Bardzo proszę o pomoc mam pięciokilową szynka wieprzową z kością i skórą. Chcę ją podać na zimno a nie wiem jak mam zamarynować żeby była pyszna , nigdy takiego mutanta nie piekłam:)Mam Pięć dni do pieczenia. Dziekuje za pomoc
piec pod przykryciem (w temp.160 - 180 st., można przyjąć,że 1 kg piecze się przez 1 godzinę i 15 minut) Pod koniec można zdjąc przykrycie, żeby mięso zrumienić. Ja swoją szynkę zrumieniam na początku pieczenia, bo piekę ją później w zalewie z wina i miodu :))
piec pod przykryciem (w temp.160 - 180 st., można przyjąć,że 1 kg piecze się przez 1 godzinę i 15 minut) Pod koniec można zdjąc przykrycie, żeby mięso zrumienić. Ja swoją szynkę zrumieniam na początku pieczenia, bo piekę ją później w zalewie z wina i miodu :))
A moze udałoby Ci sie podzielic na trochę mniejsze części, tego mutanta ?
http://www.wedlinydomowe.pl/ moze na tej stronie znajdziesz odpowiedź, jest tu duzo fajnych przepisów i porad.