Witam. Moja 5-cioletnia córeczka Łucja od września chodzi do ochronki prowadzonej przez siostry zakonne. Teraz w październiku organizowany jest konkurs na najbardziej pomysłowy różaniac. Oczywiście własnoręcznie zrobiony przez dzieci i rodziców. Zastanawiam sie z czego taki rózaniec zrobić. Moze macie jakies pomysły???? Z góry dziekuje !!!!POZDRAWIAM
dziękuje za szybka odpowiedz:), ja zastanawiam sie na zrobienie rózanca z makaronu, który wczesniej troche poprzypalam zeby miał ładne wzorki. Musze tylko odpowiedni znaleść.
witaj, moja córka co roku robi do szkoły różaniec, wykorzystuje do tego dziką różę (akurat teraz ma piękne pączki), z żołędzi (ale obieramy z łupinki wtedy są takie beżowe i dosyć miękkkie ), z małych kasztanów, owoców bzu czarnego (ale niestety brudzi i szybko przysycha), mam nadzieję że odrobinę pomogłam, pozdrawiam
Można jeszcze z płatków śniadaniowych , czekoladowych kuleczek , fasoli lub kulek zrobionych z bibuły - wtedy można każdą cząstkę zrobić innym kolorem . Pozdrawiam i życzę przyjemnej pracy . Ewa .
Jako dzieci robilismy "korale" z paskow papieru, najlepiej sie do tego nadawaly kolorowe czasopisma, im wiecej kolorow tym lepiej.Cielo sie paski w ten sposob by z jednej strony byly np. 1-2 cm szerokie a z drugiej obciac az do ostrego czubka, potem ciasno zwijac zaczynajac od najszerszej strony. Przylepic ostry czubek by sie nie rozwijalo. Nanizac na sznurek lub zylke /albo nic/ a na koniec polakierowac lakierem do paznokci.
Z czasów jak chodziłam do szkoły to pamiętam,że mieliśmy zrobiony różaniec z cukierków krówek oczywiście takich w papierkach :) wisiał on na gazetce w klasie.I tak sobie mysle że różaniec może być z czegos słodkiego np.żelków,cukierków lub chrupek.
Rodzynki?:))) Robiłam też kiedyś z kukurydzy:))) No i z cukierków fajnie wychodzi :) A różaniec, który mnie powalił, był różańcem "z dobrych uczynków": w miejsce każdego paciorka był zwitek papieru, w który wpisano dobry uczynek właściciela różańca. Pozdrawiam.
No nie spodziewałam sie takich pomysłów na rózaniec, Faktycznie pomysłowe te Wasze pomysły. Różaniec ma być gotowy 19-stego października,przesledze ten wątek i wybiore najbardziej oryginalny pomysł. Dziekuje Wam bardzo :))POZDRAWIAM!!
Iwonko! ja dodam - tutaj uzywaja pop corn. Wiesz co tyle pomyslow moze zamiast uzyc jeden uzyj wszystkiego po trochu, bedzie ciekawiej. Powodzenia KASKA
Użytkownik szajiwka napisał w wiadomości: > Witam. Moja 5-cioletnia córeczka Łucja od września chodzi do ochronki > prowadzonej przez siostry zakonne. Teraz w październiku organizowany jest > konkurs na najbardziej pomysłowy różaniac. Oczywiście własnoręcznie zrobiony > przez dzieci i rodziców. Zastanawiam sie z czego taki rózaniec zrobić. Moze > macie jakies pomysły???? Z góry dziekuje !!!!POZDRAWIAM IWONA
Kto więc podlega katechizacji dziecko, czy rodzice ?. Ciekawe jak 5-cio letnie dziecko będzie robiło różaniec : z łupin orzecha, obierając żołędzie, malując, nizającigłą twrde(!!!) koraliki na nić ...rączkami czy oczkami? Taki konkurs dla 8-9 latka, to już sprwdzian jakiś, a ten, czemu ma służyć. Bliższym kontaktom z dzieckiem ...w religijnym duchu(?). Tylko podczas tych prac uważajci rodzice na to co mówicie..."...co one ( siostry) niedługo jeszcze wymyślą..." ....itd, itp. bo możecie podważyć wiarę w dzicięcym umyśle.:-))) Przestańmy się oszukiwać. Dlaczego nie pisać z dzieckiem 8-12 letnim wypracowań z polskigo ...w ten sam sposób? Janek
Moja wnuczka 11 letnia też robi różaniec do szkoły. Poradziłam jej, by zrobiła różaniec z wełny tj z malutkich pomponików. Właśnie teraz robi. Już teraz ślicznie i bardzo oryginalnie wygląda. Taki różaniec może zrobić nawet pięcioletnie dziecko.(jezeli potrafi zawiazywać) Wystarczy dość gruby pęk nici wełnianych co równy kawałek mocno związać nitką innego koloru i potem poprzecinać w połowie miedzy wiązaniami. Nie przecinać nitki wiążącej ( innego koloru).
