Hm, nie wiem jaki masz cel w tym przemeldowywaniu ( i nie wnikam), tylko czy to nie pociągnie za sobą jakichś skutków prawnych , przy załatwianiu różnych formalności w urzędach. Lepiej zrób dobre (!) rozeznanie w tej sprawie. Nie jest to jakaś porada ale biorę to "na zwykły chłopski rozum". Kiedyś "ławnikowałem" i czasem bywały problemy, szczególnie gdy rodzice "pożarli się". Pozdrawiam Janek
Nie musisz się przemeldować i nie niesie to za sobą skutków prawnych-ani meldunek stały, ani tymczasowy.Mam taką samą sytuację, dziecko jest zameldoawne od kilku lat razem z ojcem u jego rodziców, a ja gdzie indziej;mieszkamy jeszcze w innym miejscu.Nigdy nie mieliśmy z tego powodu kłopotów.
Dla pewnosci pisze cala sytuacje.Chcemy zameldowac dziecko u ojca bo chodzi tu do przedszkola.Ja zrobie to po nowym roku bo na swieta wychodze za maz i zrobie to za jednym podejsciem czyli zmienie dowód i meldunek.A chodzac do przedszkola córka musi miec meldunek w tym miescie.
W przypadku przedszkola dziecko musi być zameldowane na stałe. Jest za dużo dzieci a za mało miejsc. Moja koleżanka ma zameldowane dzieci u teściowej, bo inaczej nie mogłyby chodzić w mieście do najpierw przedszkola, a potem szkoły- mieszkają zaraz za tablicą miasta, ale podlegają pod wieś.
Widzisz teraz sama, że podając więcej (w tym przypadku nie miałaś jakiegoś "wstydliwego tematu"i powodów do utajniania przyczyn) danych odzew byłby od razu inny i porada pełna bez doszukiwania się skutków prawnych z przyczyn ...nie zawsze przyjemnych. Pozdrawiam, no i czekając na kawałek torta... ...gratuluję i ....
Chciałabym zameldowac u ojca dziecka córkę nasza która jest zameldowana ze mna u matki mojej.Czy musze sie z nia przemeldować?
Nie musisz się przemeldowywać.
Hm, nie wiem jaki masz cel w tym przemeldowywaniu ( i nie wnikam), tylko czy to nie pociągnie za sobą jakichś skutków prawnych , przy załatwianiu różnych formalności w urzędach. Lepiej zrób dobre (!) rozeznanie w tej sprawie. Nie jest to jakaś porada ale biorę to "na zwykły chłopski rozum".
Kiedyś "ławnikowałem" i czasem bywały problemy, szczególnie gdy rodzice "pożarli się".
Pozdrawiam
Janek
Czy chodzi o meldunek stały, czy czasowy powyżej 2 miesięcy ?
Nie musisz się przemeldować i nie niesie to za sobą skutków prawnych-ani meldunek stały, ani tymczasowy.Mam taką samą sytuację, dziecko jest zameldoawne od kilku lat razem z ojcem u jego rodziców, a ja gdzie indziej;mieszkamy jeszcze w innym miejscu.Nigdy nie mieliśmy z tego powodu kłopotów.
Dla pewnosci pisze cala sytuacje.Chcemy zameldowac dziecko u ojca bo chodzi tu do przedszkola.Ja zrobie to po nowym roku bo na swieta wychodze za maz i zrobie to za jednym podejsciem czyli zmienie dowód i meldunek.A chodzac do przedszkola córka musi miec meldunek w tym miescie.
Marcia nie ma znaczenia gdzie jesteś zameldoweana,. wystarczy że najemca/właściciel wyrazi zgode no i ojciec dziecka
W przypadku przedszkola dziecko musi być zameldowane na stałe. Jest za dużo dzieci a za mało miejsc.
Moja koleżanka ma zameldowane dzieci u teściowej, bo inaczej nie mogłyby chodzić w mieście do najpierw przedszkola, a potem szkoły- mieszkają zaraz za tablicą miasta, ale podlegają pod wieś.
Widzisz teraz sama, że podając więcej (w tym przypadku nie miałaś jakiegoś "wstydliwego tematu"i powodów do utajniania przyczyn) danych odzew byłby od razu inny i porada pełna bez doszukiwania się skutków prawnych z przyczyn ...nie zawsze przyjemnych.
...gratuluję i ...
.
Pozdrawiam, no i czekając na kawałek torta...
Janek
No wiem.I bardzo Wam dziękuje.Za wszystko!