Forum

Kuchenne porady

Ciemniejace w suszeniu jablka

  • Autor: Mari Data: 2007-10-04 10:24:42

    Czy znacie jakis sposob by suszone jablka nie ciemnialy? Mam ok. 40 kg pieknych, czerwonych jablek i ani jednego sloika. Chcialam troche ususzyc, po pokrojeniu jablka sa biale ale juz po 1 godz zaczynaja ciemniec, po ususzeniu sa prawie brazowe. Jak mozna zachowac ladny kolor jablek? Przechowywac dlugo nie da rady bo w bloku piwnica jest cieplejsza niz mieszkanie a szkoda zeby sie jablka zmarnowaly. 

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2007-10-04 10:38:44

    Tu chyba nic nie poradzisz inaczej przemysl by tez nie traktowal owocow  wybielaczami przeciwdzialajacymi rownierz gniciu czyli siarczanami (sulfidami)..

  • Autor: maniuś Data: 2007-10-04 13:14:58

    a w jaki sposób suszysz jabłka?

  • Autor: Mari Data: 2007-10-04 13:22:25

    Pokrojone na plasterki i rozlozone na siatce rozpietej na ramie, lezacej na kaloryferach. Suszarki do owocow nie mam niestety.

  • Autor: basiaaa Data: 2007-10-04 14:42:35

    Suszę w suszarce do owoców  , jabłka tylko troszkę ściemniały .Wydaje mi się , że ciemnienie zależy od rodzaju jabłek . Miałam dwa gatunki , jedne wyszły trochę ciemniejsze od drugich .Może spróbujesz jabłka skropić sokiem z cytryny , żeby nie ciemniały . Jeszcze tego  sposobu nie próbowałam . Jak wypróbujesz podziel się z nami  spostrzeżeniami .
    Zyczę udanego suszenia .

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2007-10-04 14:59:40

    basiaaa wlasnie o tym zapomnialam ale wiem ze  jak robie ciasto z jablkami to  jedne ciemnieja bardziej inne mniej, a moze temperatura sudzenia ma z tym tez cos wspolnego? Bo pamietam jak suszono u mnie w domu to jablka cíemnialy ale na taki najwyzej jasnobrazowy kolor

  • Autor: Janek Data: 2007-10-04 15:21:28

    Jabłka twarde słodko-wine nie ciemniejśą. Mam na działce (nie pamiętam gatunku, żlat temu posadziłem) taka jabłonkę, owoce po przekrojeniu wyschną, a nie zciemnieją. Tak więc może faktycznie skropić sokiem z cytryny.
    Kidyś znajoma suszyła jabłka w piekarniku, nanizane na pręt z kwasoodpórki, uprzednio spryskała je rozcieńczonym oskiem z cytryny (w małych buteleczkach), i posypała lekko cukrem pudrem ... Tylko nie kontaktowałem się z nią, jaki był efekt tych zabiegów.
    Janek

  • Autor: monia7301 Data: 2007-10-04 19:13:43

    Ja myślę że jak te wine jabłka polejesz osokiem to i tak ciemniejśą ojjj na pewno ciemniejśą

  • Autor: Mari Data: 2007-10-04 21:13:01

    No i masz racje. Sciemnialy. Widocznie taka ich uroda. Robie "jablka w karmelu" wg Marinika. Tam ciemniejszy kolor nie przeszkadza.

  • Autor: Kluko Data: 2007-10-04 19:07:34

    Ja susze w suszarce do owoców, ale zawsze po pokrojeniu w plasterki zanurzam jabłuszka w roztworze wody i soku z cytryny. Nie ciemniały mi nigdy niezależnie od gatunku :)

  • Autor: Mari Data: 2007-10-04 21:16:16

    Ja mam 6 jabloni na dzialce i tylko owoce z jednej ciemnieja, nie pomaga sok z cytryny! 

Przejdź do pełnej wersji serwisu