Forum

Rozmowy wolne i frywolne

zameldowanie

• Autor: marcia2003 Data: 2007-10-16 11:43:54

Co musze zrobić zameldowujac sie z innego miasta do innego? Czy musze odrazu zmieniac dowód i rejestrowac sie urzedzie pracy?

• Autor: renataz36 Data: 2007-10-16 11:58:30

Jeśli to zameldowanie tymczasowe to dowodu nie będziesz zmieniać, dostaniesz w Urzędzie zaświadczenie o meldunku i z tym penwie musisz zarejestrować się w Urzędzie Pracy, o ile pracy szukasz bo tak zrozumiałam

• Autor: marcia2003 Data: 2007-10-16 12:31:51

Dziękuje za szybką odpowiedż Dowód zmienie jak za mąz wyjde.Ile czasu mam na zarejestrowanie sie do urzedu pracy?

• Autor: Gigi Data: 2007-10-16 13:33:39

Do urzedu skarbowego musissz zglosic w ciagu chyba miesiaca....bo jak nie to moga ci kare wlepic. Moja znajoma tego doswiadczyla, nikt z urzednikow jej o tym nie powiedzial....wiadomo nieznajomosc prawa nie usprawiedliwia

• Autor: luckystar Data: 2007-10-16 13:43:38

Przepraszam, ze moja wypowiedz nic madrego nie wniesie, ale tak czytam ten watek i sobie mysle, ze ta cala historia z zameldowaniem (stale, czasowe) to jest tylko utrudnianie zycia. Tu w Stanach nikt sie nigdzie nie melduje ani na stale, ani tymczasowo....(przynajmniej dotychczas) jedynym jak narazie najwazniejszym dokumentem jest prawo jazdy, no faktycznie jest niby obowiazek wymiany prawka przy zmianie zamieszkania, ale czy jest on tak bardzo przestrzegany ??? nie wiem.
    Ja sie dzieki Bogu przeprowadzilam juz 7 razy i nigdy sie nigdzie nie musialam mledowac ... jakos czytajac o tych wszystkich kolowrotkach i wymianie roznych powaznych dokumentow i zbieraniu zaswiadczen mam wrazenie, ze to wszystko tylko po to zeby wyciagnac z ludzi pieniadze....bo przeciez zaden urzad nie robi nic za darmo.... no chyba, ze moze to nie wiaze sie z oplatami skarbowymi i jeszcze innymi ???/

• Autor: luckystar Data: 2007-10-16 14:00:31

dzieki :)))

• Autor: marcia2003 Data: 2007-10-16 16:01:23

tak czy siak to nie cierpie latać po urzedach.

• Autor: luckystar Data: 2007-10-16 16:48:05

Dlatego sie wlasnie wtracilam, ze ja tez :))

• Autor: Malena Data: 2007-10-16 16:56:08

A u nas trzeba sie meldeowac, bo bez meldunku to nawet konta w banku nie zalozysz. Robi sie to w Urzedzie Miejskim tam sie dostaje naklejke do dowodu z nowym adresem i urzad zglasza to do skarbowki. Reszte zalatwia sie przez telefon, tzn. jesli musimy powiadomic inne instytucje o zmianie adresu.

• Autor: luckystar Data: 2007-10-16 17:43:07

A u nas wyglada to w ten sposob, ze jak sie przeprowadzisz, to czekasz az dostaniesz jakis rachunek (elktrycznosc, gaz, telefon, cablowka) na Twoje nazwisko i nowy adres i na podstawie tej koperty z adesem zmieniasz adres w banku, prawo jazdy i wszelkie inne instytucje. Ale nie ma zadnego biura meldunkowego i nikt nie jest przypisany do lokalu, w ktorym mieszka, chyba, ze jest to wlasny dom ... no to wtedy wlasciciel jest nie tylko przypisany, urobiony po zeby ale i pogrzebany w podatkach :))) Jak widac, co kraj to obyczaj :))) Przez 23 lata zycia tutaj jeszcze nigdy nie bylam w Urzedzie Miejskim ..... :(

• Autor: Balbina71 Data: 2007-10-16 17:59:57

To tak jak w Kanadzie-przeprowadzasz sie (nawet nie trzeba zadnych rachunkow) wskakuje na internet cyk
    cyk i prawo jazdy, karta zdrowia itp itd zmienione.
    po dwoch tygodniach nowe karty przychodza poczta.

Przejdź do pełnej wersji serwisu