Forum

Gawędy o jedzeniu

Dynia makaronowa

  • Autor: rybka_M Data: 2007-10-04 19:40:57

    W tym roku udało mi się wyhodować w ogródku dynię makaronową. Jednak zupełnie nie wiem co z niej robić. Może macie jakieś ciekawe pomysły?

  • Autor: gosik Data: 2007-10-04 19:45:05

    A jak wygląda dynia makaronowa?

  • Autor: rybka_M Data: 2007-10-05 08:36:55

    Na zewnątrz wygląda jak inne dyniowate, a do środka jeszcze nie zaglądałam. Wiem tylko, że jej miąższ przypomina makaron spageti

  • Autor: till Data: 2007-10-04 19:54:27

    http://wielkiezarcie.com/przepis19443.html to jedna z moich ulubionych zup.
    Myślę, że z dyni makaronowej wyjdzie doskonała.

  • Autor: rybka_M Data: 2007-10-05 08:29:36

    bardzo fajny przepis tylko że na zwykłą dynię na pewno z niego skorzystam. Nie wiem tylko czy makaronowa się nadaje.

  • Autor: till Data: 2007-10-05 17:16:13

    Podobno wszystko co można zrobić ze zwykłej dyni, da się też zrobić z makaronowej:)))))

  • Autor: nadia Data: 2007-10-04 20:29:49

    Z dyni makaronowej jak sama nazwa mowi, robi sie makaron, kiedys widzialam w telewizji jak delikatnie nalezy wyjac ten miazsz makaronowy widelcem i krotko gotowac, ale jak i z czym sie podaje to juz nie pamietam :( Wiem tylko, ze dlugo za ta dynia chodzilam ale nigdzie nie moglam dostac i sobie odpuscilam....a szkoda...

  • Autor: Mari Data: 2007-10-04 21:08:14

    Dynie makaronowa nalezy ugotowac w calosci, trwa to ok pol godziny,albo upiec w calosci w piekarniku, co trwa ok. 1 godziny przy temp. 150 stopni,  jak jest miekka to rozkroic, wyjac widelcem ten "makaron" ze srodka. Podawac jak spagetti z sosem pomidorowym lub innym. Mozna zapiekac posypana serem, mozna zrobic "gniazda" z tego makaronu, w srodek wlozyc uduszone grzyby, posypac zielona natka pietruszki. Fantazja nie ma granic!

  • Autor: rybka_M Data: 2007-10-05 08:31:22

    Dzięki bardzo. Już wiem co zrobię dzisiaj na obiad.

  • Autor: Ave Data: 2007-10-04 22:19:50

    przepis z netu : http://www.przepisykulinarne.net.pl/potrawy_z_warzyw/Dynia_makaronowa/
    Dynię umyć, włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować pod przykryciem do czasu, aż wbity w nią szpikulec wchodzi -bez trudu. Wyjąć z wody, przekrajać na pół, wyjąć ze skórki przy pomocy łyżki makaronowy miąższ. Wyłożyć go na półmisek, rozdzielić "makaron" widelcem, posypać pietruszką, oprószyć solą i pieprzem. Podawać do potraw mięsnych - zamiast ziemniaków.

  • Autor: rybka_M Data: 2007-10-05 08:35:08

    Dziękuję dziewczyny. Jak będziecie miały jeszcze jakieś pomysły to będę wdzięczna. Cukinie i kabaczki umiem przyrządzić na kilka sposobów, ale to cudo, które udało mi się wyhodować, to była dla mnie zagadka. Posiałam ją bo nazwa mi się spodobała.

  • Autor: gosik Data: 2007-10-05 10:06:01

    A czy mogłabyś wkleić zdjęcie - takie na surowo, no i potem ten środek - muszę przyznać, że mnie to zaintrygowało.

  • Autor: Ave Data: 2007-10-05 12:23:20

    tez chciałabym zobaczyc jak to wyglada przed i po gotowaniu :)

  • Autor: rybka_M Data: 2007-10-06 08:46:29

    jak zdobędę aparat cyfrowy to zrobię zdjęcia i je wstawię

  • Autor: Baśka Data: 2007-10-06 12:05:21

     Podłączam sie z prośbą.Ta dynia bardzo mnie zaciekawiła.W wikipedii jest tylko zdjęcie dyni,po ugotowaniu musi wyglądac ciekawie.Dynia ta wygląda podobnie jak kabaczek...może kiedyś i widziałam już w jakimś markecie,ale wygląd mnie zmylil...nie przepadam za kabaczkami.
    Zdjęcia bardzy by się przydaly.Może ktoś jeszcze ją uprawia?

  • Autor: SzejkAnia Data: 2008-09-17 19:40:49

    Witam!    Ależ owszem  właśnie bardzo lubię dynię i tez ją uprawiam ale Basiu dynia różni się od kabaczka czy cukini kształtem bowiem jest ona okrągła a kabaczek wygląda jak wielki ogórek.Pozdrawiam                                                                                                  Użytkownik Baśka napisał w wiadomości:
    >  Podłączam sie z prośbą.Ta dynia bardzo mnie zaciekawiła.W wikipedii jest
    > tylko zdjęcie dyni,po ugotowaniu musi wyglądac ciekawie.Dynia ta wygląda
    > podobnie jak kabaczek...może kiedyś i widziałam już w jakimś markecie,ale
    > wygląd mnie zmylil...nie przepadam za kabaczkami.Zdjęcia bardzy by się
    > przydaly.Może ktoś jeszcze ją uprawia?

  • Autor: rybka_M Data: 2007-10-06 16:52:36

    tak wygląda miąższ dyni makaronowej (niestety nie jest to zdjęcie mojego autorstwa)

  • Autor: Baśka Data: 2007-10-06 18:22:47

    Trudno to było sobie wyobrazić.Szybko zadziałałaś- dzięki za zdjęcie.

  • Autor: agik Data: 2008-09-17 20:36:07

    Ale mnie zaciekaewiło to cudeńko...
    Ciekawe, czy można to gdzies kupić?

    Bardzo chętnie bym wypróbowała....

  • Autor: crystal Data: 2008-09-24 09:37:34

    rybko!dynia w srodku jest zółta i po przekrojeniu miąsz się ciągnie tak jak makaron spagetti! ja co roku miałam na dzi ałce dynię makaronowa! lecz w tym roku nie udało mi się dostac nasion! robiłam z niej leczo tak jak z cukinii! leczo było o wiele lepsze!

  • Autor: smakosia Data: 2008-09-24 18:01:38

    Będąc na swoim ryneczku (obok domu) usłyszałam rozmowę klientki z ekspedientką. Pytała właśnie o tę dynię makaronową. Jako, że poznałam panią ekspedientkę z tej fachowej strony (i to nie raz) wsłuchałam się. Tłumaczyła, że dynia makaronowa nie zastępuje makaronu ani też nie robi się z niej żadnych "klusek" (jak to w wątku wspomniano). Wykorzystuje się ją praktycznie tak samo, jak zwykłą dynię. Nazwa powstała z uwagi na specyfikę miąszu,który po ugotowaniu ciągnie się w postaci długich "nitek" - coś jak makaron. No to tyle... wieści z ryneczku :-)

  • Autor: smakosia Data: 2008-09-24 19:58:22

    Łoj, byka zrobiłam, że aż wstyd. Oczywiście powinnam napisać "miąższu" a nie "miąszu".

  • Autor: till Data: 2008-09-24 20:47:21

    Co Ty, Smakosiu... każdemu może się czasem pomi(ą/e)szać... ;))))

Przejdź do pełnej wersji serwisu