Mam na dzialce dwa takie drzewka orzechowe-samosiejki. Rosna juz 4 lata a siegaja troche powyzej kolan. Orzechow to ja sie napewno nie doczekam..............
Otrzymanie drzewa orzecha z siewki należy traktować jako drzewko ozdobne. Przy sprzyjających warunkach pierwsze orzechy będzie można otrzymać po kilkunastu latach. Jedynym sposobem otrzymania szybko orzechów jest kupienie sadzonki szczepione lub samemu zaszczepić siewkę .
Jesli masz cierpliwosc czekac dlugo na pierwsze owoce to tak:) Ale musisz wiedziec ze wyhodowane w ten sposob drzewo nie koniecznie powtarza cechy roslimy matecznej
Mój orzech włoski, a właściwie nasz rodzinny, ukochany ponad dwudziestoletni kolos, który praktycznie zawładnął już absolutnie przestrzenią w ogrodzie, wyrósł właśnie z jednego, niewielkiego orzecha.Orzechów ci u mnie pod dostatkiem.
Użytkownik ada5 napisał w wiadomości: > Mam pytanie: czy ktoś próbował zrobić sadzonkę orzecha włoskiego z owocu? Jak > można to zrobić? Proszę o radę. Pozdrawiam. Oczywiście ze mozna przygotuj miejsce to znaczy lekka wilgotna ziemia w cieniu najlepiej ogrodz żeby nic nie weszło, powkładaj orzechy na głębokość 3-4 cm pielęgnuj. Ja tak dochowałam się licznej gromadki orzechowej rodzinki. Pozdrawiam Ewa
Mam pytanie: czy ktoś próbował zrobić sadzonkę orzecha włoskiego z owocu? Jak można to zrobić? Proszę o radę. Pozdrawiam.
Wsadź do ziemi cały orzech, sam wykiełkuje.
Ado chcesz czekac wieki całe na pierwszego orzecha ?
Mam na dzialce dwa takie drzewka orzechowe-samosiejki. Rosna juz 4 lata a siegaja troche powyzej kolan. Orzechow to ja sie napewno nie doczekam..............
dlatego podziwiam osoby, ktore chcą same wychodowac drzewo orzecha z nasionka (orzeszka)
Bo to trzeba kochać, nie isć na łatwiznę.
Otrzymanie drzewa orzecha z siewki należy traktować jako drzewko ozdobne. Przy sprzyjających warunkach pierwsze orzechy będzie można otrzymać po kilkunastu latach. Jedynym sposobem otrzymania szybko orzechów jest kupienie sadzonki szczepione lub samemu zaszczepić siewkę .
Ja mam orzecha samosiejke i owoce ma. Zasada jest jedna: dopiero owocuje po 7 latach. Czemu? NIe umiem odpowiedziec.
Pozdrawiam Gosia
Jesli masz cierpliwosc czekac dlugo na pierwsze owoce to tak:) Ale musisz wiedziec ze wyhodowane w ten sposob drzewo nie koniecznie powtarza cechy roslimy matecznej
Fakt. Bo z 3 samosiejek, tylko jedna jest taka jak matka. Pozostale, maja mniejsze owoce.
Użytkownik ada5 napisał w wiadomości:
> Mam pytanie: czy ktoś próbował zrobić sadzonkę orzecha włoskiego z owocu? Jak
> można to zrobić? Proszę o radę. Pozdrawiam.
Oczywiście ze mozna przygotuj miejsce to znaczy lekka wilgotna ziemia w cieniu najlepiej ogrodz żeby nic nie weszło,
powkładaj orzechy na głębokość 3-4 cm pielęgnuj.
Ja tak dochowałam się licznej gromadki orzechowej rodzinki.
Pozdrawiam Ewa