Forum

Galeria

Tallin - perla Estonii

• Autor: kiiri Data: 2007-09-28 12:43:36

Chcialam sie z Wami podzielic wrazeniami z mojej jednodniowej wycieczki do Tallina i goraco polecic to miasto wszystkim ktorzy znajda sie gdzies w okolicy Zdjecia troszke male nie wiem jak je ciut powiekszyc ale mam nadzieje ze sie czegos dopatrzycie :D Pozdrawiam! Aga

Widok z promu

Widok z wiezy jednego z licznych kosciolow

Zblizenie na skale z zamkiem - Toompea

Cerkiew sobor Aleksandra Newskiego z przepieknymi zlotymi zdobieniami w srodku (niestety nie mam zdjec)

Jeszcze raz ta sama cerkiew

Tallin jest znany ze swoich baszt otaczajacych cale stare miasto, sa przepiekne i nadaja romantyczny charakter starowce :)

I jeszcze kilka innych zdjec

• Autor: Shanna Data: 2007-09-28 12:58:05

Miasto piekne, a te waskie uliczki to juz w ogole przesliczne. Pogoda widac dopisala, szkoda tylko ze bylas tam jeden dzien. W tak krotkim czasie nie da sie wszystkiego zobaczyc.
    Ach.......

• Autor: kiiri Data: 2007-09-28 13:02:39

Pogoda byla swietna, bylam gdzies 2 tygodnie temu. Niestety jeden dzien wystarczy jedynie na zwiedzenie starowki, nie widzialam nic poza tym. Podobno pod Tallinem jest piekna letnia willa jednego z carow, wiec zaluje ze tam nie bylam. Ale mysle ze okazji jeszcze bedzie sporo bo ode mnie to tylko 1,5 godzinki promem, pewnie na wiosne pewnie sie tam znow wybiore

• Autor: smakosia Data: 2007-09-28 13:29:08

Z przyjemnością obejrzałam wszystkie zdjęcia. Te uliczki są faktycznie urocze. Cerkiew również zachwyca. Dziękuję i "zazdroszczę" nawet tego jednego dnia w Tallinie :-)

• Autor: kiiri Data: 2007-09-28 21:04:06

Te uliczki sa swietne, w Polsce zazwyczaj na starowkach tylko przednie fasady domow sa odremontowane a z tylu "strasza". W Tallinie widac ze rzad dba o wizerunek bo wszedzie jakies remonty itp. Fakt faktem ze wiekszosc turystow to Finowie i Szwedzi wiec moze dlatego tak dbaja zeby klienteli nie odstraszyc

• Autor: gosik Data: 2007-09-28 13:47:13

Dzięki za fajną wycieczkę Miasto bardzo urokliwe! Super, że można oglądać świat bez wychodzenia z domu - dzięki jeszcze raz!

• Autor: kiiri Data: 2007-09-28 21:07:38

Ja tez zawsze szukam zdjec ze swiata gdy mam wolna chwilke, bo wiem ze nigdy nie uda mi sie zobaczyc chocby malej czesci tego wszystkiego na zywo i wychodze z takiego samego zalozenia ze jezeli juz mi sie uda gdzies pojechac to moge z innymi sie podzielic zeby i oni zobaczyli to co ja Piekno jest dookola nas a my jestesmy po to by je podziwiac

• Autor: ekkore Data: 2007-09-28 14:12:38

Wiem byłam, widziałam. Śliczne zdjęcia - dzieki za przypomnienie mojej majowej wyprawy

• Autor: kiiri Data: 2007-09-28 21:10:00

Ekkore - bylas tylko w Tallinie czy objezdzilas cala Estonie? Ja sie wiosna wybieram na kilkudniowa wycieczke samochodem i wlasnie nie wiem czy wybrac Szwecje czy warto Estonie (bo w sumie nie wiem
     czy jest cos interesujacego do zwiedzania tam poza Tallinem?

• Autor: ekkore Data: 2007-09-30 08:10:30

Byłam w Finlandii. Specjalnie zaplanowaliśmy tak podróż, aby przed promem mieć kilka godzin w Tallinie - bo poprzednie wyjazdy zazwyczaj byliśmy na styk.

popytam męża - on będzie wiedział co warto zwiedzić. Choć myśmy więcej po drodze zwiedzali na Łotwie

• Autor: kiiri Data: 2007-09-30 11:17:44

Dziekuje bede czekac na odpowiedz :) Na Lotwie juz bylam wiec dla mnie to by byla jedynie wycieczka po Estoni. Pozdrawiam!

• Autor: ekkore Data: 2007-09-30 12:12:33

Warte obejrzenia

Dorpad jest ładny (miasto Piotra Skargi) - obecnie Tartu

Narva , leży pod granicą rosyjska (kierunek Petersburg) - są tam dwa zamki - jeden po stronie estońskiej, drugi po rosyjskiej.

Narazie mąż wiecej nie kojarzy

• Autor: kiiri Data: 2007-09-30 13:36:21

Dziekuje Ekkore - posprawdzam i zobaczym gdzie sie wybierzemy :) nastepna relacja na wiosne :D

• Autor: nonka4 Data: 2007-09-28 14:47:09

Fajne zdjęcia i fajne miejsce,najbardziej podobają mi się kamienie na 1 zdjęciu(przed powiększeniem myślałam,że to łabędzie)
    no i prosiaczkowa doniczka jest super!

• Autor: kiiri Data: 2007-09-28 21:11:25

Prosiaczkowa doniczka jest kapitalna, tak mysle do przyszlego ogrodkasobie taka zrobic ale zamiast prosiaczka, wiewiorke tak zeby w ogonku miala kwiaty

• Autor: Baśka Data: 2007-09-28 19:00:44

Kilka,właściwie to już chyba z dwadzieścia lat temu mój mąż był w Talinie kilka miesięcy.Już wtedy mówił,że to zachód na wschodzie...nie wiem jak teraz,ale wtedy sporo polskich firm odbudowywało starówkę ...teraz pewnie te firmy nie istnieją.Przywiózł sporo pięknych wspomnień.Obiecał mi,że kiedyś mnie też tam zabierze.Troszkę zazdroszczę Ci tej wycieczki.

• Autor: kiiri Data: 2007-09-28 19:59:27

Oj mysle ze te firmy jeszcze istnieja :) Kiedy szlismy starowka kolo jakiegos remontowanego budynku slysze krzyk : Grzesiu, tu trzynastki trzeba! Mialam odkrzyknac ze ja niestety juz pelnoletnia ale sie w jezyk ugryzlam Mam nadzieje ze maz dotrzyma obietnicy i tam z nim kiedys pojedziesz. Pozdrawiam!

• Autor: Baśka Data: 2007-09-28 20:50:17

Dopiero teraz przeczytałam,że Ty to masz tam blisko.

Przejdź do pełnej wersji serwisu