mam małe pytanko czy może ktoś zna jakiś przepisik na smaczny słodki sos? ostatnio robiłam knedle ze śliwkami i chciałabym troszke to danie urozmaicić. sama śmietana to troszke skromnie. będę wdzieczna za porady :-)
dziękuje sabiniu. napewno spróbuje bardzo lubię karmel. a może znasz jakiś sos na bazie jogurtu. ciekawie byłoby podać kilka sosow do wyboru. taka prosta potrawa a byłaby bardzo urozmaicona. :-)
Jak wrócę wieczorkiem z pracy to poszukam, ponieważ teraz muszę już lecieć. Może jeszcze ktoś coś Ci poda. Na WŻ widziałam kilka owocowych przepisów na sosy ale żaden nie był z jogurtem. Wydaje mi się że miałam jakiś przepis właśnie z jogurtem i pomarańczami ale muszę go poszukać :). Pozdrawiam ;)
Mam taki przepis: 0.5 l bialego jogurtu /najlepiej smietankowy/ 0.10 l likieru migdalowego 0.10 l likieru owocowego 50 g masla kilka lyzek cukru 2-3 lyzki kakao instant troche cynamonu
Rozpuscic maslo, dodac kilka lyzek cukru, wlac likiery, chwile pogotowac. Dodac kakao i cynamon. Zdjac z ognia. Wmieszac jogurt. Ewentualnie doslodzic.
dziękuje Sabiu. napewno wypróbuje bo bardzo lubię karmel. a znasz może jakis przepisik na słodki sos na bazie jogurtu? ciekawie byłoby podać z kilkoma sosami do wyboru. takie proste danie a można ciekawie urozmaicic.
Paulisiu ja do knedli ze śliwkami robię prosty sosik na gęstej śmietanie,Do śmietany dodaję cukier,cynamon i energicznie roztrzepuję widelcem aż do rozpuszczenia cukru.Sosik z cynamonem jest pyszny,prosty i idealnie pasuje do śliwek.Śmietanę z powodzeniem możesz zastąpić jogurtem.
mari bardzo mi się podoba twoj przepis jstem ciekawa jak to będzie smakować akurat mam likiery (dodaje je do babek i drinków oczywiście )w tym amaretto. napewno go wypróbuje i wnapisze jak smakował
mam małe pytanko czy może ktoś zna jakiś przepisik na smaczny słodki sos? ostatnio robiłam knedle ze śliwkami i chciałabym troszke to danie urozmaicić. sama śmietana to troszke skromnie. będę wdzieczna za porady :-)
A może taki sos http://wielkiezarcie.com/przepis19828.html :)?
dziękuje sabiniu
. napewno spróbuje bardzo lubię karmel. a może znasz jakiś sos na bazie jogurtu. ciekawie byłoby podać kilka sosow do wyboru. taka prosta potrawa a byłaby bardzo urozmaicona. :-)
Jak wrócę wieczorkiem z pracy to poszukam, ponieważ teraz muszę już lecieć. Może jeszcze ktoś coś Ci poda. Na WŻ widziałam kilka owocowych przepisów na sosy ale żaden nie był z jogurtem. Wydaje mi się że miałam jakiś przepis właśnie z jogurtem i pomarańczami ale muszę go poszukać :). Pozdrawiam ;)
Mam taki przepis:
0.5 l bialego jogurtu /najlepiej smietankowy/
0.10 l likieru migdalowego
0.10 l likieru owocowego
50 g masla
kilka lyzek cukru
2-3 lyzki kakao instant
troche cynamonu
Rozpuscic maslo, dodac kilka lyzek cukru, wlac likiery, chwile pogotowac. Dodac kakao i cynamon.
Zdjac z ognia. Wmieszac jogurt.
Ewentualnie doslodzic.
dziękuje Sabiu. napewno wypróbuje bo bardzo lubię karmel. a znasz może jakis przepisik na słodki sos na bazie jogurtu? ciekawie byłoby podać z kilkoma sosami do wyboru. takie proste danie a można ciekawie urozmaicic.
Paulisiu ja do knedli ze śliwkami robię prosty sosik na gęstej śmietanie,Do śmietany dodaję cukier,cynamon i energicznie roztrzepuję widelcem aż do rozpuszczenia cukru.Sosik z cynamonem jest pyszny,prosty i idealnie pasuje do śliwek.Śmietanę z powodzeniem możesz zastąpić jogurtem.
mari bardzo mi się podoba twoj przepis jstem ciekawa jak to będzie smakować akurat mam likiery (dodaje je do babek i drinków oczywiście
)w tym amaretto. napewno go wypróbuje i wnapisze jak smakował
Knedle wcinamy ze sodką smietanką z kleksami czekodzemów własnej produkcji-śliwki smażone jak powidła pod koniec dodaję czekoladę i kakao.Pycha.