Forum

Gawędy o jedzeniu

Tort z fasoli

  • Autor: Cletti Data: 2007-10-14 19:41:02

    Szukam od jakiegos czasu przepisu na tort fasolowy (biszkopt robiony z fasolki).Moze ktos ma w swoich zasobach?

  • Autor: Mari Data: 2007-10-15 00:12:30

    Mam, prosze bardzo!
    180 g ugotowanej fasoli, zmielonej lub przetartej przez sito
    180 g cukru
    3 jajka
    1 lyzka rumu
    1 cukier waniliowy
    3 lyzki przesianej bulki tartej

    Zoltka utrzec z polowa cukru, dodac rum i cukier waniliowy. Dodac zmielona fasole. Z bialek ubic piane, wmieszac reszte cukru i delikatnie wymieszac z masa
    fasolowa, jednoczesnie dodajac tarta bulke. Piec 45 minut a po wystygnieciu przelozyc kakaowym kremem a na wierzchu polac kakaowa polewa.

    Nie pieklam tego ciasta nigdy, nie wiem w jakiej temperaturze piec i w jak duzej tortownicy.
    Jak przepis "kupilam" tak "sprzedaje".
    Gdybys robila to napisz jak Ci wyszlo! Pozdrawiam.

  • Autor: Cletti Data: 2007-10-15 06:43:16

    Bardzo dziekuje:) Jak zrobie podziele sie wrazeniami;) juz wkrótce:)

  • Autor: anna-gu Data: 2007-10-15 13:38:01

    Moja ś.p. ciocia piekła tort fasolowy, ale niestety nie mam przepisu. Pamietam tylko, że ugotowaną na twrdo fasolę gorącą obierała z łupin. Po ostudzeniu część siekała (jak orzechy włoskie) a część mieliła w młynku do orzechów. Dodawała do biszkoptu w ilości jak orzechy. Do tego tortu była też masa fasolowa: mielona fasola dodawana do roztartego z cukrem pudrem masła i przyprawiona aromatem migdałowym i spirytusem. Taki fałszywy marcepan. Proporcji nie znam. Kiedyś robiłam taka masę na wyczucie i była dobra: za sprawa fasoli zupełnie nowy smak. Te składniki nie są drogie, więc można spróbować. Gdyby tej mielonej fasoli było za dużo, to można zamrozić w pojemniczku.Życzę udaneego eksperymentu :)

  • Autor: Cletti Data: 2007-10-15 16:31:30

    Hehe :) Najwyzej moj mąz powie jak to zazwyczaj mowi"trzebabylo kupic kobieto"eheh ale i tak zrobie!:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu