Moi drodzy czy ktoś z Was zna przepis na to danie. Może macie jakiś pomysł, żeby zrobić to danie w smaku jak najbardziej zbliżonym do oryginału? Proszę o podpowiedzi.
Nie wiem jak przygotowuje to danie restauracja SPHINKS, natomiast moja wloska przyjaciolka robi to tak: Skladniki: 1/2 kg swiezego szpinaku 10 dkg pancetty(pancette mozesz z powodzeniem zastapic wedzonym boczkiem) maly pojemnik gestej smietany (abo pol na pol z serkiem ricotta) 10 dkg tartego parmezanu(albo grana padano) sol, pieprz, oliwa, 40dkg klusek penne PRZEPIS: Umyc dokladnie szpinak, niezbyt drobno go posiekac. Na patelni rozgrzac oliwe, wrzucic na nia pokrojona w kostke pancette, albo boczek, jak sie zacznie pienic dodac szpinak, trzymac na ogniu pare minut(do calkowitego wyparowania wody ze szpinaku) ciagle mieszajac drewniana lyzka. Posolic, popieprzyc, uwaga z sola bo boczek jest slony. Dobrze wymieszac ricotte ze smietana, wsypac parmezan i zalac tym szpinak. W miedzyczasie ugotowac penne oczywiscie al dente. Zalac sosem ze szpinakiem. Degustowac z kieliszkiem bialego wina. To ostatnie oczywiscie nieobowiazkowe. Smacznego.
Mysle ze smak potrawy ze Sphinxa najlepiej odda moj przepis ;];];] :
1-2 ząbki czosnku posiekac i podsmażyć na patelni aż zrobi się szklisty. Wrzucić szpianak ( ja zawsze wrzucam mrożony. Na patelni ładnie się rozmrażai szybko sie zagotowuje) Kiedy szpinak już nie jest mrożonką dodać 20 dag sera pleśniowego lazura ( na pewno można kupić w albercie - albo niebieskie albo zielone opakowanie w kształcie trójkącika) Dodać 200 ml śmietanki 12% Dodać trochę bazyli Sos gotowy
Moi drodzy czy ktoś z Was zna przepis na to danie. Może macie jakiś pomysł, żeby zrobić to danie w smaku jak najbardziej zbliżonym do oryginału?
Proszę o podpowiedzi.
znalazlem przepis na : http://www.astray.com/recipes/?show=Spinaci%20alla%20piemonteis
Nie wiem jak przygotowuje to danie restauracja SPHINKS, natomiast moja wloska przyjaciolka
robi to tak:
Skladniki:
1/2 kg swiezego szpinaku
10 dkg pancetty(pancette mozesz z powodzeniem zastapic wedzonym boczkiem)
maly pojemnik gestej smietany (abo pol na pol z serkiem ricotta)
10 dkg tartego parmezanu(albo grana padano)
sol, pieprz, oliwa,
40dkg klusek penne
PRZEPIS:
Umyc dokladnie szpinak, niezbyt drobno go posiekac. Na patelni rozgrzac oliwe, wrzucic na nia
pokrojona w kostke pancette, albo boczek, jak sie zacznie pienic dodac szpinak, trzymac na ogniu
pare minut(do calkowitego wyparowania wody ze szpinaku) ciagle mieszajac drewniana lyzka.
Posolic, popieprzyc, uwaga z sola bo boczek jest slony. Dobrze wymieszac ricotte ze smietana,
wsypac parmezan i zalac tym szpinak.
W miedzyczasie ugotowac penne oczywiscie al dente. Zalac sosem ze szpinakiem.
Degustowac z kieliszkiem bialego wina. To ostatnie oczywiscie nieobowiazkowe.
Smacznego.
Dziękuje za sugestie. Na pewno wypróbuję.
Ja rowniez nigdy nie jadlam w Spinxie, ale przygotowuje taka paste wg przepisu kolezanki (Wloszki) w taki oto sposob:
http://wielkiezarcie.com/przepis27457.html
Mysle ze smak potrawy ze Sphinxa najlepiej odda moj przepis ;];];] :
1-2 ząbki czosnku posiekac i podsmażyć na patelni aż zrobi się szklisty.
Wrzucić szpianak ( ja zawsze wrzucam mrożony. Na patelni ładnie się rozmrażai szybko sie zagotowuje)
Kiedy szpinak już nie jest mrożonką dodać 20 dag sera pleśniowego lazura ( na pewno można kupić w albercie - albo niebieskie albo zielone opakowanie w kształcie trójkącika)
Dodać 200 ml śmietanki 12%
Dodać trochę bazyli
Sos gotowy
Zagotować kluski penne i zalać je sosem.
15 minut roboty