gotowałam mleko w puszcze chyba dwa razy w swoim życiu, bo tak zdecydowanie było podane w przepisie (migdałowiec) ale uważam, że nie ma lepszego kajmaku jak z ugotowanego na wolnym ogniu zwykłego mleka najlepiej tłustego z cukrem. Przede wszystkim "za jednym zamachem" można ugotować więcej i moim zdaniem jest o niebo lepsze niż to z puszki . Tak gotuję masę do wafla i potem łączę z masłem i jest pyszna, tak też będę zawsze robić kajmak na mazurek w/g przepisu till . Trudno też pominąć fakt gotowania się blachy razem z mlekiem chociaż uczciwie muszę przyznać, że charaktrystycznego posmaku blachy w takim mleku nie wyczułam. Jednak jestem za tradycyjnym sposobem i to bez dwóch zdań...:)))
Kiedyś przeczytałam na WŻ,że zamiast gotować mleko 3 godziny można ugotować w ciągu 15 minut.Trzeba mleko z puszki wlać do garnka i gotować na małym ogniu stale mieszając i tak też właśnie robię i........Mleko pomału robi cię koloru brązowego ale gdy nabieram je na łyżkę po ostygnieciu robi się twarde a nie takie maziste jak tym sprawdzonym sposobem.Co mam z tym zrobić?????POMOCY!!!!!
Gosiu, chyba zjeść.Jeżeli nie jest chrupiące (zcukrzone), to mozna dodać do masy: roztarta margaryna, dokładać po łyżce tej krówki i ucierać.
Potrzebuję do ciasta jako karmel,zastanawiam się czy nie dać poprostu odrobinkę masła,wlałam trochę mleka i kosystencja zdecydowanie już bardziej mi odpowiada.Zjedzone i tak będzie-pozdrawiam.
Moim zdaniem w tej chwili jest już za późno - ona pozostanie twarda. za długo gotowane - bo te 15 minut nie zawsze jest czasem idealnym - wszystko zależy od ilości cukru w mleku. Mnie to bardzo denerwowało i po kilku próbach odpuściłam sobie - mleko gotuję w puszce.
dobrze natomiast wychodzi ta masa z przepisu nutelli na batoniki http://wielkiezarcie.com/przepis3097.html. Tam do mleka dodawane jest masło - i wystarczyło 8 minut. i wcale nie było zbite.
Mnie nie udało sie mleka słodzonego ugotowac w 15 min. Żeby sie nie zrobiło jak Tobie - musiałam stac przy garnku i mieszać przez godzinę :( Juz wole wstawić puszke na 3 godziny i niech sobie sama "dochodzi" :)))
A ja gotowałam mleko w puszcze chyba dwa razy w swoim życiu, bo tak zdecydowanie było podane w przepisie (migdałowiec) ale uważam, że nie ma lepszego kajmaku jak z ugotowanego na wolnym ogniu zwykłego mleka najlepiej tłustego z cukrem. Przede wszystkim "za jednym zamachem" można ugotować więcej i moim zdaniem jest o niebo lepsze niż to z puszki . Tak gotuję masę do wafla i potem łączę z masłem i jest pyszna, tak też będę zawsze robić kajmak na mazurek w/g przepisu till .
Trudno też pominąć fakt gotowania się blachy razem z mlekiem chociaż uczciwie muszę przyznać, że charaktrystycznego posmaku blachy w takim mleku nie wyczułam.
Jednak jestem za tradycyjnym sposobem i to bez dwóch zdań...:)))
a ile dajesz cukru na 1 l mleka i jak długo gotujesz
Tu jest mój przepis na tę masę :http://wielkiezarcie.com/przepis22167.html. Niestety, od pewnego czasu nie udaje mi się na niebiesko.:(
musisz mieć spację przed linkiem i po. A ty dwukropek masz przed samym h. I kropkę po ostatnim l - i już link nie będzie aktywny.
Dzięki Ekko...:))
WRACAM DO SWOJEGO WYPRÓBOWANEGO SPOSOBU!!!!!!