pieke dzisiaj serniczek ale zawsze mi opada może to wina ze zaraz po upieczeniu otwieram piekarnik i go wyjmuje ?? moze powinnam go zostawic do ostygniecia w piekarniku ?? poradzicie mi co zrobic??
Może to niewielka dla Ciebie pociecha, ale mnie sernik też zawsze opada, raz mniej, raz więcej. Myślę, że taka jest ich uroda. Ponieważ lubimy w domu serniki wypróbowałam już wiele przepisów i efekt był taki sam.Raz tylko sernik miałam równy ale zrobiłam go tak, że formę wyłożyłam papierem do pieczenia, na to dałam przygotowany wg przepisu ser i jak już był upieczony wylałam na niego biszkopt. Jak biszkopt był koloru złotego ciasto było gotowe. Po wystudzeniu odwróciłam ciasto tak by biszkopt był na dole. Górę równiutką, polałam czekoladą i gotowe. Myślę, że tak można przechytrzyć upadające serniki ale czy wszystkie ? to zależy od przepisu.Pozdrawiam Tekla
Spróbuj zastosować metodę z papierem. Polega to na tym, że blaszkę wykładasz papierem do pieczenia. Kiedy już sernik będzie upieczony wówczas (o ile jest to możliwe) trzeba wyjąć ciasto z blaszki razem z papierem oczywiście (najlepiej jak ktoś pomoże i chwyci za dwa brzegi papieru a Ty za pozostałe dwa). Jeżeli konsystencja sernika nie pozwala na to, to trzeba się chociaż postarać oderwać papier od sernika na wszystkich czterech bokach. Chodzi o to, że ser jest ciężki i nie ma możliwości opaść równomiernie jeżeli jest przyklejony do boków blaszki. W ten sposób te przyklejone brzegi pozostają nieruchome a środek opada.
pieke dzisiaj serniczek ale zawsze mi opada może to wina ze zaraz po upieczeniu otwieram piekarnik i go wyjmuje ?? moze powinnam go zostawic do ostygniecia w piekarniku ?? poradzicie mi co zrobic??
zostawiłam w piekarniku i opadł
Może to niewielka dla Ciebie pociecha, ale mnie sernik też zawsze opada, raz mniej, raz więcej. Myślę, że taka jest ich uroda. Ponieważ lubimy w domu serniki wypróbowałam już wiele przepisów i efekt był taki sam.Raz tylko sernik miałam równy ale zrobiłam go tak, że formę wyłożyłam papierem do pieczenia, na to dałam przygotowany wg przepisu ser i jak już był upieczony wylałam na niego biszkopt. Jak biszkopt był koloru złotego ciasto było gotowe. Po wystudzeniu odwróciłam ciasto tak by biszkopt był na dole. Górę równiutką, polałam czekoladą i gotowe. Myślę, że tak można przechytrzyć upadające serniki ale czy wszystkie ? to zależy od przepisu.Pozdrawiam Tekla
Może tu znajdziesz odpowiedź http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=125235&post=125235&offset=0
Spróbuj zastosować metodę z papierem. Polega to na tym, że blaszkę wykładasz papierem do pieczenia. Kiedy już sernik będzie upieczony wówczas (o ile jest to możliwe) trzeba wyjąć ciasto z blaszki razem z papierem oczywiście (najlepiej jak ktoś pomoże i chwyci za dwa brzegi papieru a Ty za pozostałe dwa). Jeżeli konsystencja sernika nie pozwala na to, to trzeba się chociaż postarać oderwać papier od sernika na wszystkich czterech bokach. Chodzi o to, że ser jest ciężki i nie ma możliwości opaść równomiernie jeżeli jest przyklejony do boków blaszki. W ten sposób te przyklejone brzegi pozostają nieruchome a środek opada.