Forum

Rozmowy wolne i frywolne

pomysłowy różaniec

• Autor: szajiwka Data: 2007-10-09 09:51:54

Witam. Moja 5-cioletnia córeczka Łucja od września chodzi do ochronki prowadzonej przez siostry zakonne. Teraz w październiku organizowany jest konkurs na najbardziej pomysłowy różaniac. Oczywiście własnoręcznie zrobiony przez dzieci i rodziców. Zastanawiam sie z czego taki rózaniec zrobić. Moze macie jakies pomysły???? Z góry dziekuje !!!!POZDRAWIAM

IWONA

• Autor: angela Data: 2007-10-09 09:55:04

Moja córka robiła na religię do szkoły z kasztanów nanizanych na sznureczek. Inne dzieci robilł rożańce np. z orzechów włoskich, głogu, żołędzi itp.

• Autor: szajiwka Data: 2007-10-09 09:58:15

dziękuje za szybka odpowiedz:), ja zastanawiam sie na zrobienie rózanca z makaronu, który wczesniej troche poprzypalam zeby miał ładne wzorki. Musze tylko odpowiedni znaleść.

• Autor: monika_70 Data: 2007-10-09 09:57:58

witaj, moja córka co roku robi do szkoły różaniec, wykorzystuje do tego dziką różę  (akurat teraz ma piękne pączki), z żołędzi (ale obieramy z łupinki wtedy są takie beżowe i dosyć miękkkie ), z małych kasztanów, owoców bzu czarnego (ale niestety brudzi i szybko przysycha), mam nadzieję że odrobinę pomogłam, pozdrawiam

• Autor: angela Data: 2007-10-09 10:00:14

Z makaronu może być. Są tak rożne kształty, że będzie na pewno bardzo oryginalny. Życzę powodzenia.

• Autor: wackowa Data: 2007-10-09 10:59:57

Można jeszcze z płatków śniadaniowych , czekoladowych kuleczek , fasoli lub kulek zrobionych z bibuły - wtedy można każdą cząstkę zrobić innym kolorem . Pozdrawiam i życzę przyjemnej pracy . Ewa .

• Autor: Mari Data: 2007-10-09 11:33:28

Jako dzieci robilismy "korale" z paskow papieru, najlepiej sie do tego nadawaly kolorowe czasopisma, im wiecej kolorow tym lepiej.Cielo sie paski w ten sposob by z jednej strony byly np. 1-2 cm szerokie a z drugiej obciac az do ostrego czubka, potem ciasno zwijac zaczynajac od najszerszej strony. Przylepic ostry czubek by sie nie rozwijalo. Nanizac na sznurek lub zylke /albo nic/ a na koniec polakierowac lakierem do paznokci.  

• Autor: asiaff Data: 2007-10-09 12:35:12

Z czasów jak chodziłam do szkoły to pamiętam,że mieliśmy zrobiony różaniec z cukierków krówek oczywiście takich w papierkach :)  wisiał on na gazetce w klasie.I tak sobie mysle że różaniec może być z czegos słodkiego np.żelków,cukierków lub chrupek.

• Autor: Asia Ble Data: 2007-10-09 12:44:22

Rodzynki?:))) Robiłam też kiedyś z kukurydzy:))) No i z cukierków fajnie wychodzi :) A różaniec, który mnie powalił, był różańcem "z dobrych uczynków": w miejsce każdego paciorka był zwitek papieru, w który wpisano dobry uczynek właściciela różańca. Pozdrawiam.

• Autor: szajiwka Data: 2007-10-09 13:42:22

No nie spodziewałam sie takich pomysłów na rózaniec, Faktycznie pomysłowe te Wasze pomysły. Różaniec ma być gotowy 19-stego października,przesledze ten wątek i wybiore najbardziej oryginalny pomysł. Dziekuje Wam bardzo :))POZDRAWIAM!!

• Autor: Natka64 Data: 2007-10-09 15:13:15

ja widzialam rozaniec z jajek niespodzianek to znaczy tylko z tych pudeleczek byl troche duzy ale wisial w sypialni nad lozkiem

• Autor: Balbina71 Data: 2007-10-09 15:30:27

Iwonko! ja dodam - tutaj uzywaja pop corn. Wiesz co tyle pomyslow moze zamiast uzyc
    jeden uzyj wszystkiego po trochu, bedzie ciekawiej. Powodzenia KASKA

• Autor: Janek Data: 2007-10-09 16:54:16

Użytkownik szajiwka napisał w wiadomości:
    > Witam. Moja 5-cioletnia córeczka Łucja od września chodzi do ochronki
    > prowadzonej przez siostry zakonne. Teraz w październiku organizowany jest
    > konkurs na najbardziej pomysłowy różaniac. Oczywiście własnoręcznie zrobiony
    > przez dzieci i rodziców. Zastanawiam sie z czego taki rózaniec zrobić. Moze
    > macie jakies pomysły???? Z góry dziekuje !!!!POZDRAWIAM IWONA

