witam zarloczki , dostalam od znajomej duuzo jablek i tak mysle co z nich zrobic... mam chec na kompot z czesci ale nie mam pojecia jak goruje sie kopot bo nigdy tego nie robilam , a moze macie jakies jeszcze propozycje co zrobic z jablek?? pozdrawiam
Jak masz ochotę na coś z jabłek to może sok - jabłka przepuszczone przez sokowirówkę i potem pasteryzowane w słoikach lub butelkach. Potem pić można w wersji skoncentrowanej lub rozcieńczonej.
Albo musi jabłkowe - na zimę do szarlotki jak znalazł.
Może jabłka obierzesz i wysuszysz ? Z takich jabłek zrobisz kompot i nie tylko , a mało z tym pracy . Takimi jabłkami moja wnusia zajada się.( można nie obierać ze skórki )
robie sok , a z pozostalości mus , dodaję żelfixu i gotowe , mozesz również pokroić jablka na plasterki i przesypać w sloiku cukrem i oczywiscie spasteryzować :)
witam zarloczki , dostalam od znajomej duuzo jablek i tak mysle co z nich zrobic... mam chec na kompot z czesci ale nie mam pojecia jak goruje sie kopot bo nigdy tego nie robilam , a moze macie jakies jeszcze propozycje co zrobic z jablek??
pozdrawiam
Jak masz ochotę na coś z jabłek to może sok - jabłka przepuszczone przez sokowirówkę i potem pasteryzowane w słoikach lub butelkach. Potem pić można w wersji skoncentrowanej lub rozcieńczonej.
Albo musi jabłkowe - na zimę do szarlotki jak znalazł.
Podaję linki, może coś trafi w Twój gust
http://wielkiezarcie.com/przepis2423.html jabłka w karmelu
http://wielkiezarcie.com/przepis23151.html konfitura z jabłek z imbirem
http://wielkiezarcie.com/przepis2309.html mus z jabłek
Te jabłka tez są pyszne: http://wielkiezarcie.com/przepis26259.html . Polecam...:)))
Może jabłka obierzesz i wysuszysz ? Z takich jabłek zrobisz kompot i nie tylko , a mało z tym pracy . Takimi jabłkami moja wnusia zajada się.( można nie obierać ze skórki )
No to ja jeszcze mam pomysły takie:
Calvados (koniak z wina jabłkowego)
Jabłecznik (wino jabłkowe)
Ale przepisó nie znam...
robie sok , a z pozostalości mus , dodaję żelfixu i gotowe , mozesz również pokroić jablka na plasterki i przesypać w sloiku cukrem i oczywiscie spasteryzować :)