Moje dziecię - tradycyjnie - o tym co przynieść do szkoły poinformowało w ciągu ostatniej godziny - bo po co wcześniej, niech mama się głowi...
W każdym razie na jutro potrzebuje blaszkę ocynkowaną (baterię płaską i jabłko mam). skąd ja mogę wziąć - tzn jaki domowy sprzęt może zawierać taką część - byle za mocno nie rozbierać lodówki czy mikrofali (jeżeli posiadają one w sobie takowe blaszki)
Ta na zdjeciu jest ładna i nowa. A czy jeżeli wykorzystać by taka starą poodrapywaną, już przerdzewiłą to też mogłaby być? Bo mam chyba takową w piwnicy (jak nie wyrzuciłam)
Z blachy ocybkowanej są też wiadra... takowego nie posiadam
Nie wiem. Ale takie blaszki są tanie coś kolo 4zl. Moze rano jeszcze przed szkola uda się kupic. Bo taka zardzewiała..nie wiem czy sie nada. Może ktoś inny się wypowie. Mozna jeszcze skontaktowac sie z jakas kolezanka/kolega z klasy,bo czy jest sens zeby wszystkie mamy pozbywaly sie blaszek kuchennych? A pewnie tej blachy to wiele nie potrzeba, takze z 1 foremki mozna kilka kawalkow wyciac chyba...
POWAŻNIE, OCYNKOWANA!!! Swoją drogą pierwsze słyszę o czymś takim. Wyrzuć jado śmieci,a nie piecz w niej ciasta. Jeśli faktycznie jest ocynkowana ...albo upiecz w niej ciasto z owocami. Może jeszcze garnki do gotowania masz też ocynkowane?...do kompotu i rosołu?! Pozdrawiam Janek
... ale nie myślałem, że blachy do pieczenia są cynkowane. Okazuje się, że tak tylko, że elektrolitycznie. Ja cynkowane blachy czy wyroby z tych blach, uważałem zawsze za podkład nienadający się do naczyń spożywczych, a tym bardziej blach do pieczenia. Pozdrawiam Janek
Janku, nie ma sprawy. Ja tez uwazam ze zdrowe to to nie jest do konca, ale mam tylko 2 takie (keksowke i prostokatna) i uzywam sporadycznie (2-3 razy w roku). Pozdrawiam
Podpinam się pod Ciebie, ale pytanie własciwie również do innych - w czym w takim razie pieczecie ciasta ? z czego macie te blachy i tortownice ? Ja pieke własnie w takich "zwykłych" blaszkach, które kupuje w marketach :(((
Muffiny w silikonowej, babke w szklanej. Tortownice mam taka tradycyjna blaszana, wczoraj wlasnie szukalam alternatywy, ale sa np silikonowe. No nie wiem czy silikonowa zastapi mi tortownice z odpinanym brzegiem? Ten brzeg czasami sie przydaje. Widzialam tortownice najtansze powlekane (i nie wiem czy to nie zwykla blacha powleczona najgorszym teflonem) za 30zl no i jakies fikusne za 120zl.
a potem będą mnie ścigać za wandalizm..podejrzewam jednak, że są już plastikowe. A może nie - nigdy się im nie przyglądałam
Ale znalazłam sposób - poszłam do sąsiada. On, podobnie tak jak mój teść, jest zapalonym zbieraczem przydasi do majsterkowania (śrubki, blaszki, druciki) - i znalazł w piwnicy. Także dziecko nie pójdzie do lekcji nie przygotowane.
Koleżanka stwierdziła, że akurat dzisiaj kupiła sobie szufelkę ocynkowaną (jej syn chodzi z moim do klasy) i chyba będzie musiała ukryć, aby nie powędrowała do szkoły
O jej.....ja mam prawie wszystkie takie blaszki, a garnek do mleka z gwizdkiem też ...chyba zrobię generalne porządki w kuchni.Dzięki .Poczytałam trochę w int.i zobaczcie sami - wkleję kawałek tekstu ---- '' Duże znaczenie dla jakości przetworów mają naczynia, ponieważ użycie nieodpowiednich naczyń i narzędzi opóźnia pracę i obniża wartość odżywczą surowców, a w niektórych przypadkach może być przyczyną zatruć, np. naczynia ocynkowane, miedziane, mosiężne, żeliwne i emaliowane z uszkodzoną polewą. Metale te działają toksycznie, zwłaszcza w połączeniu z kwasami zawartymi w surowcu. ''
Ja mam takie blaszki, wyłącznie, ale ciasta piekę na papierze do pieczenia i nic się z tym nie dzieje. Mało tego kupiłam nawet raz ze względu na wielkość blaszkę do ciasta NIEOCYNKOWANĄ! nieświadoma jakie to będzie miało konsekwencje, takie też są w sprzedaży!!! Ale wywaliłam wszystko łącznie z formą, bo zardzewiało na amen. Poza tym cynk jest dobry na włosy i paznokcie , więc nie wiem skąd problem ! Pozdrawiam!
Petra a stad ze to nie chodzi tylko o cynk lecz jego zwiazki z innymi metalami. Ja mam blaszki szklane silikonowe lub emaliowane na czarno...Te ostatnie dobrze piel#ka ciasta potrzebujace wyzszej temperatury, lepiej sie rumienia.
Moje dziecię - tradycyjnie - o tym co przynieść do szkoły poinformowało w ciągu ostatniej godziny - bo po co wcześniej, niech mama się głowi...