mysle ze po to jestesmy tutaj aby pomoc wiadomo dziecko zwraca sie do rodzicow o pomoc a rodzice nie majac pomyslu pytaja innych,ale to nie znaczy ze rodzice beda to wykonywac.
witam.rózaniec moznaby było zrobic np.z jarzębinki,orzeszków,morela suszona przekrojona na małe cząstki,makaron mozna kupic w krztałcie małych gwiazdeczek lub ukulac male kuleczki z sreberka po czekoladzie,krzyżyk z cieniutkich patyczków...powodzenia
Wiesz co? MOżna też zrobić z własnoręcznie robionych malutkich pudełeczek origami. Takie pudełeczko już zamknięte trzeba by nanizać na sznurek, tak żeby dno i wieczko były przebite. Luźno każde ponawlekać. Ale każde pudełeczko nadal można by otwierać i wtedy do każdego moglibyście włożyć inny drobiazg. Jeśli jesteś zainteresowana dokładniejszymi instrukcjami, poszukam w swoim archiwum zdjęć, jak się te pudełeczka robi. Są banalne w wykonaniu. W ubiegłe Święta Bożego Narodzenia pakowałam w takie po kilka ciasteczek, a wielkość może być całkowiecie dowolna :)
Pierwsze co przyszlo mi na mysl to jarzebina. Mozna tez z modeliny.Pamietam jak robilam korale z muszelek, byly w ksztalcie fasoli z dziurkami.Moze masz jakies korale, ktorych nie uzywasz, wykorzystaj je.
Witam. Moja 5-cioletnia córeczka Łucja od września chodzi do ochronki prowadzonej przez siostry zakonne. Teraz w październiku organizowany jest konkurs na najbardziej pomysłowy różaniac. Oczywiście własnoręcznie zrobiony przez dzieci i rodziców. Zastanawiam sie z czego taki rózaniec zrobić. Moze macie jakies pomysły???? Z góry dziekuje !!!!POZDRAWIAM
IWONA
Moja córka robiła na religię do szkoły z kasztanów nanizanych na sznureczek. Inne dzieci robilł rożańce np. z orzechów włoskich, głogu, żołędzi itp.
dziękuje za szybka odpowiedz:), ja zastanawiam sie na zrobienie rózanca z makaronu, który wczesniej troche poprzypalam zeby miał ładne wzorki. Musze tylko odpowiedni znaleść.
witaj, moja córka co roku robi do szkoły różaniec, wykorzystuje do tego dziką różę (akurat teraz ma piękne pączki), z żołędzi (ale obieramy z łupinki wtedy są takie beżowe i dosyć miękkkie ), z małych kasztanów, owoców bzu czarnego (ale niestety brudzi i szybko przysycha), mam nadzieję że odrobinę pomogłam, pozdrawiam
Z makaronu może być. Są tak rożne kształty, że będzie na pewno bardzo oryginalny. Życzę powodzenia.
Można jeszcze z płatków śniadaniowych , czekoladowych kuleczek , fasoli lub kulek zrobionych z bibuły - wtedy można każdą cząstkę zrobić innym kolorem . Pozdrawiam i życzę przyjemnej pracy . Ewa .
Jako dzieci robilismy "korale" z paskow papieru, najlepiej sie do tego nadawaly kolorowe czasopisma, im wiecej kolorow tym lepiej.Cielo sie paski w ten sposob by z jednej strony byly np. 1-2 cm szerokie a z drugiej obciac az do ostrego czubka, potem ciasno zwijac zaczynajac od najszerszej strony. Przylepic ostry czubek by sie nie rozwijalo. Nanizac na sznurek lub zylke /albo nic/ a na koniec polakierowac lakierem do paznokci.
Z czasów jak chodziłam do szkoły to pamiętam,że mieliśmy zrobiony różaniec z cukierków krówek oczywiście takich w papierkach :) wisiał on na gazetce w klasie.I tak sobie mysle że różaniec może być z czegos słodkiego np.żelków,cukierków lub chrupek.
Rodzynki?:))) Robiłam też kiedyś z kukurydzy:))) No i z cukierków fajnie wychodzi :) A różaniec, który mnie powalił, był różańcem "z dobrych uczynków": w miejsce każdego paciorka był zwitek papieru, w który wpisano dobry uczynek właściciela różańca. Pozdrawiam.
