Forum

Rozmowy wolne i frywolne

meldunek dziecka

• Autor: marcia2003 Data: 2007-10-22 14:57:05

Chciałabym zameldowac u ojca dziecka córkę nasza która jest  zameldowana ze mna u matki mojej.Czy musze sie z nia przemeldować?

• Autor: Mońcia Data: 2007-10-22 15:06:16

Nie musisz się przemeldowywać.

• Autor: Janek Data: 2007-10-22 15:21:19

Hm, nie wiem jaki masz cel w tym przemeldowywaniu ( i nie wnikam), tylko czy to nie pociągnie za sobą jakichś skutków prawnych , przy załatwianiu różnych formalności w urzędach. Lepiej zrób dobre (!) rozeznanie w tej sprawie. Nie jest to jakaś porada ale biorę to "na zwykły chłopski rozum".
    Kiedyś "ławnikowałem" i czasem bywały problemy, szczególnie gdy rodzice "pożarli się".
    Pozdrawiam
    Janek

• Autor: Paola_r Data: 2007-10-22 15:21:35

Czy chodzi o meldunek stały, czy czasowy powyżej 2 miesięcy ?

• Autor: Marla Data: 2007-10-22 20:57:22

Nie musisz się przemeldować i nie niesie to za sobą skutków prawnych-ani meldunek stały, ani tymczasowy.Mam taką samą sytuację, dziecko jest zameldoawne od kilku lat razem z ojcem u jego rodziców, a ja gdzie indziej;mieszkamy jeszcze w innym miejscu.Nigdy nie mieliśmy z tego powodu kłopotów.

• Autor: marcia2003 Data: 2007-10-22 21:10:01

Dla pewnosci pisze cala sytuacje.Chcemy zameldowac dziecko u ojca bo  chodzi tu do przedszkola.Ja zrobie to po nowym roku bo na swieta wychodze za maz i  zrobie to za jednym podejsciem czyli zmienie dowód i meldunek.A chodzac do przedszkola córka musi miec meldunek w tym miescie.

• Autor: bea39 Data: 2007-10-22 21:51:16

Marcia nie ma znaczenia gdzie jesteś zameldoweana,. wystarczy że najemca/właściciel wyrazi zgode no i ojciec dziecka

• Autor: ekkore Data: 2007-10-23 10:28:05

W przypadku przedszkola dziecko musi być zameldowane na stałe. Jest za dużo dzieci a za mało miejsc.
    Moja koleżanka ma zameldowane dzieci u teściowej, bo inaczej nie mogłyby chodzić w mieście do najpierw przedszkola, a potem szkoły- mieszkają zaraz za tablicą miasta, ale podlegają pod wieś.

• Autor: Janek Data: 2007-10-23 09:22:57

Widzisz teraz sama, że podając więcej (w tym przypadku nie miałaś jakiegoś "wstydliwego tematu"i powodów do utajniania przyczyn) danych odzew byłby od razu inny i porada pełna bez doszukiwania się skutków prawnych z przyczyn ...nie zawsze przyjemnych.
    Pozdrawiam, no i czekając na kawałek torta...
    ...gratuluję i ....

Janek

• Autor: marcia2003 Data: 2007-10-23 09:52:43

No wiem.I bardzo Wam dziękuje.Za wszystko!

Przejdź do pełnej wersji serwisu