Forum

Kuchenne porady

Penne Spinaci z restauracji SPHINX

• Autor: chmurki Data: 2007-10-27 15:05:38

Moi drodzy czy ktoś z Was zna przepis na to danie.  Może macie jakiś pomysł, żeby zrobić to danie w smaku jak najbardziej zbliżonym do oryginału?
    Proszę o podpowiedzi.

• Autor: Bodek Data: 2007-10-27 16:35:35

znalazlem przepis na : http://www.astray.com/recipes/?show=Spinaci%20alla%20piemonteis

• Autor: kokliko Data: 2007-10-27 16:40:04

Nie wiem jak przygotowuje to danie restauracja SPHINKS, natomiast moja wloska przyjaciolka
    robi to tak:
    Skladniki:
    1/2 kg swiezego szpinaku
    10 dkg pancetty(pancette mozesz z powodzeniem zastapic wedzonym boczkiem)
    maly pojemnik gestej smietany (abo pol na pol z serkiem ricotta)
    10 dkg tartego parmezanu(albo grana padano)
    sol, pieprz, oliwa,
    40dkg klusek penne
    PRZEPIS:
    Umyc dokladnie szpinak, niezbyt drobno go posiekac. Na patelni rozgrzac oliwe, wrzucic na nia
    pokrojona w kostke pancette, albo boczek, jak sie zacznie pienic dodac szpinak, trzymac na ogniu
    pare minut(do calkowitego wyparowania wody ze szpinaku) ciagle mieszajac drewniana lyzka.
    Posolic, popieprzyc, uwaga z sola bo boczek jest slony. Dobrze wymieszac ricotte ze smietana,
    wsypac parmezan i zalac tym szpinak.
    W miedzyczasie ugotowac penne oczywiscie al dente. Zalac sosem ze szpinakiem.
    Degustowac z kieliszkiem bialego wina. To ostatnie oczywiscie nieobowiazkowe.
    Smacznego.

• Autor: chmurki Data: 2007-10-27 18:15:54

Dziękuje za sugestie. Na pewno wypróbuję.

• Autor: Malena Data: 2007-10-27 20:39:59

Ja rowniez nigdy nie jadlam w Spinxie, ale przygotowuje taka paste wg przepisu kolezanki (Wloszki) w taki oto sposob:

http://wielkiezarcie.com/przepis27457.html

• Autor: Kasia85 Data: 2007-10-31 23:23:27

Mysle ze smak potrawy ze Sphinxa najlepiej odda moj przepis ;];];] :

1-2 ząbki czosnku posiekac i podsmażyć na patelni aż zrobi się szklisty.
    Wrzucić szpianak ( ja zawsze wrzucam mrożony. Na patelni ładnie się rozmrażai szybko sie zagotowuje)
    Kiedy szpinak już nie jest mrożonką dodać 20 dag sera pleśniowego lazura ( na pewno można kupić w albercie - albo niebieskie albo zielone opakowanie w kształcie trójkącika)
    Dodać 200 ml śmietanki 12%
    Dodać trochę bazyli
    Sos gotowy

Zagotować kluski penne i zalać je sosem.

15 minut roboty

Przejdź do pełnej wersji serwisu