Forum

Kuchenne porady

'jaja zaparzyć cukrem' co to znaczy??

• Autor: ewelinasarnecka Data: 2007-10-26 19:07:40

próbuje zrobić torcik żubrowy, i znalazłam tam taki sztfr. nie mam pojęcia co to znaczy! proszę pilnie o pomoc.

• Autor: aga9999 Data: 2007-10-26 19:28:14

Użytkownik ewelinasarnecka napisał w wiadomości:
    > próbuje zrobić torcik żubrowy, i znalazłam tam taki sztfr. nie mam pojęcia co
    > to znaczy! proszę pilnie o pomoc.

Znaczy się ubić na parze z cukrem. Zaparzyć to m.in poddać działaniu pary.
    Pozdrawiam

• Autor: kryska Data: 2007-10-26 19:33:08

Podaj link do przepisu to zobaczymy co to znaczy.
    Jak chcesz podawac cos co ma surowe jaja to nalezaloby je wlasnie sparzyc cukrem.
    Ja tak robie, ale osobno bialka a osobno zoltka.
    Bialka najpierw ubijam na sztywna piane,cukier zagotowac z odrobina wody zeby zrobic syrop ale nie karmel, potem szybko wlewac to powoli do bialek ciagle mieszajac.
    Zoltka z cukrem ubijac na parze az zgestnieja ale nie na jajecznnice.

Eryk the MAZ

• Autor: aga9999 Data: 2007-10-26 19:40:16

Użytkownik kryska napisał w wiadomości:
    > Podaj link do przepisu to zobaczymy co to znaczy.Jak chcesz podawac cos co ma
    > surowe jaja to nalezaloby je wlasnie sparzyc cukrem.Ja tak robie, ale osobno
    > bialka a osobno zoltka.Bialka najpierw ubijam na sztywna piane,cukier
    > zagotowac z odrobina wody zeby zrobic syrop ale nie karmel, potem szybko
    > wlewac to powoli do bialek ciagle mieszajac.Zoltka z cukrem ubijac na parze az
    > zgestnieja ale nie na jajecznnice.Eryk the MAZ

Masz racje Kryska. W tym przypadku to będzie syrop z cukru i wody, którym zaparza sie żółtka. Przepis tutaj.

• Autor: ewelinasarnecka Data: 2007-10-26 20:10:35

dziękuję Wam wszystkim bardzo za ekspresową odpowiedź- jesteście cudni!!

a przepis jest taki:

Torcik żubrowy

Składniki:
    jaja - 4 szt.
    cukier -
    100 g
    śmietanka 36% - 1000 ml
    żubrówka - 100 ml
    żelatyna -
    15 g
    woda - 50 ml

Sposób przyrządzenia:
    Jaja zaparzyć cukrem, ubijać do ostygnięcia. Ubić śmietane, połączyć z masą z jaj, żelatyną rozpuszczoną w żubrówce i wszystko wymieszać razem.
      dam znać potem czy dobre ;)
    pozdrawiam

• Autor: BeaMaj Data: 2007-10-26 21:22:01

Z przepisu wynika, ze jaja ubic z cukrem na parze. W wyniku podgrzewania masa osiagnie temperature w granicach 40 st.C stad w technice wykonania jest "zaparzyc".

• Autor: aga9999 Data: 2007-10-26 21:42:50

Użytkownik BeaMaj napisał w wiadomości:
    > Z przepisu wynika, ze jaja ubic z cukrem na parze. W wyniku podgrzewania masa
    > osiagnie temperature w granicach 40 st.C stad w technice wykonania jest
    > "zaparzyc".

no nie wiem, to po co jest woda w przepisie skoro zelatyne rozpuszcza sie w zubrówce?

• Autor: ewelinasarnecka Data: 2007-10-26 22:06:24

woda pewnie po to, że z czegoś musi się zrobić ta para do parzenia ;)
    ale spodobał mi sie pomysł wcześniejszy ze zrobieniem syropu i tak zrobiłam
    śmiało moge polecić deserek
    dodatkowo ułożyłam na dnie małej salaterki namoczone w kawie biszkopty, na to masa, a potem jeszcze posypałam kokosem, kawałkami kiwi i zostawiłam w lodówce na pół godziny
    pyyyyycha! cała rodzina chwaliła

• Autor: aga9999 Data: 2007-10-26 22:22:52

Użytkownik ewelinasarnecka napisał w wiadomości:
    woda pewnie po to, że z czegoś musi się zrobić ta para do parzenia ;)

najwazniejsze ze efekt byl zadowalajacy

• Autor: BeaMaj Data: 2007-10-26 23:43:17

Fajnie, ze jestes zadowolona z wyniku. Ale zdecydowanie tak mala ilosc wody jak 50 ml nie jest do tego by na tym wstawic jaja do zaparzania! Wedlug mnie to tyle wystarczy by namoczyc 15g zelatyny. Z tego co piszesz to zrobilas syrop z wody i cukru i zaparzylas bialka a co z zoltkami? 

• Autor: ekkore Data: 2007-10-27 08:15:22

w kieliszku wody (50 ml) to co najwyżej można garnek spalić - jajka na parze raczej nie wyjdą. Wydaje mi się, że w przepisie chodziło o ten syrop- zresztą tak zrobiłaś i wyszło super

• Autor: BeaMaj Data: 2007-10-26 23:45:38

Ok, zelatyne rozpuscic w zubrowce ale wczesniej trzeba ja namoczyc by napeczniala wiec 50 ml to wystarczajaca ilosc na 15g zelatyny.

• Autor: ewelinasarnecka Data: 2007-10-27 11:09:43

ja nie rozpuściłam żelatyny w żubrówce, tylko w wodzie, a alkohol  dolałam bezpośrednio do masy, czyli  starałam się jak najbardziej zastosowac do Waszych rad.
    naprawde polecam deserek. zamieściłabym go na forum, razem z moimi pomysłami dot. dodatków <tzn biszkopt kokos i kiwi> ale to nie mój przepis, więc nie będe nadwyrężać praw autorskich ;)
    dziękuję Wam jeszcze raz=*

Przejdź do pełnej wersji serwisu