Forum

Gawędy o jedzeniu

Suszenie grzybow

• Autor: Barbara Data: 2007-10-02 08:31:18

Myslę,że to temat na czasie i chciałabym podzielic sie sposobem na suszenie grzybów,
    podpatrzyłam to u znajomej.Teraz w mieszkaniach jest ciepło,wszędzie palą.
    Na suszarkę do bielizny rozkładam firankę\starą\ na to wysypuję grzyby oczyszczone i pocięte w plasterki.
    Muszą leżeć pojedynczo i schnąć.Po trzech dniach są naprawde suche i zapach roznosi sie po całym domu.
    Nie ma z tym za wiele roboty.Kiedyś meczyłam sie z igłą i nitką i nanizywałam kazdy grzybek,spadały nieraz z nitek.
    Mysle ze przyda wam sie taki sposob o ile ktoś go jeszcze nie zna.

• Autor: maniuś Data: 2007-10-02 09:24:24

super sposób na pewno go wypróbuje dzięki i pozdrawiam

• Autor: Ave Data: 2007-10-02 10:06:51

Ja nie znałam - ale z pewnością wypróbuję :)))

• Autor: renataz36 Data: 2007-10-02 10:26:24

Tp ja podpowiem sposób mojej mamy. Niestety trzeba nawlec na nici i takie gotowe sznureczki grzybów mama wiesza z tyłu lodówki. Tam gdzie są takie czarne druty, one są ciągle ciepłe i myśle że kilka nitek grzybków im nie zaszkodzi. Przynajmniej nigdy nie zaszkodziło, a nie trzeba się martwic czy grzeją kaloryfery czy nie Pozdrówka

• Autor: anna-gu Data: 2007-10-02 10:50:00

Dla tych suszaczy grzybów, którzy jeszcze nie grzeją: pokrojone grzyby włozyć na 3 min do mikrofali w celu "wyciśnięcia wody z grzybów, a potem to już mozna suszyć na firance na słońcu :)

• Autor: Mari Data: 2007-10-03 09:24:22

Ja susze na siatce nylonowej, rozpietej na drewnianej ramce, potrafi to zrobic kazdy "majsterklepka". Ramka jest wielkosci mniej wiecej kaloryfera /mam takie "zeberkowe"/, na poczatku rozlozone w jednej warstwie  a na dosuszenie to juz tyle, ile wejdzie. Schna blyskawicznie!  

• Autor: aldabro75 Data: 2007-10-02 12:47:57

Z ta firanką to swietny pomysł, napewno wypróbuje. ja zawsze suszyłam na kominku nawleczone na nitke i w suszarce do grzybów. A tak przy okazji w czym pózniej przechowujecie te wysuszone grzyby żeby nie zachodziły wilgocią?

• Autor: Barbara Data: 2007-10-02 13:49:34

Przechowuje w zakręconym słoiku i nawet w poszewce.Mają dostęp powietrza i nic sie nie dzieje.
    Poszewka z "Jaśka" ha ha ha

• Autor: renataz36 Data: 2007-10-03 07:30:31

Ja przechowuję w papierowej torebce i w szafce kuchennej, nigdy mi jeszcze nie zrobaczywiały, i zapach też zachowują

• Autor: kokliko Data: 2007-10-05 01:15:40

To wlasciwie podziekowanie dla Barbary i pytanie do wszystkich innych. Dla mnie pomysl genialny, ale wylacznie na suszenie w domku na dzialce itp.
    Ja ubostwiam zbierac grzyby, gorzej juz z obsprawianiem, a juz najgorzej z zapachem w calym domu.......
    Lubie je potem przyrzadzic, nawet lubie nosem "poniuchac" w sloiku, ale zeby zabily zapach tarty cytrynowej ktora akurat w piekarniku????
    A moze ktos zna jakas nieagresywna (dla powonienia) metode suszenia grzybow. Ja znam, ale w moich warunkach nierealizowalna, inaczej mowiac w piwnicy
    w elektrycznych suszarkach.Wprawdzie mam dwie "pieciopietrowe" suszarki, ale nie mam piwnicy, jak nie pada to wystawiam na taras, a jak pada to ...zamrazam.
    Spodobala mi sie metoda za lodowka, sprobuje. A moze ktos ma skuteczniejsza?
    Pozdrawiam wszystkich grzybiarzy.

Przejdź do pełnej wersji serwisu