Forum

Gawędy o jedzeniu

cukier z melasa

  • Autor: miauka Data: 2007-10-13 15:59:51

    posiadam taki cukier zakupiony przez pomylke jako cukier brazowy. W herbacie ani kawie nie smakuje nam. Na opakowaniu jest przepis na banany na goraco ale z kolei ja banany to tylko w stanie surowym jem. Czy ktos ma pomysl, ktos wie co z takim cukrem mozna zroic ?

    na razie mam plan umiescic go w ciescie marchwekowym till, ale z dynia nie z marchewka :)

  • Autor: Eithel Data: 2007-10-13 16:04:12

    Nigella robila takie wyrastajace ciasto z niego. jest dobry do murzynkow i piernikow i na sosy toffie.jako dodatek do polew na ciasta zamiast zwyklego.sosy karmelowe do miesa i w ogole.jeszcze poszukam i dam znac.

  • Autor: aga9999 Data: 2007-10-13 16:40:38

    Polecam Ci moje ciasteczka meksykańskie, możesz użyć w całości melasy, także super się sprawdzi w pierniczkach :-)
    A także miętowe
    choć zamiast mięty możesz użyć wanilii i będzie dobrze.
    Pozdrawiam
    Aga9999

  • Autor: asiaff Data: 2007-10-13 17:01:48

    Tutaj jest przepis,który zawiera cukier z melasą na ciekawy sos egzotyczny do potraw mięsnych.
    http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/1,54047,4518666.html

  • Autor: Eithel Data: 2007-10-13 20:25:03

    ponmidorowa tez jest z tym cukrem

  • Autor: Eithel Data: 2007-10-13 20:49:00

    http://www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,736  http://www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,443 - mysle ze jak tu uzyjesz nie zlotego a cukru z melasa to tez wyjdzie tylko ze wtedy nie dodawaj juz osobno syropu z melasy. http://www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,595  http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11438  http://mojewypieki.blox.pl/2007/09/Ciasteczka-ze-Smarties.html te tu wygladaja apetycznie..smacznegoo:))

  • Autor: Eithel Data: 2007-10-13 20:49:17

    ps..napisz jak cos wymyslisz:)

  • Autor: miauka Data: 2007-10-14 12:01:48

    jejku dziekuje bardzo :):)

    poniewaz wczoraj na ten cukier sie uparlam, ze go choc czesciowo zuzyje to zrobilam ciasto till marchewkowe tylko ze z dynia zamiast marchwi. Mimo to i tak cukru jeszcze mi zostalo wiec cos jeszcze zrobie.

    Dziekuje pieknie :):):)

  • Autor: Eithel Data: 2007-10-14 15:54:24

    tylko daj mniej cukru bo on jest ciezszy i mocniej slodzi. najlepiej jak zwazysz go waga a nie na szklanki.

  • Autor: miauka Data: 2007-10-17 08:49:49

    hmmm dalam mniej niz bylo w przepisie ale wyszlo mi to niechcacy, poprostu zrobilo mi sie zal tego cukru i postanowilam odrobine zachowac na cos innego niz tylko ciasto dyniowe. Cale szczescie, ze mi sie zal go zrobilo bo ciacho jest slodkie a jak bym dala normalnie pelne dwie szklanki to juz bylby miod. Dziekuje za porady zapamietam na przyszlosc :):):)

Przejdź do pełnej wersji serwisu