Jutro robie croissanty i w większosci przepisów jest podwana tylko mąka do użycia, chodzi mi o to jakiej mąki mam użyc czy zwykłej pszennej czy tortowej??Proszę o pomoc, bo jakby co to jeszcze zdązę kupic tortową, pszenna mam.
Rodzaje maki, jakiej i do czego uzyc 450, 500, 550 ? 1. Maka poznanska, typ 500 - polecana do ciast kluskowych, pierogowych, na pizze, a takze do zasmazek i sosow. 2. Maka luksusowa, typ 550 - polecana do ciast drozdzowych i smazonych. 3. Maka tortowa, typ 450 - polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo-tluszczowych. 4. Maka krupczatka, typ 500 - polecana do ciast kruchych i polkruchych oraz parzonych i makaronowych. 5. Maka wroclawska, typ 500 - polecana do ciast drozdzowych, francuskich, polfrancuskich, nalesnikow oraz zup i sosow.
Moze do czegos Ci sie przyda ta sciaga, ja od czasu do czasu do niej zagladam. Pozdrawiam.
Jutro robie croissanty i w większosci przepisów jest podwana tylko mąka do użycia, chodzi mi o to jakiej mąki mam użyc czy zwykłej pszennej czy tortowej??Proszę o pomoc, bo jakby co to jeszcze zdązę kupic tortową, pszenna mam.
W jednym z linków przeczytałam, że to powinna być mąka pszenna typ 550.
to dobrze bo w domu mam tylko mąke szymanowską luksusową typ 550.Własnie je piekę chyba bedzie ok.
Daj znać jak się udał wypiek.
Rodzaje maki, jakiej i do czego uzyc 450, 500, 550 ?
1. Maka poznanska, typ 500 - polecana do ciast kluskowych, pierogowych, na pizze, a takze do zasmazek i sosow.
2. Maka luksusowa, typ 550 - polecana do ciast drozdzowych i smazonych.
3. Maka tortowa, typ 450 - polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo-tluszczowych.
4. Maka krupczatka, typ 500 - polecana do ciast kruchych i polkruchych oraz parzonych i makaronowych.
5. Maka wroclawska, typ 500 - polecana do ciast drozdzowych, francuskich, polfrancuskich, nalesnikow oraz zup i sosow.
Moze do czegos Ci sie przyda ta sciaga, ja od czasu do czasu do niej zagladam. Pozdrawiam.
Przyda sie na pewno. Pozdrawiam.