Forum

Kuchenne porady

marmolada w maszynce do chleba

• Autor: iwoniak Data: 2007-09-30 23:20:34

Mam pytanie do osób, które mają maszynki do pieczenia chleba - w mojej jest też program do robienia marmolady - tylko nie ma o tym ani słowa w instrukcji i nie wiem ile ,czego dać - rozumiem,że jakieś owocki i cukier, ale ile? Może ktoś wie ?

• Autor: miauka Data: 2007-09-30 23:28:21

ja sie podepne bo wlasnie rozwazam zakup takiej maszynki i nie wiem czy warto, czy chlebki dobre. Tutaj u mnie to chlebki dmuchane albo strasznie drogie w piekarni, a ja chcialabym miec dobry chlebek w domu i niedrogi a zakwasu sie boje :):) wiec nie wiem czy ta maszyna to jest warta uwagi :)

• Autor: iwoniak Data: 2007-09-30 23:37:55

Chlebki wychodzą wspaniałe, można wg gotowych przepisów, można wypróbowywać swoje, można eksperymentować. Jest też program do wyrobu samego ciasta drożdżowego - potem robi się z niego, to, co się chce i piecze w piekarniku. W mojej jest też program do pieczenia ciast na proszku - wychodzą - są tylko bardziej wilgotne niż w piekarniku, no i oczywiście w jednym, chlebowym kształcie.(najlepiej wychodzą keksy). Mam tylko problem z tą marmoladą...

• Autor: miauka Data: 2007-10-01 01:49:48

dziekuje i przykro mi, ze o marmoladzie Ci nie pomoge

• Autor: makusia Data: 2007-10-01 11:52:50

ja jestem zadowolona , polecam :)) mam codziennie świeży chlebek

• Autor: majus Data: 2007-10-01 19:43:45

witaj miauko ! mi też chodzi po głowie ta maszyna,dlatego podpinam się pod twoje pytanie,może niezawodne żarłoczki które mają takowe urządzenia podpowiedzą nam,które są w miarę tanie a dobre?

• Autor: miauka Data: 2007-10-01 01:56:51

znalazlam watki o maszynie ale o marmoladzie z maszyny sie nie doczytalam :(

• Autor: makusia Data: 2007-10-01 07:14:20

cześć dziewczyny , mam maszynę do chleba i służę przepisami
    Marmolada W automacie do pieczenia chleba można szybko i prosto przyrządzić konfiturę lub marmoladę. Nawet jeśli wcześniej nie przyrządzaliście jej Państwo, warto spróbować. Otrzymacie Państwo wyborną, pyszną konfiturę. Proszę postępować zgodnie z poniższym: ·
     Umyć świeże dojrzałe owoce. Jabłka, brzoskwinie, gruszki i inne problematyczne w obieraniu owoce, można je ewentualnie obrać. · Proszę stosować zawsze podane ilości, ponieważ są one dopasowane do programu MARMOLADA. W przeciwnym razie masa ugotuje się zbyt wcześnie i wykipi.
    · Owoce odważyć, pokroić na małe kawałki (max. 1 cm) i zrobić piure a następnie przełożyć do pojemnika. · Dodać cukier żelujący do wymienionej ilości w proporcji „2:1”. Proszę używać tylko tego cukru, a nie cukru domowego lub żelującego w proporcji „1:1”, w przeciwnym razie konfitura nie będzie twarda. · Pomieszać owoce z cukrem i rozpocząć program, który biegnie automatycznie. · Po 1:20 godzinie włącza się sygnał dźwiękowy i można napełnić słoiki konfiturą a następnie dobrze je zamknąć.

Konfitura truskawkowa Świeże truskawki umyć, oczyścić, 900 g drobno pokroić lub zrobić piure cukier żelujący „2:1” 500 g sok cytrynowy 1 łyżka · Wszystkie składniki wymieszać w pojemniku za pomocą gumowego skrobaka. · Wybrać program MARMOLADA i rozpocząć. · Za pomocą łopatki usunąć resztki cukru ze ścian bocznych pojemnika. · Po sygnale dźwiękowym, za pomocą rękawicy do garnków wyjąć pojemnik z urządzenia. · Napełnić słoiki konfiturą i dobrze zamknąć.

Konfitura jagodowa Rozmrożone głęboko zamrożone jagody 950 g cukier żelujący „2:1” 500 g sok cytrynowy 1 łyżka · Wszystkie składniki wymieszać w pojemniku. · Wybrać program MARMOLADA i rozpocząć. · Za pomocą gumowej łopatki usunąć resztki cukru ze ścian bocznych pojemnika. · Po sygnale dźwiękowym, za pomocą rękawicy do garnków wyjąć pojemnik z urządzenia. · Napełnić słoiki konfiturą i dobrze zamknąć.

Konfitura pomarańczowa Obrane i pokrojone w małą kostkę pomarańcze 950 g Obrane i pokrojone w małą kostkę cytryny 100 g cukier żelujący „2:1” 500 g · Pomarańcze i cytryny obrać i pokroić w kawałeczki. · Dodać cukier i wymieszać wszystkie składniki w pojemniku. · Wybrać program MARMOLADA i rozpocząć. · Za pomocą gumowej łopatki usunąć resztki cukru ze ścian bocznych pojemnika. · Po sygnale dźwiękowym, za pomocą rękawicy do garnków wyjąć pojemnik z urządzenia. · Napełnić słoiki marmoladą i dobrze zamknąć.

mam sporo przepisow na chlebki , ktore dostałam wraz z zakupem automatu , pozdrawiam i smacznego :)))

• Autor: iwoniak Data: 2007-10-01 11:34:16

Bardzo Ci dziękuję,Makusiu, za przepisy na marmolady Z maszynką była instrukcja i przepisy, ale tylko na różne chleby. Teraz nareszcie mogę zrobić konfiturkę. Pozdrawiam.

• Autor: Ave Data: 2007-10-01 11:48:33

Czy mogłabys podac parametry tej swojej maszyny (nazwe, symbol ) ? Chodzi mi po głowie zakup takiej, a z tego co piszesz Twoja jest wszechstronna :)))

• Autor: iwoniak Data: 2007-10-01 13:47:27

Oczywiście,że mogę - EUROPASTYLE BBA 2605. Mąż kupił mi ją przypadkiem, bez uzgodnienia ze mną (nie chciał bym męczyła się przy robieniu chleba ), ale jestem nią zachwycona od 2 lat. To jest niemiecka maszyna, ale opis miała po polsku, nieznana mi zupełnie marka, ale bez problemu piecze i nie psuje się.

Przejdź do pełnej wersji serwisu