Chciałabym ugotować ryż, ale nie ten w woreczkach (zawsze go gotuję), tylko taki sypki. Zastanawiam się ile muszę dać wody na szklankę ryżu, tak żeby wchłonął ją w całości. Bardzo prosze o odpowiedź. Pozdrawiam
Dwie i pol na szklanke ryzu, uzywajac ryzu razowego do trzech. Osobiscie ryz najpierw lekko obsmazam na masle lub oleju posypujac curry. Zalewam osolona woda lub rosolem. Powodzenia!
Chyba już po obiedzie ale spróbuj kiedyś: http://wielkiezarcie.com/przepis19339.html w miejsce kurkumy możesz wziąć szafran (ten sam kolor). Jeśli masz zamiar jeść na słodko, to zamiast bulionu (4) użyj samą wodę 1 szklankę(3), zwiększając ilość mleka o tyle samo. Ryż aldente otrzymujemy nie przez skrócone gotowanie, jak w przypadku makaronów, a właśnie przez zmniejszenie płynu.
Moja porada dla Anulkapi, to troche juz moze musztarda po obiedzie, ale na nastepny raz... Wszystko zalezy od tego jaki ryz gotujesz, sa gatunki ktore przed ugotowaniem nalezy bardzo dokladnie wymyc i wymoczyc, ale jesli jest to ryz basmati, wedlug mnie najlepszy, to najlepiej gotuje sie w ciezkim garnku, albo w ciezkiej glebokiej patelni, wazne zebys miala idealnie pasujaca pokrywke. Jedna miarke ryzu zalewasz 1 i 1/3 zimnej wody, solisz i wkladasz mala lyzeczke masla, kiedy woda zacznie sie gotowac przykrywasz szczelnie naczynie i zmniejszasz ogien do maximum. Podczas gotowania nie zdejmujesz pokrywki i nic "nie sprawdzasz". Ryz jest gotowy po 12 -15 minutach. Wtedy bierzesz chinska paleczke i grubszym goncem robisz kilka dziurek, zeby przyspieszyc rownomierne usuniecie pary. Odstawiasz na minute. Ryz jest pyszny.
Chciałabym ugotować ryż, ale nie ten w woreczkach (zawsze go gotuję), tylko taki sypki. Zastanawiam się ile muszę dać wody na szklankę ryżu, tak żeby wchłonął ją w całości.
Bardzo prosze o odpowiedź.
Pozdrawiam
Dwie i pol na szklanke ryzu, uzywajac ryzu razowego do trzech. Osobiscie ryz najpierw lekko obsmazam na masle lub oleju posypujac curry. Zalewam osolona woda lub rosolem. Powodzenia!
Dziękuję bardzo za pomoc. Ide do kuchni robić ryż z szafranem. Pozdrawiam
Chyba już po obiedzie ale spróbuj kiedyś:
http://wielkiezarcie.com/przepis19339.html
w miejsce kurkumy możesz wziąć szafran (ten sam kolor).
Jeśli masz zamiar jeść na słodko, to zamiast bulionu (4) użyj samą wodę 1 szklankę(3), zwiększając ilość mleka o tyle samo.
Ryż aldente otrzymujemy nie przez skrócone gotowanie, jak w przypadku makaronów, a właśnie przez zmniejszenie płynu.
Moja porada dla Anulkapi, to troche juz moze musztarda po obiedzie, ale na nastepny raz...
Wszystko zalezy od tego jaki ryz gotujesz, sa gatunki ktore przed ugotowaniem nalezy bardzo dokladnie wymyc
i wymoczyc, ale jesli jest to ryz basmati, wedlug mnie najlepszy, to najlepiej gotuje sie w ciezkim garnku, albo w ciezkiej glebokiej patelni,
wazne zebys miala idealnie pasujaca pokrywke.
Jedna miarke ryzu zalewasz 1 i 1/3 zimnej wody, solisz i wkladasz mala lyzeczke masla, kiedy woda zacznie sie gotowac przykrywasz szczelnie
naczynie i zmniejszasz ogien do maximum. Podczas gotowania nie zdejmujesz pokrywki i nic "nie sprawdzasz".
Ryz jest gotowy po 12 -15 minutach. Wtedy bierzesz chinska paleczke i grubszym goncem robisz kilka dziurek, zeby przyspieszyc rownomierne
usuniecie pary. Odstawiasz na minute. Ryz jest pyszny.
Kokliko, bardzo dziękuję, widzę, że jesteś profesjonalistą jeśli chodzi o ryż. Gorąco pozdrawiam :)
Janku dziękuje bardzo za pomoc, napewno skorzystam kiedyś z rady i przepisu. Pozdrawiam