Forum

Rozmowy wolne i frywolne

opłata notarialna

• Autor: Mońcia Data: 2007-09-27 12:31:53

Kochani!!!Wczoraj w ''Faktach'' przekazano informacje,że minister Ziobro zmniejszył opłaty przyjmowane przez notariuszy o 50%.Czy jest na forum jakiś prawnik,notariusz albo ktoś w temacie i wyjaśni jak to jest naprawde i ewentualnie od kiedy ten zapis będzie obowiązywał?Na 15 pazdziernika mam wyznaczone spotkanie z notariuszem w sprawie przekazania części spadku-kwota jaką będe musiała uiścić za przyjęcie swojej części to 1400 zł.Nie ukrywam,że to dla mnie spory wydatek.Jeśli jednak prawdą jest to co podali w TV wówczas musiałabym zapłacić tylko 700 zł a to ogromna różnica.Czy zrezygnować chwilowo z wizyty u notariusza i czekać aż ta ustawa wejdzie w życie???Nie wiem ile to może potrwać.....z miesiąc moge jeszcze poczekać,ale sprawy spadkowe nie mogą czekać w nieskończoność.Prosze kogoś kompetentnego o wypowiedzenie sie.Dziękuje i pozdrawiam!!!Monika.

• Autor: nonka4 Data: 2007-09-27 12:50:05

Mońcia zanim znajdzie swię prawnik to poczytaj,może anuż coś "wyczytasz"
    http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/pierwsza_strona_070927/pierwsza_strona_a_1.html
    http://www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=1781.6.216.2.1.2.0.1.htm

• Autor: Mońcia Data: 2007-09-27 15:01:40

nonka4,dziękuje za te linki,bardzo mi pomogły.
    Olek,masz racje,ale jakby na to nie patrzeć wychodzi na to,że zawsze te pare groszy można zaoszczędzić.Pozdrawiam!

• Autor: Olek Data: 2007-09-27 13:38:20

Nie możesz tego w ten sposób przeliczać, ponieważ po pierwsze opłaty notarialne ulegną obniżeniu do 50%, co nie oznacza połowy, a ponadto tylko część kwoty 1.400 zł to taksa a notarialna, a reszta to w zależności od tego na jaką okoliczność jest spisywana umowa to opłata sądowa, podatek od czynności cywilno prawnych, podatek VAT.

• Autor: bunia Data: 2007-09-27 16:09:14

Od kiedy wchodzi w życie ta ustawa? o obniżeniu kosztów?

• Autor: Mońcia Data: 2007-09-27 17:19:53

bunia,wychodzi na to,że niebawem.Ma zacząć obowiązywać jeszcze przed wyborami a z tego co mi wiadomo wybory mają być 21 pażdziernika.

• Autor: bunia Data: 2007-09-27 17:22:39

Ok. dzięki;) dla mnie i tak już po "ptokach" bo dokładnie tydzień temu miałam spotkanie z notariuszem, ale cóż wszystkiego mieć nie można. Pozdrawiam:))))

• Autor: Mońcia Data: 2007-09-28 09:45:36

Wczoraj już mówili,że notariusze złożą apelacje....ach....niech oni się kotłują we własnym sosie.Ide jednak do notariusza w terminie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu