Forum

Gawędy o jedzeniu

marchewka w słoiczkach dla dziecka

  • Autor: marta.uparta Data: 2007-10-22 21:16:59

    Witam.
    Mam zatrzęsienie zdrowej działkowej marchwi i zastanawiam się, czy dałoby radę przetworzyć część do słoiczków jako jedzenie dla niemowlaka. Nigdy nie robiłam przetworów z marchwi i nie wiem, czy jako przetwór jest trwała, czy się szybko psuje. Myslałam, żeby ją podgotowac, przetrzeć, a następnie zapasteryzowac.
    Może ktoś ma doświadczenie w robieniu takich przetworów?

    Marta

  • Autor: marta.uparta Data: 2007-10-23 12:34:47

    Dziękuję za odpowiedzi. Problem mój polega na tym, że mam niewielki zamrażalnik, już i tak zapchany fasolką szparagową i owocami, dlatego myślę o pasteryzowaniu. Zrobię tak jak Grażyna: ile się da marchewki zamrożę (ugotowanej i przetartej), resztę zapasteryzuję. Pozdrawiam.

  • Autor: basik798 Data: 2007-10-23 17:57:24

    a może lepiej zamiast pasteryzować czy mrozić marchew dać do ciemnego foliowego worka  najlepiej średnich i zostawić uchylony by miały dostęp powietrza i pozostawić w piwnicy albo w innym chłodnym  miejscu. Ja tak robię co rok i powiem że marchew tak przechowywaną mam do wiosny i do wszystkiego

  • Autor: basik798 Data: 2007-10-23 18:02:20

    moja córka ma 2 latka i nawet też myślałam kiedyś by tak pasteryzować ale jeśli masz gdzie przechować to myślę że nie warto bo taką  w całości do wszystkiego zużyjesz wiadomo  że czasem jakaś  będzie gniła  więc czasem trzeba je przebierać ale to naprawdę na cały worek średni może w ciągu całej zimy wyrzucisz parę sztuk

Przejdź do pełnej wersji serwisu