Forum

Figle na igle i pielenie ogródka

Mieczyki - pomocy!

• Autor: gosik Data: 2007-10-08 13:06:41

Kochani pomóżcie początkującej ogrodniczce - właśnie wykopałam (tyle wiem) cebule mieczyków i na każdej z nich jest sporo takich małych cebuleczek i co ja mam teraz z tym zrobić - porozdzielać czy zostawić tak jak jest? Kilka i tak się poodrywało :-( I jak to potem sadzić - razem czy osobno? Bardzo liczę na Waszą pomoc!!!! Z góry dziękuję!

• Autor: Rosa Data: 2007-10-08 14:53:46

tu może dowiesz się więcej http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72162,4002596.html pozdrawiam - rosa

• Autor: alman Data: 2007-10-09 08:22:09

Witaj! Te małe cebulki to dodatkowy materiał do rozmnażania. Ważna jest ta jedna duża, która urosła w miejsce "starej", którą sadziłaś wiosną. A te małe, no cóż, można się bawić nimi w rozmnażanie bądź nie, je trzeba sadzić oddzielnie , najlepiej w rządku, z nich w przyszłym roku powstaną większe egzemplarze, które znów jesienią wykopiesz i dopiero w następnym roku może będzie z nich pożytek. Ja zaniechałam zabawy w rozmnażenie, bo efekty miałam zawsze marne.
    Ja robię tak:
    Po wykopaniu ucinam łodygi zostawiając jakieś 20 cm , układam w koszyku /pudełku/ i zostawiam w przewiewnym miejscu aby przeschły. Następnie czyszczę cebulki z resztek ziemi, tej łodygi i wszystkich cebulek przybyszowych /tak się chyba zwą te małe "doczepione"/ a także z odstających łusek i pakuję na przechowanie. Przechowuję w torebkach papierowych, ale dobrze też je wkładać do pończochy /rajstop/, i tak zapakowane przechowuję w piwnicy. Cebulki powinny wtedy już być przesuszone. Broń Boże trzymać w pobliżu kaloryfera - raz tak je zawiesiłam i zapomniałam, a wiosną miałam wióry a nie cebulki. Wiosną czyszczę je całkowicie z łuski, przeględam pod kątem zdrowotności, a kiedy nadejdzie pora sadzę. Te drobne cebulki można włożyć do odrębnej torebki i wiosną posadzić, ale jeśli sie zdecydujesz, to wybierz tylko te większe, ciemniejące, nie zawracaj sobie głowy tymi maciupkimi, bo szkoda na to czasu.

• Autor: gosik Data: 2007-10-09 11:03:15

Dzięki bardzo za taką wyczerpującą wypowiedź !!!!! Myślę, że rozmnażanie sobie podaruję - to chyba nie jest warte czasu i pracy ;-). Natomiast do reszty wskazówek dostosuję się dokładnie i mam nadzieję na efekty w przyszłym roku :-)). Jeszcze raz dzięki!

• Autor: selene59 Data: 2007-10-18 23:01:50

Wskazane- pooddzielać  te malutkie- to  te  większe. które posadzisz będą dorodniejsze

Przejdź do pełnej wersji serwisu