W każdym razie na jutro potrzebuje blaszkę ocynkowaną (baterię płaską i jabłko mam). skąd ja mogę wziąć - tzn jaki domowy sprzęt może zawierać taką część - byle za mocno nie rozbierać lodówki czy mikrofali (jeżeli posiadają one w sobie takowe blaszki)
A nie masz takiej najzywklejszej blachy do pieczenia?
Ta jest na ogol ocynkowana
Ta na zdjeciu jest ładna i nowa. A czy jeżeli wykorzystać by taka starą poodrapywaną, już przerdzewiłą to też mogłaby być? Bo mam chyba takową w piwnicy (jak nie wyrzuciłam)
Z blachy ocybkowanej są też wiadra... takowego nie posiadam
Nie wiem. Ale takie blaszki są tanie coś kolo 4zl. Moze rano jeszcze przed szkola uda się kupic. Bo taka zardzewiała..nie wiem czy sie nada. Może ktoś inny się wypowie.
Mozna jeszcze skontaktowac sie z jakas kolezanka/kolega z klasy,bo czy jest sens zeby wszystkie mamy pozbywaly sie blaszek kuchennych?
A pewnie tej blachy to wiele nie potrzeba, takze z 1 foremki mozna kilka kawalkow wyciac chyba...
POWAŻNIE, OCYNKOWANA!!!
Swoją drogą pierwsze słyszę o czymś takim. Wyrzuć jado śmieci,a nie piecz w niej ciasta. Jeśli faktycznie jest ocynkowana ...albo upiecz w niej ciasto z owocami.
Może jeszcze garnki do gotowania masz też ocynkowane?...do kompotu i rosołu?!
Pozdrawiam
Janek
No to sobie zobacz tutaj. Te wszystkie tanie blachy sa zrobione wlasnie z tego.
Janek, znowu zaczynasz?
Podejrzewam że większość osób tutaj na forum ma w swoim domu przynajmniej 1 taką blachę.
Zwracam honor i przepraszam ...
... ale nie myślałem, że blachy do pieczenia są cynkowane. Okazuje się, że tak tylko, że elektrolitycznie.
Ja cynkowane blachy czy wyroby z tych blach, uważałem zawsze za podkład nienadający się do naczyń spożywczych, a tym bardziej blach do pieczenia.
Pozdrawiam
Janek
Janku, nie ma sprawy.
Ja tez uwazam ze zdrowe to to nie jest do konca, ale mam tylko 2 takie (keksowke i prostokatna) i uzywam sporadycznie (2-3 razy w roku).
Pozdrawiam
Podpinam się pod Ciebie, ale pytanie własciwie również do innych - w czym w takim razie pieczecie ciasta ? z czego macie te blachy i tortownice ? Ja pieke własnie w takich "zwykłych" blaszkach, które kupuje w marketach :(((
Muffiny w silikonowej, babke w szklanej.
Tortownice mam taka tradycyjna blaszana, wczoraj wlasnie szukalam alternatywy, ale sa np silikonowe.
No nie wiem czy silikonowa zastapi mi tortownice z odpinanym brzegiem?
Ten brzeg czasami sie przydaje.
Widzialam tortownice najtansze powlekane (i nie wiem czy to nie zwykla blacha powleczona najgorszym teflonem) za 30zl no i jakies fikusne za 120zl.
Kawałek rynny musisz odciąć, chyba, że saplastikowe koło Ciebie.
a potem będą mnie ścigać za wandalizm..podejrzewam jednak, że są już plastikowe. A może nie - nigdy się im nie przyglądałam
Ale znalazłam sposób - poszłam do sąsiada. On, podobnie tak jak mój teść, jest zapalonym zbieraczem przydasi do majsterkowania (śrubki, blaszki, druciki) - i znalazł w piwnicy. Także dziecko nie pójdzie do lekcji nie przygotowane.
Koleżanka stwierdziła, że akurat dzisiaj kupiła sobie szufelkę ocynkowaną (jej syn chodzi z moim do klasy) i chyba będzie musiała ukryć, aby nie powędrowała do szkoły
O jej.....ja mam prawie wszystkie takie blaszki, a garnek do mleka z gwizdkiem też ...chyba zrobię generalne porządki w kuchni.Dzięki .Poczytałam trochę w int.i zobaczcie sami - wkleję kawałek tekstu ---- '' Duże znaczenie dla jakości przetworów mają naczynia, ponieważ użycie nieodpowiednich naczyń i narzędzi opóźnia pracę i obniża wartość odżywczą surowców, a w niektórych przypadkach może być przyczyną zatruć, np. naczynia ocynkowane, miedziane, mosiężne, żeliwne i emaliowane z uszkodzoną polewą. Metale te działają toksycznie, zwłaszcza w połączeniu z kwasami zawartymi w surowcu. ''
Ja mam takie blaszki, wyłącznie, ale ciasta piekę na papierze do pieczenia i nic się z tym nie dzieje. Mało tego kupiłam nawet raz ze względu na wielkość blaszkę do ciasta NIEOCYNKOWANĄ! nieświadoma jakie to będzie miało konsekwencje, takie też są w sprzedaży!!! Ale wywaliłam wszystko łącznie z formą, bo zardzewiało na amen. Poza tym cynk jest dobry na włosy i paznokcie , więc nie wiem skąd problem ! Pozdrawiam!
Petra a stad ze to nie chodzi tylko o cynk lecz jego zwiazki z innymi metalami. Ja mam blaszki szklane silikonowe lub emaliowane na czarno...Te ostatnie dobrze piel#ka ciasta potrzebujace wyzszej temperatury, lepiej sie rumienia.