Z dyni makaronowej jak sama nazwa mowi, robi sie makaron, kiedys widzialam w telewizji jak delikatnie nalezy wyjac ten miazsz makaronowy widelcem i krotko gotowac, ale jak i z czym sie podaje to juz nie pamietam :( Wiem tylko, ze dlugo za ta dynia chodzilam ale nigdzie nie moglam dostac i sobie odpuscilam....a szkoda...
Dynie makaronowa nalezy ugotowac w calosci, trwa to ok pol godziny,albo upiec w calosci w piekarniku, co trwa ok. 1 godziny przy temp. 150 stopni, jak jest miekka to rozkroic, wyjac widelcem ten "makaron" ze srodka. Podawac jak spagetti z sosem pomidorowym lub innym. Mozna zapiekac posypana serem, mozna zrobic "gniazda" z tego makaronu, w srodek wlozyc uduszone grzyby, posypac zielona natka pietruszki. Fantazja nie ma granic!
przepis z netu : http://www.przepisykulinarne.net.pl/potrawy_z_warzyw/Dynia_makaronowa/ Dynię umyć, włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować pod przykryciem do czasu, aż wbity w nią szpikulec wchodzi -bez trudu. Wyjąć z wody, przekrajać na pół, wyjąć ze skórki przy pomocy łyżki makaronowy miąższ. Wyłożyć go na półmisek, rozdzielić "makaron" widelcem, posypać pietruszką, oprószyć solą i pieprzem. Podawać do potraw mięsnych - zamiast ziemniaków.
Dziękuję dziewczyny. Jak będziecie miały jeszcze jakieś pomysły to będę wdzięczna. Cukinie i kabaczki umiem przyrządzić na kilka sposobów, ale to cudo, które udało mi się wyhodować, to była dla mnie zagadka. Posiałam ją bo nazwa mi się spodobała.
Podłączam sie z prośbą.Ta dynia bardzo mnie zaciekawiła.W wikipedii jest tylko zdjęcie dyni,po ugotowaniu musi wyglądac ciekawie.Dynia ta wygląda podobnie jak kabaczek...może kiedyś i widziałam już w jakimś markecie,ale wygląd mnie zmylil...nie przepadam za kabaczkami. Zdjęcia bardzy by się przydaly.Może ktoś jeszcze ją uprawia?
Witam! Ależ owszem właśnie bardzo lubię dynię i tez ją uprawiam ale Basiu dynia różni się od kabaczka czy cukini kształtem bowiem jest ona okrągła a kabaczek wygląda jak wielki ogórek.Pozdrawiam Użytkownik Baśka napisał w wiadomości: > Podłączam sie z prośbą.Ta dynia bardzo mnie zaciekawiła.W wikipedii jest > tylko zdjęcie dyni,po ugotowaniu musi wyglądac ciekawie.Dynia ta wygląda > podobnie jak kabaczek...może kiedyś i widziałam już w jakimś markecie,ale > wygląd mnie zmylil...nie przepadam za kabaczkami.Zdjęcia bardzy by się > przydaly.Może ktoś jeszcze ją uprawia?
rybko!dynia w srodku jest zółta i po przekrojeniu miąsz się ciągnie tak jak makaron spagetti! ja co roku miałam na dzi ałce dynię makaronowa! lecz w tym roku nie udało mi się dostac nasion! robiłam z niej leczo tak jak z cukinii! leczo było o wiele lepsze!
Będąc na swoim ryneczku (obok domu) usłyszałam rozmowę klientki z ekspedientką. Pytała właśnie o tę dynię makaronową. Jako, że poznałam panią ekspedientkę z tej fachowej strony (i to nie raz) wsłuchałam się. Tłumaczyła, że dynia makaronowa nie zastępuje makaronu ani też nie robi się z niej żadnych "klusek" (jak to w wątku wspomniano). Wykorzystuje się ją praktycznie tak samo, jak zwykłą dynię. Nazwa powstała z uwagi na specyfikę miąszu,który po ugotowaniu ciągnie się w postaci długich "nitek" - coś jak makaron. No to tyle... wieści z ryneczku :-)
W tym roku udało mi się wyhodować w ogródku dynię makaronową. Jednak zupełnie nie wiem co z niej robić. Może macie jakieś ciekawe pomysły?
A jak wygląda dynia makaronowa?
Na zewnątrz wygląda jak inne dyniowate, a do środka jeszcze nie zaglądałam. Wiem tylko, że jej miąższ przypomina makaron spageti
http://wielkiezarcie.com/przepis19443.html to jedna z moich ulubionych zup.
Myślę, że z dyni makaronowej wyjdzie doskonała.
bardzo fajny przepis tylko że na zwykłą dynię na pewno z niego skorzystam. Nie wiem tylko czy makaronowa się nadaje.
Podobno wszystko co można zrobić ze zwykłej dyni, da się też zrobić z makaronowej:)))))
Z dyni makaronowej jak sama nazwa mowi, robi sie makaron, kiedys widzialam w telewizji jak delikatnie nalezy wyjac ten miazsz makaronowy widelcem i krotko gotowac, ale jak i z czym sie podaje to juz nie pamietam :( Wiem tylko, ze dlugo za ta dynia chodzilam ale nigdzie nie moglam dostac i sobie odpuscilam....a szkoda...
Dynie makaronowa nalezy ugotowac w calosci, trwa to ok pol godziny,albo upiec w calosci w piekarniku, co trwa ok. 1 godziny przy temp. 150 stopni, jak jest miekka to rozkroic, wyjac widelcem ten "makaron" ze srodka. Podawac jak spagetti z sosem pomidorowym lub innym. Mozna zapiekac posypana serem, mozna zrobic "gniazda" z tego makaronu, w srodek wlozyc uduszone grzyby, posypac zielona natka pietruszki. Fantazja nie ma granic!
Dzięki bardzo. Już wiem co zrobię dzisiaj na obiad.
przepis z netu : http://www.przepisykulinarne.net.pl/potrawy_z_warzyw/Dynia_makaronowa/
Dynię umyć, włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować pod przykryciem do czasu, aż wbity w nią szpikulec wchodzi -bez trudu. Wyjąć z wody, przekrajać na pół, wyjąć ze skórki przy pomocy łyżki makaronowy miąższ. Wyłożyć go na półmisek, rozdzielić "makaron" widelcem, posypać pietruszką, oprószyć solą i pieprzem. Podawać do potraw mięsnych - zamiast ziemniaków.
Dziękuję dziewczyny. Jak będziecie miały jeszcze jakieś pomysły to będę wdzięczna. Cukinie i kabaczki umiem przyrządzić na kilka sposobów, ale to cudo, które udało mi się wyhodować, to była dla mnie zagadka. Posiałam ją bo nazwa mi się spodobała.
A czy mogłabyś wkleić zdjęcie - takie na surowo, no i potem ten środek - muszę przyznać, że mnie to zaintrygowało.
tez chciałabym zobaczyc jak to wyglada przed i po gotowaniu :)
jak zdobędę aparat cyfrowy to zrobię zdjęcia i je wstawię
Podłączam sie z prośbą.Ta dynia bardzo mnie zaciekawiła.W wikipedii jest tylko zdjęcie dyni,po ugotowaniu musi wyglądac ciekawie.Dynia ta wygląda podobnie jak kabaczek...może kiedyś i widziałam już w jakimś markecie,ale wygląd mnie zmylil...nie przepadam za kabaczkami.
Zdjęcia bardzy by się przydaly.Może ktoś jeszcze ją uprawia?
Witam! Ależ owszem właśnie bardzo lubię dynię i tez ją uprawiam ale Basiu dynia różni się od kabaczka czy cukini kształtem bowiem jest ona okrągła a kabaczek wygląda jak wielki ogórek.Pozdrawiam Użytkownik Baśka napisał w wiadomości:
> Podłączam sie z prośbą.Ta dynia bardzo mnie zaciekawiła.W wikipedii jest
> tylko zdjęcie dyni,po ugotowaniu musi wyglądac ciekawie.Dynia ta wygląda
> podobnie jak kabaczek...może kiedyś i widziałam już w jakimś markecie,ale
> wygląd mnie zmylil...nie przepadam za kabaczkami.Zdjęcia bardzy by się
> przydaly.Może ktoś jeszcze ją uprawia?
tak wygląda miąższ dyni makaronowej (niestety nie jest to zdjęcie mojego autorstwa)
Trudno to było sobie wyobrazić.Szybko zadziałałaś- dzięki za zdjęcie.
Ale mnie zaciekaewiło to cudeńko...
Ciekawe, czy można to gdzies kupić?
Bardzo chętnie bym wypróbowała....
rybko!dynia w srodku jest zółta i po przekrojeniu miąsz się ciągnie tak jak makaron spagetti! ja co roku miałam na dzi ałce dynię makaronowa! lecz w tym roku nie udało mi się dostac nasion! robiłam z niej leczo tak jak z cukinii! leczo było o wiele lepsze!
Będąc na swoim ryneczku (obok domu) usłyszałam rozmowę klientki z ekspedientką. Pytała właśnie o tę dynię makaronową. Jako, że poznałam panią ekspedientkę z tej fachowej strony (i to nie raz) wsłuchałam się. Tłumaczyła, że dynia makaronowa nie zastępuje makaronu ani też nie robi się z niej żadnych "klusek" (jak to w wątku wspomniano). Wykorzystuje się ją praktycznie tak samo, jak zwykłą dynię. Nazwa powstała z uwagi na specyfikę miąszu,który po ugotowaniu ciągnie się w postaci długich "nitek" - coś jak makaron. No to tyle... wieści z ryneczku :-)
Łoj, byka zrobiłam, że aż wstyd. Oczywiście powinnam napisać "miąższu" a nie "miąszu".
Co Ty, Smakosiu... każdemu może się czasem pomi(ą/e)szać... ;))))