Forum

Gawędy o jedzeniu

Jaka mąka???

  • Autor: Kasia wawa Data: 2007-10-04 19:49:49

    Jutro robie croissanty i w większosci przepisów jest podwana tylko mąka do użycia, chodzi mi o to jakiej mąki mam użyc czy zwykłej pszennej czy tortowej??Proszę o pomoc, bo jakby co to jeszcze zdązę kupic tortową, pszenna mam.

  • Autor: smakosia Data: 2007-10-04 20:28:39

    W jednym z linków przeczytałam, że to powinna być mąka pszenna typ 550.

  • Autor: Kasia wawa Data: 2007-10-05 16:18:17

    to dobrze bo w domu mam tylko mąke szymanowską luksusową typ 550.Własnie je piekę chyba bedzie ok.

  • Autor: smakosia Data: 2007-10-05 16:58:39

    Daj znać jak się udał wypiek.

  • Autor: kola Data: 2007-10-04 22:44:27

    Rodzaje maki, jakiej i do czego uzyc 450, 500, 550 ?
    1. Maka poznanska, typ 500 - polecana do ciast kluskowych, pierogowych, na pizze, a takze do zasmazek i sosow.
    2. Maka luksusowa, typ 550 - polecana do ciast drozdzowych i smazonych.
    3. Maka tortowa, typ 450 - polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo-tluszczowych.
    4. Maka krupczatka, typ 500 - polecana do ciast kruchych i polkruchych oraz parzonych i makaronowych.
    5. Maka wroclawska, typ 500 - polecana do ciast drozdzowych, francuskich, polfrancuskich, nalesnikow oraz zup i sosow.

    Moze do czegos Ci sie przyda ta sciaga, ja od czasu do czasu do niej zagladam. Pozdrawiam.

  • Autor: Kasia wawa Data: 2007-10-05 16:18:44

    Przyda sie na pewno. Pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu