Forum

Kuchenne porady

buleczki cynamonowe

  • Autor: Kasia4444 Data: 2007-10-20 15:37:57

    witam!!mam pytanko czy znacie przepis na buleczki cynamonowe takie slimaczki?? pozdrawiam kasia

  • Autor: kola Data: 2007-10-20 17:12:28

    http://wielkiezarcie.com/przepis21257.html prosze bardzo

  • Autor: lisunia Data: 2007-10-20 21:03:22

    Witam.Od kilku lat mieszkam w Szwecji i tutaj bardzo popularne sa takie buleczki ( kanelbullar).Mam nadzieje,ze wlasnie o takie Ci chodzi.Podaje przepis,niestety propocje mam w decylitrach-nie wiem czy w Polsce sa takie miarki.Jezeli nie,to prosze o ponowny kontakt,sprawdze i podam a gramach.Przepis:150gr margaryny,5 dl tlustego mleka,50 gr drozdzy,1,5 dl cukru,13 dl maki.Nadzienie:50 gr margaryny,1 dl cukru,1-2 lyzeczki cynamonu.Ciasto przygotowujemy nastepujaco:margaryne rozpuszczamy,dodajemy do cieplego mleka ( ok 38 stopni),nastepnie kruszymy drozdze,dodajemy cukier i make,Wyrabiamy ciasto,tak zeby odchodzilo od miski.Przykrywamy sciereczka i odstawiamy do wyrosniecia na ok 40 minut.Przygotowujemy mase:miekka margaryne mieszamy z cukrem i cynamonem na mase.Kiedy ciasto wyrosnie,rozwalkowujemy je na placki ok 2-3 cm,calosc smarujemy masa i zwijamy jak rolade.Nastepnie kroimy rolade,na ok3-4 cm krazki-powstana swego rodzaju slimaczki.Ukladamy je na blaszce,wylozonej papierem do pieczenia,zostawiajac odstepy.Kazdy slimaczek smarujemy jajkiem polaczonym z woda (1 jajko+3lyzki wody) i posypujemy grubym cukrem-nie wiem czy mozna taki dostac w Polsce.Tak zostawiamy je do wyrosniecia na kolejne 40 minut.Pieczemy w 230 st, 6 do 8 minut.Mam nadzieje,ze sie udadza,smacznego!!!!!

  • Autor: lisunia Data: 2007-10-20 21:56:36

    Witam ponownie!Juz sie dowiedzialam: 1 decylitr,to 1/10 litra,czyli 5 dl mleka,to 500ml.Ja mam specjalna miarke do decylitrow,dlatego nie bardzo bylam zorientowana.Pozdrawiam

  • Autor: Kasia4444 Data: 2007-10-22 08:15:04

    BARDZO DZIEKUJE ZA PRZEPISY KOLA I LISUNIA POZDRAWIAM

Przejdź do pełnej wersji serwisu