Forum

Kuchenne porady

słodki sos do knedli?

• Autor: paulisia Data: 2007-10-08 11:09:55

mam małe pytanko czy może ktoś zna jakiś przepisik na smaczny słodki sos? ostatnio robiłam knedle ze śliwkami i chciałabym troszke to danie urozmaicić. sama śmietana to troszke skromnie. będę wdzieczna za porady :-)

• Autor: sabia Data: 2007-10-08 11:14:38

A może taki sos http://wielkiezarcie.com/przepis19828.html :)?

• Autor: paulisia Data: 2007-10-08 11:26:54

dziękuje sabiniu. napewno spróbuje bardzo lubię karmel. a może znasz jakiś sos na bazie jogurtu. ciekawie byłoby podać kilka sosow do wyboru. taka prosta potrawa a byłaby bardzo urozmaicona. :-)

• Autor: sabia Data: 2007-10-08 12:15:58

Jak wrócę wieczorkiem z pracy to poszukam, ponieważ teraz muszę już lecieć. Może jeszcze ktoś coś Ci poda. Na WŻ widziałam kilka owocowych przepisów na sosy ale żaden nie był z jogurtem. Wydaje mi się że miałam jakiś przepis właśnie z jogurtem i pomarańczami ale muszę go poszukać :). Pozdrawiam ;)

• Autor: Mari Data: 2007-10-08 12:42:36

Mam taki przepis:
    0.5 l bialego jogurtu /najlepiej smietankowy/
    0.10 l likieru migdalowego
    0.10 l likieru owocowego
    50 g masla
    kilka lyzek cukru
    2-3 lyzki kakao instant
    troche cynamonu

Rozpuscic maslo, dodac kilka lyzek cukru, wlac likiery, chwile pogotowac. Dodac kakao i cynamon.
    Zdjac z ognia. Wmieszac jogurt.
    Ewentualnie doslodzic.

• Autor: paulisia Data: 2007-10-08 12:10:55

dziękuje Sabiu. napewno wypróbuje bo bardzo lubię karmel. a znasz może jakis przepisik na słodki sos na bazie jogurtu? ciekawie byłoby podać z kilkoma sosami do wyboru. takie proste danie a można ciekawie urozmaicic.

• Autor: majus Data: 2007-10-08 18:14:17

Paulisiu ja do knedli ze śliwkami robię prosty sosik na gęstej śmietanie,Do śmietany dodaję cukier,cynamon i energicznie roztrzepuję widelcem aż do rozpuszczenia cukru.Sosik z cynamonem jest pyszny,prosty i idealnie pasuje do śliwek.Śmietanę z powodzeniem możesz zastąpić jogurtem.

• Autor: paulisia Data: 2007-10-08 23:30:25

mari bardzo mi się podoba twoj przepis jstem ciekawa jak to będzie smakować akurat mam likiery (dodaje je do babek i drinków oczywiście )w tym amaretto. napewno go wypróbuje i wnapisze jak smakował

• Autor: bietka Data: 2007-10-09 17:20:11

Knedle wcinamy ze sodką smietanką z kleksami czekodzemów własnej produkcji-śliwki smażone jak powidła pod koniec dodaję czekoladę i kakao.Pycha.

Przejdź do pełnej wersji serwisu