Forum

Kuchenne porady

marynata do grzybów

  • Autor: mw1111 Data: 2007-10-04 07:45:34

    Mam dylemat jakie zastosować proporcje woda-ocet, lubię grzybki niezbyt ostre, ale o wyraźnym smaku. Którą wersję przyjąć (1l wody -1 szkl 10% octu, znalazłam też 2l wody - 1szkl. octu). A może całkiem inną. Pozdrawiam. 

  • Autor: grazka13 Data: 2007-10-04 08:02:31

    Też nie lubię zbyt ostrych grzybków dlatego z reguły na 1 szklankę octu daję 8-9 szklanek wody.

  • Autor: Tekla Data: 2007-10-04 08:28:32

    Też nie lubię kwaśnych grzybków. Ja daję na 9 szklanek wody 1 szklankę octu 10 %. Dodaję jeszcze do zalewy cukier. Wtedy grzybki mają taki łagodny, lekko octowy smak. Na dno każdego słoika daję plaster cebuli i 2-3 plasterki surowej marchewki no i potem grzyby wymieszane z zalewą. Pasteryzacja i gotowe.

  • Autor: mw1111 Data: 2007-10-04 09:00:37

    Dziękuję, zabieram sie do roboty.

  • Autor: fabia Data: 2007-10-04 14:13:57

    a ja zrobiłam 3 szkl.wody na 1 szkl. octu 10% taki znalazłam przepis w necie ciekawe czy beda dobre? jeszcze nie jadłam

  • Autor: fabia Data: 2007-10-04 14:57:46

    to jestem spokojna

  • Autor: Ave Data: 2007-10-04 22:06:57

    Ja znalazłam w necie proporcje octu do wody 1:4 + 5 łyzek cukru+ łyzka soli i przyprawy, a grzyby do zagotowania wsadzało się do dobre osolonej wody z dodatkiem łyzeczki octu ( zeby nie ciemniały). Smak zalewy był taki słodko-kwasny, bo cukier zrównowazył trochę kwasnośc octu. Pierwszy raz robiłam tak grzyby - własnie otworzyłam słoiczek, żeby posmakowac - grzybki są raczej łagodne. Nastepnym razem (dla siebie) dam albo troche mniej wody, albo troche mniej cukru. Mojemu mężowi bardzo smakują, bo on nie lubi mocno octowych zalew :)

  • Autor: kokliko Data: 2007-10-05 01:30:44

    Jesli grzyby maja byc marynowane"jak kiedys" i przetrwac do nastepnego sezonu, to tak jak radzi Tucha: 1 szlanka octu na niecale 3 szklanki wody, ja dodaje 2 i pol, do tego trzy kopiaste
    lyzki cukru(naprawde kopiaste), pieprz, male cebulki(obgotowane w zalewie), reszta wedlug uznania, ja dodaje pare ziarenek gorczycy, listek bobkowy i jeden plasterek marchewki "dla uroku".

  • Autor: małgoska Data: 2007-10-06 00:10:46

    ja tez robie taka zalewe i juz sie troszke wystraszylam czytajac proporcje 1;8 1;9

Przejdź do pełnej wersji serwisu