Forum

Kuchenne porady

Dębowa beczka

• Autor: bunia Data: 2007-09-29 22:45:36

Witam, czy możecie mi podpowiedzieć co zrobić z nową dębową beczką przed rozpoczęciem robienia w niej wina? Podobno trzeba ją jakoś przygotować. Pozdrawiam żarłoczków;)

• Autor: EWA007 Data: 2007-09-29 22:53:10

Wina w beczce nie robiłam, ale kiedyś mieliśmy beczkę dębową do kiszenia kapusty. Pamiętam, ze przed sezonem (po wyszorowaniu itp.)napełniało się ją wodą, żeby rozeschnięte klepki zaś szczelnie wszystko trzymały i beczka nie przeciekała. Ale czy to rada dla winiarzy?

• Autor: Paola_r Data: 2007-09-30 05:21:12

Jeśli nikt z forumowiczów nie pomoże, zasięgnęłabym porady u bednarza (szkoda później winka ;)
    Znalazłam to na guglach :
    http://bednarstwo.republika.pl/start.htm
    Pozdrawiam. Paola

• Autor: anna-gu Data: 2007-09-30 10:18:44

I ja wina w beczce nie robiłam. Nie wiem, jak by to było z fermentacją, bo wwinarze beczki korkują i przechowuja w piwnicach w odpowiedniej temperaturze.
    Moja babcia przed kiszeniem kapusty beczke nie tylko napełniała wodą, by napęczniała, ale także wyparzała, wrzucajac rozgrzaną pod kuchnia cegłę.

• Autor: smakosia Data: 2007-09-30 10:24:30

Na allegro ktoś sprzedając dębowe beczki umieścił taką informację: "...Aby beczka mogła spełniac swoje funkcje (sezonowanie alkoholi) oprócz dobrze dobranych i sezonowanych klepek z conajmniej 100 letnich dębów należy odpowiednio ją wykończyc. Wszelkiego rodzaju lakiery zasklepiają słoje w klepkach przez co drewno nie oddycha i antałek staje się bezużyteczny. Wykonywane w moim warsztacie antałki są woskowane naturalnym woskiem który umożliwia oddychanie drewna co jest konieczne do prawidłowego sezonowania wina i innych alkoholi. UWAGA!!! Aby dobrze przygotowac nowo zakupiony antałek do zalania winem (alkoholem) oprócz płukania należy beczkę zasiarkowac w celu powstrzymania rozwoju bakterii i pleśni. Dlatego do każdej zakupionej beczki dołączam gratis knot siarkowy oraz poradę jak samodzielnie zasiarkowac beczkę." Cytat pochodzi z: http://www.allegro.pl/item242775145_antalek_beczka_debowa_beczki_11litr_.html#photo

• Autor: bunia Data: 2007-09-30 13:06:05

Po przeczytaniu zastanawiam się czy wogóle taka beczka nadaje sie do robienia? czy tylko do leżakowania wina :/

• Autor: Dorota zza plota Data: 2007-09-30 13:14:00

z tego co wiem to tylko do lezakowania...

• Autor: woila Data: 2007-09-30 16:59:57

Nie jestem fachowcem ale pracowałam kiedyś przy wyrobie wina i widziałam jak szef przygotowywał beczki (nowe) : najpierw wlewał do pełna wody i zostawiał na kilka godzin ,nawet na noc, żeby drewno napęczniało, a tym samym uszczelniła się beczka, następnie "odsiarczył" (to właśnie o tym pisze Smakosia) i wlewał gotowe, przefiltrowane wino do leżakowania. Przez ten czas wino nabiera zapaszku i lekkiego posmaku dębowego ale musze powiedzieć, że jest też specjalny, dąb w proszku do wina, który jest zazwyczaj dodawany do beczek niedębowych dla uzyskania charakterystycznego zapachu...

Przejdź do pełnej wersji serwisu