Forum

Kuchenne porady

problem z biszkoptem

• Autor: oloj77 Data: 2007-10-28 10:28:21

dzien dobry mam pytanie jak sobie radzicie z przecinaniem biszkopta bo dla mnie jest to barzo duzy problem  oczywiscie z tortownica nie mam problemu ale gdy biszkopt jest w blaszce to istny koszmar

• Autor: nadia Data: 2007-10-28 10:45:07

Najlepiej piec na papierze do pieczenia, wtedy latwo si wyciagnie biszkopt z blaszki. Pozdrawiam :)

• Autor: Ave Data: 2007-10-28 11:55:03

Nadiu, Oloj chodziło raczej o sposób przecinania biszkopta pieczonego w blaszce, a nie o jego wyciaganie z blaszki :) Niestety ja nie umiem pomóc, bo z takim zadaniem jeszcze sie nie zmierzyłam :)

• Autor: nadia Data: 2007-10-28 18:18:57

Rozumiem, ale jak sie upiecze na papierze, wtedy mozna elegancko wyjac i potem przeciac dlugim ostrym nozem....

• Autor: Malena Data: 2007-10-28 12:01:22

Jezeli pieke biszkopt w blaszcze to ja dobrze natluszczam. Po upieczeniu wystudzam cisto a potem delikatnie podwazam je "lopatka" do tortow, z kazdej strony oczywiscie. Gdy juz caly sie odkleil  od spodu blaszki, klade na niego mniejsza blaszke (dnem na ciasto) i odwracam na druga strone i ciasto laduje w calosci na dnie mniejszej blaszki.
    Wtedy biore dlugi i ostry noz i zaczynam przecinac starajac sie nie ruszac zbytnio reka. Mozna uzyc specjalnej nitki do ciecia biszkopta, ale to tez wymaga zwinnej reki.

• Autor: ekkore Data: 2007-10-28 12:19:49

piekę dwa cieńsze biszkopty - i nie muszę sie męczyć z krojeniem

• Autor: Shanna Data: 2007-10-28 12:21:45

proponuje przecinac biszkopt bardzo ostrym nozem, najpierw delikatnie ponacinac go z boku (na glebokosc kilku cm) a na koncu zaglebic noz i jednym ruchem przeciac tylko sam srodek.
    mozna tez przeciac biszkopt zylka, ale to wymaga wprawy.
    pamietaj zeby biszkopt przecinac gdy jest zimny. Cieple i letnie ciasto moze sie kruszyc, lamac i z cieciem jest wiecej problemow.

• Autor: Natka64 Data: 2007-10-28 12:59:24

Ja przecinam duzym nozem z zabkami  lub cienka nitka no oczywiscie biszkop najlepiej upiec dzien wczesniej.

• Autor: minola Data: 2007-10-28 13:31:03

Witam . Przecinam biszkopt nicią .Nasiągam nić i tnę tak jak tnie się piłą .Tnie się fajnie i nie jest pokruszony ,ale najlepiej  z pomoca drugiej osoby.

• Autor: oloj77 Data: 2007-10-28 13:52:57

dzieki za dobre rady po raz kolejny sporube go przeciac a jesli znow mi nie wyjdzie to sprobuje upiec dwa mniejsze

• Autor: Wkn Data: 2007-10-30 19:44:32

Na pewno przecinać biszkopt po wyjęciu z blachy. Poza tym łatwiej przecina się biszkopt na drugi dzień po upieczeniu. I na koniec - można sobie kupić specjalny przyrząd do przecinania ciast - coś w rodzaju kulinarnej piłki włosówki.

pozdrawiam
    Wkn

• Autor: nina Data: 2007-11-04 08:16:36

Ja najpierw wkoło biszkoptu robię nożem lekkie nacięcie na ok. 0,5 cm. Następnie  przecinam nitką pociągając ją na boki, wtedy nitka przecina tort równo/ dzięki nacięciom na brzegach ciasta/.

Przejdź do pełnej wersji serwisu