Kto więc podlega katechizacji dziecko, czy rodzice ?. Ciekawe jak 5-cio letnie dziecko będzie robiło różaniec : z łupin orzecha, obierając żołędzie, malując, nizającigłą twrde(!!!) koraliki na nić ...rączkami czy oczkami? Taki konkurs dla 8-9 latka, to już sprwdzian jakiś, a ten, czemu ma służyć. Bliższym kontaktom z dzieckiem ...w religijnym duchu(?). Tylko podczas tych prac uważajci rodzice na to co mówicie..."...co one ( siostry) niedługo jeszcze wymyślą..." ....itd, itp. bo możecie podważyć wiarę  w dzicięcym umyśle.:-)))
    Przestańmy się oszukiwać.
    Dlaczego nie pisać z dzieckiem 8-12 letnim wypracowań z polskigo ...w ten sam sposób?
    Janek

• Autor: Baśka Data: 2007-10-09 19:42:15

A tak po prostu chciałabym sie kiedyś z Toba nie zgodzić...
     Basia

• Autor: luckystar Data: 2007-10-09 20:42:16

Mam ten sam problem ;))

• Autor: Janek Data: 2007-10-10 08:54:41

Basiu, Marylka, no nie, nie żartujcie w ten sposób ze mnie, ja często walę głupoty, tylko że Wy obie tego nie czytacie (albo udajecie)...
    Kazik

• Autor: ABA Data: 2007-10-09 20:46:23

Moja wnuczka 11 letnia też robi różaniec do szkoły. Poradziłam jej, by zrobiła różaniec z wełny tj z malutkich pomponików. Właśnie teraz robi. Już teraz ślicznie i bardzo oryginalnie wygląda. Taki różaniec może zrobić nawet pięcioletnie dziecko.(jezeli potrafi zawiazywać) Wystarczy dość gruby pęk nici wełnianych co równy kawałek mocno związać nitką innego koloru i potem poprzecinać w połowie miedzy wiązaniami. Nie przecinać nitki wiążącej (  innego koloru).

• Autor: Natka64 Data: 2007-10-09 21:43:28

mysle ze po to jestesmy tutaj aby pomoc wiadomo dziecko zwraca sie do rodzicow o pomoc a rodzice nie majac pomyslu pytaja innych,ale to nie znaczy ze rodzice beda to wykonywac.

• Autor: Canella Data: 2007-10-10 19:47:49

Pamiętam, że w szkole zwykle z jarzębiny robiłam:)

• Autor: Uleczka Data: 2007-10-12 13:57:34

Bardzo orginalnie wyglada rózaniec z ozdobnego sznurka i paciorki to po prostu zawiazane guzełki..

• Autor: grażka Data: 2007-10-12 23:09:01

witam.rózaniec moznaby było zrobic np.z jarzębinki,orzeszków,morela suszona przekrojona na małe cząstki,makaron mozna kupic w krztałcie małych gwiazdeczek lub ukulac male kuleczki z sreberka po czekoladzie,krzyżyk z cieniutkich patyczków...powodzenia

• Autor: ABA Data: 2007-10-17 20:16:59

Taki rózaniec zrobiła wnuczka przy mojej pomocy.
    Teraz wisi w szkole w gablocie.

• Autor: ABA Data: 2007-10-17 20:30:22

Innym razem wstawie zdjecie, bo dzisiaj nie zapisuje mi obrazu.

• Autor: ABA Data: 2007-10-17 21:31:37

zdjęcia zrobione w pospiechu byle jakim aparatem gdy juz była szarówka na dworze.
    Te ciemniejsze pomponiki to piękny kolor jasnego granatu.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2007-10-18 09:12:17

sliczny

• Autor: Wkn Data: 2007-10-17 20:52:27

Wiesz co? MOżna też zrobić z własnoręcznie robionych malutkich pudełeczek origami. Takie pudełeczko już zamknięte trzeba by nanizać na sznurek, tak żeby dno i wieczko były przebite. Luźno każde ponawlekać. Ale każde pudełeczko nadal można by otwierać i wtedy do każdego moglibyście włożyć inny drobiazg.
    Jeśli jesteś zainteresowana dokładniejszymi instrukcjami, poszukam w swoim archiwum zdjęć, jak się te pudełeczka robi. Są banalne w wykonaniu. W ubiegłe Święta Bożego Narodzenia pakowałam w takie po kilka ciasteczek, a wielkość może być całkowiecie dowolna :)

Wkn

• Autor: Kasia cz Data: 2007-10-19 15:34:36

Pierwsze co przyszlo mi na mysl to jarzebina. Mozna tez z modeliny.Pamietam jak robilam korale z muszelek, byly w ksztalcie fasoli z dziurkami.Moze masz jakies korale, ktorych nie uzywasz, wykorzystaj je.

Przejdź do pełnej wersji serwisu