Forum

Gawędy o jedzeniu

Gravlax-poszukuję autentycznego przepisu. Grazynko ?

  • Autor: Paola_r Data: 2007-10-14 08:26:19

    Po wczorajszej wizycie w restauracji i sklepiku szwedzkim Ikei mój mąż stwierdził, że korci go skandynawskie jedzenie. Zażądał ni mniej ni więcej, tylko gravlaxa.
    Grazynko, ratuj! (a przy okazji, chyba znikła Twoja książka ? , tam zajrzałam z marszu ... Czy to zaś odpowiedzialność zbiorowa ?)

  • Autor: Mari Data: 2007-10-14 12:27:05

    Grazynko, jest tylko jeden Twoj przepis, gdzie reszta? Pozdrawiam.

  • Autor: Paola_r Data: 2007-10-14 13:32:38

    Dziękuję ! Ale lepiej niech już nic nie znika... Pozdrawiam cieplutko!

  • Autor: Paola_r Data: 2007-10-16 11:16:01

    Planuję zrobić go w weekend - będę pamiętać o Twoich radach. Pozdrawiam. Paola

  • Autor: Paola_r Data: 2007-10-16 20:33:21

    Dziękuję Grażynko !
    Popędziłam od razu do książki - wszystko jasne ! Pasują i składniki i sos Mam tylko dwa pytania : na szwedzką musztardę nie mam szans, a z Twojego opisu podchodzi mi musztarda, której często używam : miodowa "Kamis" (łagodna i słodkawa) . O, taka :
    http://www.kamis.pl/index.php/content/view/88/641/
    W jakim typie jest szwedzka musztarda ?
    Pytanie drugie dotyczy oczywiście chleba tunnbrod - na zdjęciu rzeczywiście widać uformowane placki. W Internecie znalazłam tylko informację, że to rodzaj podpłomyków. Czy da sie go zrobić w domu lub zastąpić ? Co dostępnego w Polsce, najbardziej Ci go przypomina ?
    Pozdrawiam.
    PS. Cieszę się, że miałam gdzie zajrzeć po przepis !

  • Autor: Paola_r Data: 2007-10-17 20:02:37

    Kusi mnie najbardziej ta wersja ze złoconą na chrupiąco grzanką, Grażynko. Ale to z pieczywem chrupkim Wasy też jest interesujące.
    O takie chodzi ?
    http://pl.wasa.com/wasa/smpage.fwx?page=442&main=wholegrain
    Dobranocka!
    Paola.


  • Autor: nonka4 Data: 2007-10-18 21:39:07

    a może jakaś tortilla byłaby odpowiednia?
    http://www.odkryjmeksyk.pl/793_674.htm

  • Autor: Paola_r Data: 2007-10-19 11:50:47

    To ja bardzo poproszę przepis na tunnbrod !

  • Autor: Paola_r Data: 2007-10-22 15:27:06

    Grazynko, nie robiłam Gravlaxa, bo w piątkowe popołudnie w moim sklepie rybnym, łososie składały się z samych ogonów
    Nie lubię tej części filetów, nawet do innych potraw. Odkładam na razie przepis do następnego weekendu. Pozdrawiam.

  • Autor: majus Data: 2007-10-31 12:08:14

    http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=985
    Paolo spójrz tutaj

  • Autor: Paola_r Data: 2007-10-31 14:16:29

    Dzięki - fajna strona ! Podlinkuję na niebiesko, gdyby ktoś jeszcze chciał zajrzeć :
    http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=985
    U mnie na razie łososie nadal składają się z samych ogonów, nie wiem, gdzie się podziała reszta ryby A smak części ogoniastej, jest delikatnie mówiąć niezbyt dobry.
    Pozdrawiam. Paola

  • Autor: majus Data: 2007-10-31 18:34:10

    Paolo masz rację ja też nie lubię ogonów

Przejdź do pełnej wersji serwisu