Czy znacie jakis sposob by suszone jablka nie ciemnialy? Mam ok. 40 kg pieknych, czerwonych jablek i ani jednego sloika. Chcialam troche ususzyc, po pokrojeniu jablka sa biale ale juz po 1 godz zaczynaja ciemniec, po ususzeniu sa prawie brazowe. Jak mozna zachowac ladny kolor jablek? Przechowywac dlugo nie da rady bo w bloku piwnica jest cieplejsza niz mieszkanie a szkoda zeby sie jablka zmarnowaly.
Tu chyba nic nie poradzisz inaczej przemysl by tez nie traktowal owocow wybielaczami przeciwdzialajacymi rownierz gniciu czyli siarczanami (sulfidami)..
Suszę w suszarce do owoców , jabłka tylko troszkę ściemniały .Wydaje mi się , że ciemnienie zależy od rodzaju jabłek . Miałam dwa gatunki , jedne wyszły trochę ciemniejsze od drugich .Może spróbujesz jabłka skropić sokiem z cytryny , żeby nie ciemniały . Jeszcze tego sposobu nie próbowałam . Jak wypróbujesz podziel się z nami spostrzeżeniami . Zyczę udanego suszenia .
basiaaa wlasnie o tym zapomnialam ale wiem ze jak robie ciasto z jablkami to jedne ciemnieja bardziej inne mniej, a moze temperatura sudzenia ma z tym tez cos wspolnego? Bo pamietam jak suszono u mnie w domu to jablka cíemnialy ale na taki najwyzej jasnobrazowy kolor
Jabłka twarde słodko-wine nie ciemniejśą. Mam na działce (nie pamiętam gatunku, żlat temu posadziłem) taka jabłonkę, owoce po przekrojeniu wyschną, a nie zciemnieją. Tak więc może faktycznie skropić sokiem z cytryny. Kidyś znajoma suszyła jabłka w piekarniku, nanizane na pręt z kwasoodpórki, uprzednio spryskała je rozcieńczonym oskiem z cytryny (w małych buteleczkach), i posypała lekko cukrem pudrem ... Tylko nie kontaktowałem się z nią, jaki był efekt tych zabiegów. Janek
Ja susze w suszarce do owoców, ale zawsze po pokrojeniu w plasterki zanurzam jabłuszka w roztworze wody i soku z cytryny. Nie ciemniały mi nigdy niezależnie od gatunku :)
Czy znacie jakis sposob by suszone jablka nie ciemnialy? Mam ok. 40 kg pieknych, czerwonych jablek i ani jednego sloika. Chcialam troche ususzyc, po pokrojeniu jablka sa biale ale juz po 1 godz zaczynaja ciemniec, po ususzeniu sa prawie brazowe. Jak mozna zachowac ladny kolor jablek? Przechowywac dlugo nie da rady bo w bloku piwnica jest cieplejsza niz mieszkanie a szkoda zeby sie jablka zmarnowaly.
Tu chyba nic nie poradzisz inaczej przemysl by tez nie traktowal owocow wybielaczami przeciwdzialajacymi rownierz gniciu czyli siarczanami (sulfidami)..
a w jaki sposób suszysz jabłka?
Pokrojone na plasterki i rozlozone na siatce rozpietej na ramie, lezacej na kaloryferach. Suszarki do owocow nie mam niestety.
Zyczę udanego suszenia .
basiaaa wlasnie o tym zapomnialam ale wiem ze jak robie ciasto z jablkami to jedne ciemnieja bardziej inne mniej, a moze temperatura sudzenia ma z tym tez cos wspolnego? Bo pamietam jak suszono u mnie w domu to jablka cíemnialy ale na taki najwyzej jasnobrazowy kolor
Jabłka twarde słodko-wine nie ciemniejśą. Mam na działce (nie pamiętam gatunku, żlat temu posadziłem) taka jabłonkę, owoce po przekrojeniu wyschną, a nie zciemnieją. Tak więc może faktycznie skropić sokiem z cytryny.
Kidyś znajoma suszyła jabłka w piekarniku, nanizane na pręt z kwasoodpórki, uprzednio spryskała je rozcieńczonym oskiem z cytryny (w małych buteleczkach), i posypała lekko cukrem pudrem ... Tylko nie kontaktowałem się z nią, jaki był efekt tych zabiegów.
Janek
Ja myślę że jak te wine jabłka polejesz osokiem to i tak ciemniejśą ojjj na pewno ciemniejśą
No i masz racje. Sciemnialy. Widocznie taka ich uroda. Robie "jablka w karmelu" wg Marinika. Tam ciemniejszy kolor nie przeszkadza.
Ja susze w suszarce do owoców, ale zawsze po pokrojeniu w plasterki zanurzam jabłuszka w roztworze wody i soku z cytryny. Nie ciemniały mi nigdy niezależnie od gatunku :)
Ja mam 6 jabloni na dzialce i tylko owoce z jednej ciemnieja, nie pomaga sok z cytryny!