No nie spodziewałam sie takich pomysłów na rózaniec, Faktycznie pomysłowe te Wasze pomysły. Różaniec ma być gotowy 19-stego października,przesledze ten wątek i wybiore najbardziej oryginalny pomysł. Dziekuje Wam bardzo :))POZDRAWIAM!!
ja widzialam rozaniec z jajek niespodzianek to znaczy tylko z tych pudeleczek byl troche duzy ale wisial w sypialni nad lozkiem
Iwonko! ja dodam - tutaj uzywaja pop corn. Wiesz co tyle pomyslow moze zamiast uzyc
jeden uzyj wszystkiego po trochu, bedzie ciekawiej. Powodzenia KASKA
Użytkownik szajiwka napisał w wiadomości:
> Witam. Moja 5-cioletnia córeczka Łucja od września chodzi do ochronki
> prowadzonej przez siostry zakonne. Teraz w październiku organizowany jest
> konkurs na najbardziej pomysłowy różaniac. Oczywiście własnoręcznie zrobiony
> przez dzieci i rodziców. Zastanawiam sie z czego taki rózaniec zrobić. Moze
> macie jakies pomysły???? Z góry dziekuje !!!!POZDRAWIAM IWONA
Kto więc podlega katechizacji dziecko, czy rodzice ?. Ciekawe jak 5-cio letnie dziecko będzie robiło różaniec : z łupin orzecha, obierając żołędzie, malując, nizającigłą twrde(!!!) koraliki na nić ...rączkami czy oczkami? Taki konkurs dla 8-9 latka, to już sprwdzian jakiś, a ten, czemu ma służyć. Bliższym kontaktom z dzieckiem ...w religijnym duchu(?). Tylko podczas tych prac uważajci rodzice na to co mówicie..."...co one ( siostry) niedługo jeszcze wymyślą..." ....itd, itp. bo możecie podważyć wiarę w dzicięcym umyśle.:-)))
Przestańmy się oszukiwać.
Dlaczego nie pisać z dzieckiem 8-12 letnim wypracowań z polskigo ...w ten sam sposób?
Janek
A tak po prostu chciałabym sie kiedyś z Toba nie zgodzić...
Basia
Mam ten sam problem ;))
Basiu, Marylka, no nie, nie żartujcie w ten sposób ze mnie, ja często walę głupoty, tylko że Wy obie tego nie czytacie (albo udajecie)
...
Kazik
Moja wnuczka 11 letnia też robi różaniec do szkoły. Poradziłam jej, by zrobiła różaniec z wełny tj z malutkich pomponików. Właśnie teraz robi. Już teraz ślicznie i bardzo oryginalnie wygląda. Taki różaniec może zrobić nawet pięcioletnie dziecko.(jezeli potrafi zawiazywać) Wystarczy dość gruby pęk nici wełnianych co równy kawałek mocno związać nitką innego koloru i potem poprzecinać w połowie miedzy wiązaniami. Nie przecinać nitki wiążącej ( innego koloru).
mysle ze po to jestesmy tutaj aby pomoc wiadomo dziecko zwraca sie do rodzicow o pomoc a rodzice nie majac pomyslu pytaja innych,ale to nie znaczy ze rodzice beda to wykonywac.
Pamiętam, że w szkole zwykle z jarzębiny robiłam:)
Bardzo orginalnie wyglada rózaniec z ozdobnego sznurka i paciorki to po prostu zawiazane guzełki..
witam.rózaniec moznaby było zrobic np.z jarzębinki,orzeszków,morela suszona przekrojona na małe cząstki,makaron mozna kupic w krztałcie małych gwiazdeczek lub ukulac male kuleczki z sreberka po czekoladzie,krzyżyk z cieniutkich patyczków...powodzenia
Taki rózaniec zrobiła wnuczka przy mojej pomocy.
Teraz wisi w szkole w gablocie.
Innym razem wstawie zdjecie, bo dzisiaj nie zapisuje mi obrazu.
zdjęcia zrobione w pospiechu byle jakim aparatem gdy juz była szarówka na dworze.
Te ciemniejsze pomponiki to piękny kolor jasnego granatu.
sliczny
Wiesz co? MOżna też zrobić z własnoręcznie robionych malutkich pudełeczek origami. Takie pudełeczko już zamknięte trzeba by nanizać na sznurek, tak żeby dno i wieczko były przebite. Luźno każde ponawlekać. Ale każde pudełeczko nadal można by otwierać i wtedy do każdego moglibyście włożyć inny drobiazg.
Jeśli jesteś zainteresowana dokładniejszymi instrukcjami, poszukam w swoim archiwum zdjęć, jak się te pudełeczka robi. Są banalne w wykonaniu. W ubiegłe Święta Bożego Narodzenia pakowałam w takie po kilka ciasteczek, a wielkość może być całkowiecie dowolna :)
Wkn
Pierwsze co przyszlo mi na mysl to jarzebina. Mozna tez z modeliny.Pamietam jak robilam korale z muszelek, byly w ksztalcie fasoli z dziurkami.Moze masz jakies korale, ktorych nie uzywasz, wykorzystaj je.