Witam,to mój debiut na forum,mam nadzieję że znajdę tu pomoc.Nam bardzo piękne selery z własnej hodowli i od jakiegos czasu bezskutecznie poszukuje przepisu na selery marynowane,by móc je później wykorzystać do sałatek np.Dziękuję z góry za wszelkie rady :)
Mam troche inny przepis: 1 kg selera 1 lyzeczka kwasku cytrynowego 1/4 l wody 1/2 l octu 8% 1/2 lyzeczki soli 2 lyzki oleju 2-4 liscie selera Dobrze oczyszczony seler wlozyc do wody zakwaszonej kwaskiem cytrynowym. Stopniowo kroic w "pofalowane" kawalki /specjalnym nozem do ozdobnego krojenia warzyw i owocow/. Pokrojony seler ugotowac w tej samej, zakwaszonej wodzie, okolo 20 minut. Odlac, wlozyc do przygotowanych sloikow, zalac 1/4 litra wody, przegotowanej z 1/2 l octu 8% i sola.Do kazdego sloika wlozyc 1-2 liscie selera /wyjda 2 sloiki po 320 ml/. W koncu dodac do kazdego sloika po 1 lyzce oleju. Zamknac sloiki. Sterylizowac 20 min w temp. 90 stopni. Przepis ten znalazlam na czeskim necie.
U mnie tez obrodzily selery i robie je tak: Zalewa 4szk wody 1 szk octu 1 lyzka soli 3 lyzki cukru To wszystko zagotowac. Seler pokroic w paski /ja kroje w malakserze / nakladam do sloikow zalewam zalewa i pasteryzuje 15 minut. Tak przygotowany seler uzywam do salatek
Witam,to mój debiut na forum,mam nadzieję że znajdę tu pomoc.Nam bardzo piękne selery z własnej hodowli i od jakiegos czasu bezskutecznie poszukuje przepisu na selery marynowane,by móc je później wykorzystać do sałatek np.Dziękuję z góry za wszelkie rady :)
http://www.mniamusnie.com/przepis-14438-seler_marynowany.html
Mam troche inny przepis:
1 kg selera
1 lyzeczka kwasku cytrynowego
1/4 l wody
1/2 l octu 8%
1/2 lyzeczki soli
2 lyzki oleju
2-4 liscie selera
Dobrze oczyszczony seler wlozyc do wody zakwaszonej kwaskiem cytrynowym. Stopniowo kroic w "pofalowane" kawalki /specjalnym nozem do ozdobnego krojenia warzyw i owocow/. Pokrojony seler ugotowac w tej samej, zakwaszonej wodzie, okolo 20 minut. Odlac, wlozyc do przygotowanych sloikow, zalac 1/4 litra wody, przegotowanej z 1/2 l octu 8% i sola.Do kazdego sloika wlozyc 1-2 liscie selera /wyjda 2 sloiki po 320 ml/. W koncu dodac do kazdego sloika po 1 lyzce oleju. Zamknac sloiki. Sterylizowac 20 min w temp. 90 stopni.
Przepis ten znalazlam na czeskim necie.
U mnie tez obrodzily selery i robie je tak:
Zalewa 4szk wody
1 szk octu
1 lyzka soli
3 lyzki cukru
To wszystko zagotowac. Seler pokroic w paski /ja kroje w malakserze / nakladam do sloikow zalewam zalewa i pasteryzuje 15 minut.
Tak przygotowany seler uzywam do salatek
Dziękuję bardzo:),na pewno wypróbuje któryś w przepisów i dam znać jak mi wyszło