Forum

Gawędy o jedzeniu

Artykuł - pieczemy chleb

• Autor: ekkore Data: 2007-10-03 14:56:44

Zaczęłam pisać artykuł odnośnie pieczenia chleba. Aby nie pogubić się podzieliłam go na części - etapy. mniej więcej takie jak sama przechodziłam

i teraz mam dylemat. Bo o ile koncepcję chlebów na zakwasach już mam, mam problem z początkiem.
    Początkowo zastanawiałam się czy opisywać jak zrobić ciasto po kolei - ale jako, że korzystam z gotowych przepisów, powielanie tego chyba nie jest konieczne. Poza ym prostych chlebów juz dawno nie wykonywałam, więc nawet nie byłabym w stanie zilustrować.
    Dlatego dałam linki do przepisów - jak uważacie czy to wystarczy? czy może jednak opisywać?

• Autor: luckystar Data: 2007-10-03 15:02:45

Ja osobiscie mysle, ze linki do przepisow w zupelnosci wystarcza ..... przeciez i tak kazdy musi sobie wydrukowac przepis, no chyba, ze ktos poleci do kuchni z komputerem :)) A pomysl napisania artykulu na ten temat jest super sam w sobie, moze nawet ja sie kiedys zmobilizuje do pieczenia chleba :)))

• Autor: kasia.terlecka Data: 2007-10-03 15:04:36

Wlasnie zerknelam na artykul. W tej postaci jest bardzo przejrzysty. Uwazam ze wystarczy

• Autor: Krystyna911 Data: 2007-10-03 15:33:00

Moim skromnym zdaniem (co już pisałam pod artykułem) wszystko jest jasne i przejrzyste. Mój kłopot, i myślę że nie tylko mój będzie z doborem mąki przy pieczeniu chleba.
    Uważam że linki w zupełności wystarczą i czekam na c.d.n. Pozdrawiam serdecznie.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2007-10-03 17:21:51

super ekkore podoba mi sie i to bardzo!

• Autor: majus Data: 2007-10-03 17:29:42

ekkore,chyba czas zabrać się do pieczenia chleba-dzięki za fajny artykuł

• Autor: kasia.terlecka Data: 2007-10-03 18:10:02

ja wlasnie tak sie natchnelam po przeczytaniu ze zaraz bede chleb wyciagac z piekarnika ten najprosstszy oczywiscie:)

• Autor: nadia Data: 2007-10-03 18:24:42

Ekkore powiedz mi czy chleb moge upiec majac do dyspozycji TYLKO drozdze instant?

• Autor: ekkore Data: 2007-10-03 19:36:00

Możesz - w  części drugiej masz podane proporcje do zamiany. Drożdże piekarnicze są też w proszku, Z tym, że na stronie młyna - w przepisie podają, że 8 g to odpowiednik dla drożdży piekarniczych, natomiast innych suchych należy dać 16 g. Ja na początku zaeksperymentowałabym z wartością pośrednią - czyli coś koło 12-13 g

• Autor: nadia Data: 2007-10-03 21:15:30

Dzieki, juz czuje zapach pieczonego chlebka ;)))

• Autor: makusia Data: 2007-10-03 19:04:39

swietne artykuły :))widac ze znasz sie na rzeczy :)

• Autor: Ave Data: 2007-10-03 20:42:07

Dzieki za artykuł, jest baaardzo przydatny :)

• Autor: ekkore Data: 2007-10-03 20:50:27

jeżeli zauważacie jakieś braki- wpiszcie - wtedy poprawię. Bo może dla mnie coś jest oczywiste, a przydałoby się dopisać. Ja już sama kilka razy wpisywałam dodatkowe informacje.
    I od razu przepraszam za wszystkie literówki, braki polskiej czcionki - poprawię je na pewno - tylko wszystko widać przy tekście zaakceptowanym - po edycji się chowają - heheh...

• Autor: smakosia Data: 2007-10-03 21:37:22

Ekkore, zasłużyłaś na wielką nagrodę za tak obszernie i jasno napisane porady. Pewnie dzięki nim nie jedna osoba skusi się na pierwsze, własne pieczywo. Liczę, że za jakiś czas powstanie następna część :-) Wiesz... ta o pieczeniu na samym zakwasie czyli bez drożdży. Wiem wiem, to już robota "po byku", ale chyba kusi co? :-)))

• Autor: ekkore Data: 2007-10-04 08:41:53

ale tu będzie potrzebna Twoja i Doroty pomoc. Choć teoretycznie mam wszystko poukładane w głowie - jednak trudno pisać, gdy brak własnych doświadczeń .Będą na pewno - bo bakcyla i smaka załapałam.
    Mam też ochotę na eksperymenty z kupionym zakwasem - aby go ożywić i potem hodować w domu następne porcje. Co prawda mąż, jak mu powiedziałamo zamiarze zakupu 20 kg mąki (mówiąc ogólnie - bo w pace byłoby wszystko) - jak mam płacić za przesyłkę to niech będzie na maksa- stwierdził, że mi chyba odbija...ale ja go przekonam. A jak nie to postawię przed faktem dokonanym...

• Autor: luckystar Data: 2007-10-04 14:35:51

W/g mnie postawienie przed faktem dokonanym jest wlasnie najlepsza i najbardziej skuteczna forma przekonywania :))))
    Moj maz co i rusz stoi przed jakims faktem dokonanym :))))

• Autor: smakosia Data: 2007-10-04 20:37:45

A skoro mowa o "fakcie dokonanym" Hi hi... Mój "połówek" dziś się dowiedział, że stał się szczęśliwym właścicielem nowego, dużego garnka i czajnika do filtrowania wody (Brita). Nie opieszkałam wspomnieć, że wszystko po cenie promocyjnej więc nie może się nie cieszyć :-D

• Autor: Ave Data: 2007-10-04 22:14:52

hahahaha, swietny pomysł, tez muszę zacząć go stosować .... ))))))) U mnie:  Właściciel łyżek stołowych i wycieraczki po promocyjnej cenie, ale fajnie bedzie :)))))

Przejdź do pełnej wersji serwisu