Miałam dzisiaj upiec ciasteczka, ale zapomniałam o papierze do pieczenia! Czy można go czymś zastąpić? Jeśli nie, to pójdę jutro kupić, ale wolałabum je upiec dzisiaj. Melisa
papier do pieczenia to wynalazek ostatnich czasów. Do pieczenia ciasta blachę można wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, mąką (tego nie praktykowałam, choć czytałam o tym) lub kaszą manną. Do kruchych ciastek smaruje się tylko tłuszczem lub - jak twierdzi moja mama niczym - bo kruche ciastka są tłuszczowe i nie mają prawa się przyczepić.
Miałam dzisiaj upiec ciasteczka, ale zapomniałam o papierze do pieczenia! Czy można go czymś zastąpić? Jeśli nie, to pójdę jutro kupić, ale wolałabum je upiec dzisiaj.
Melisa
Mozesz wylozyc folia aluminiowa.
Przepraszam za zamieszanie, ale jednak znalazłam ten papier. Idę piec! Pozdrawiam
Maleno dziękuję za odpowiedź! Jak mi kiedyśzabraknie to wyłożęblachę folią!
Możesz też stosując metodę naszych mam i babć, nasmarować blachę tłuszczem i obsypać tartą bułką. Z papierem prościej, ale to też działa.
a ja , jak nie mam papieru, smaruję blaszkę tłuszczem i wysypuję kaszą manną - nie przypala się, co bułce sie przydarza :))) przy zbyt duzej temp.
papier do pieczenia to wynalazek ostatnich czasów. Do pieczenia ciasta blachę można wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, mąką (tego nie praktykowałam, choć czytałam o tym) lub kaszą manną. Do kruchych ciastek smaruje się tylko tłuszczem lub - jak twierdzi moja mama niczym - bo kruche ciastka są tłuszczowe i nie mają prawa się przyczepić.