Forum

Kuchenne porady

mam wielka ilosc winogron !! pomocy !!

• Autor: tu_gosia Data: 2007-10-17 22:21:11

witajcie, co mozna zrobic z winogron ?? wino juz bąbelkuje ale co dalej, winogron mam od groma i ciut ciut !! co z tym robic ?? czy sok z sokowniak sie jakos pasteryzuje czy co ?? POMOCY kochani lepiej cos z tymi winogronami zrobic niz wyrzucic ;) pozdrawiam gosiula

• Autor: iwoniak Data: 2007-10-17 22:52:16

Sok z sokownika przelewałam do garnka i zagotowywałam, wrzący wlewałam do słoików, zamykałam i nie pasteryzowałam już. Trzymał się dobrze.

• Autor: Natka64 Data: 2007-10-17 23:44:31

Mozesz umyc i zamrozic, a jak twoje wino bedzie gotowe to zrob z mrozonych winogron, ja tak owoce zamrazam a potem do wina.Pozdrawiam

• Autor: anna-gu Data: 2007-10-18 09:00:38

Gosiu, myśle, że z winogron mozna również zrobić keczup, tak jak z czarnych porzeczek. Winogrona zagotować, przetrzeć odparować i doprawić. http://wielkiezarcie.com/przepis10083.html Przepis ten wyprobówałam i jest super. Winogrona sa bardziej kwaśne, więc sok z cytryny chyba nie bedzie potrzebny. Po za tym ten keczup może być bardziej pikantny. Miałam sobie zrobić, ale już mi brakło winogron.

• Autor: anna65 Data: 2007-10-18 09:04:52

Z winogonowego soku robie pyszna galaretke.  W sokowniku robie sok ,potem do samego soku dodaje cukier aby galaretka byla slodka, a gdy sok przestygnie dodaje cukier żelujący oczywiscie zalezy ile mam soku. Przepis jak robic galaretke jest na cukrze żelujacym.Zapewnim ze jest pyszny robie już , kilka lat a mim dzieciom i mezowi bardzo smakuje. Życze smacznego.Anna65.

• Autor: Janek Data: 2007-10-18 09:40:24

Kiedyś były w sklepach owocowe nektary do picia.
    Przecieram,(bez styku z metalem) dosładzam jeśli trzeba, dolewam 1/5 wody porządnie wymieszam, wlewam na surowo do słoiczków pasteryzyję ok 20 min.
    Moja  Rodzinka zawsze się krzywiła i wypijałem sam aż do wiosny miałem co pić. Minionej zimy poszło wszystko i już nie starczyło mi tego nektaru do wiosny.
    Tak samo robiłem nektar z brzoskwiń, z brzoskwiń i jabłek. W tym roku łącznie mam ok 60 słoiczków.
    Uważam, że soki te wytwarzane przez sokownik, pozbawiają nasze przewody pokarmowe tej miazgi owocowej, która jest w nektarach
    Ale to tylko moje zdanie.
    Pozdrawiam
    Janek

• Autor: shiraja Data: 2007-10-20 16:07:30

moja mama też ma na działce masę winogron i soki porobiła. super są.
    teraz ja zaparzam sobie herbatkę czarną (3/4 kubka) a resztę dolewam soku,
    słodzić już nie trzeba. Pychotka na jesienne wieczory i samo zdrówko.

• Autor: tu_gosia Data: 2007-10-21 00:24:32

bardzo wam dziekuje za porady :) sok zrobilam, wino zrobilam wszystko bedzie pyszne :) pozdrawiam milutko !! :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu