Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Zwolnienie lekarskie

• Autor: joking Data: 2007-09-29 11:58:55

Moi drodzy, czy orientujecie się może jak wygląda płatność kobiety w ciąży przeywającej na zwolnieniu lekarskim? Ostatnio usłyszałam, że jest ono 100% płatne, czt to prawda? Moja wypłata wpłynęła mi na konto trochę pomniejszona więc już sama nie wiem jak się sprawy mają. Piszcie proszę jeśli coś wiecie.

• Autor: smakosia Data: 2007-09-29 12:07:50

Zwolnienie jest płatne w 100%, ale wyliczane ze średniej z ostatnich 12 m-cy. Jesli wcześniej np. chorowałas i miałaś mniejsze wynagrodzenie, to Twoja średnia tym samym ciutkę maleje. O tym poczytasz tutaj: http://www.blizniaki.net/index.php?p=kacik_porad_prawo

• Autor: joking Data: 2007-09-29 12:21:26

A to już wszystko rozumię. 3 miesiące temu dostałam podwyżkę, więc średnia z całego roku będzie trochę mniejsza niż moje ostatnie arobki. A ja się głowiłam czemu dostałam taką dziwną pensję. Najpierw myślałam, że jednak moje chorobowe jest płatne 80%, ale po obliczeniu nie zgadzało mi się. Czyli gdybym przez całe 12 mies. miała tą samą stawkę moje zarobki nie uległyby zmianie.
    Dziękuję ci smakosiu.

• Autor: smakosia Data: 2007-09-29 12:24:29

Nie ma za co. Przy okazji ja też ciągle czegoś się dowiaduję :-) Życzę miłego odpoczynku.

Przejdź do pełnej wersji serwisu