No własnie - czym nasaczyć biszkopt, żeby było pysznie ? Muszę zrobic ciasto do szybkiej konsumpcji, wiec nie mogę czekać aż biszkopt nasączy się sam od masy, czym więc go potraktować i w jakich proporcjach ?
ja w zależności do czego ten biszkopt ma pasować nasączam naparem z herbaty 1/4 szklanki jak slodka masa , lub sokiem pomaranczowym z owoca, lub sokiem z brzoskwin w puszce nie rozcienczonym- jak masa nie jest slodka.
poncz two ilki: 1,5 szklanki przegotowanej letniej wody
sok z jednej małej cytryny
1 łyżeczka cukru
poncz three eNki 1. Szklanka wody; 2. 3 łyżki cukru; 3. 0,25 szkl. wódki lub spirytusu.
poncz four Jamaci -1 szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej -2 łyżeczki cukru -1 kieliszek spirytusu lub wódki
poncz five Jamaici
1 filiżanka mocnej herbaty -2 łyżki wódki
poncz six Jamaici -niecałe 0,5 szklanki wody -1 łyżka cukru -1 łyżka wódki -1 łyżka soku z cytryny
poncz Mistrza Kuchni 1 szkl. wody 4 łyżeczki cukru 1/2 olejku rumowego kieliszek koniaku Kiedyś pytałam o to samo i sobie gdzieś napisałam może się jeszcze przyda :-)))
PILNE ! Mam okropny problem. Jutro wigilia, upiekłam dwa ciasta na biszkopcie na wyjazd, i ostro przesadziłam z nasączeniem. Jedno ciasto jest z kremem tortowym a drugie z galaretką. Proszę, pomóżcie, co mam zrobić, żeby je uratować?? Muszę je zawieżć do mojej nowej teściowej...będzie straszny wstyd, zawieźć nowej rodzince takie błotko :(((((
Tach czarów marów to ja nie znam, raczej starałabym się upiec jakieś awaryjne ciasto z rodzaju szybkich, a błotko zostawić w domu dla zdesperowanych głodomorów. Jeszcze zostało trochę czasu na zrobienie jakiegoś piernikomurzynka albo czegoś podobnego. Ciekawe swoją drogą, czy jest cudowny sposób na odessanie soku z biszkoptu, hm... :)
A czym nasączacie ciasta? Chodzi mi o sposób; łyżeczką? Bo ja zawsze nasączam właśnie łyżeczką, ale strasznie kiepsko to wychodzi, bo czasami w jednym miejscu jest mnie a w drugim więcej nasączone. Macie jakieś sposoby?
No własnie - czym nasaczyć biszkopt, żeby było pysznie ? Muszę zrobic ciasto do szybkiej konsumpcji, wiec nie mogę czekać aż biszkopt nasączy się sam od masy, czym więc go potraktować i w jakich proporcjach ?
ja w zależności do czego ten biszkopt ma pasować nasączam naparem z herbaty 1/4 szklanki jak slodka masa , lub sokiem pomaranczowym z owoca, lub sokiem z brzoskwin w puszce nie rozcienczonym- jak masa nie jest slodka.
Dzięki - lecę w takim razie nasączać :)
troszeczke rumu by nie zaszkodzilo, albo wisniowki.
wykorzystałam sok z brzoskiń (puszka) i dodałam trochę alkoholu. Mam nadzieję, ze bdzie dobre :))) Dziekuję za rady :)))
poncz one ilki:
3/4 szklanki przegotowanej wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
kilka kropli aromatu rumowego
poncz two ilki:
1,5 szklanki przegotowanej letniej wody
sok z jednej małej cytryny
1 łyżeczka cukru
poncz three eNki
1. Szklanka wody;
2. 3 łyżki cukru;
3. 0,25 szkl. wódki lub spirytusu.
poncz four Jamaci
-1 szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej
-2 łyżeczki cukru
-1 kieliszek spirytusu lub wódki
poncz five Jamaici
1 filiżanka mocnej herbaty
-2 łyżki wódki
poncz six Jamaici
-niecałe 0,5 szklanki wody
-1 łyżka cukru
-1 łyżka wódki
-1 łyżka soku z cytryny
poncz Mistrza Kuchni
1 szkl. wody
4 łyżeczki cukru
1/2 olejku rumowego
kieliszek koniaku Kiedyś pytałam o to samo i sobie gdzieś napisałam może się jeszcze przyda :-)))
PILNE !
Mam okropny problem. Jutro wigilia, upiekłam dwa ciasta na biszkopcie na wyjazd, i ostro przesadziłam z nasączeniem. Jedno ciasto jest z kremem tortowym a drugie z galaretką.
Proszę, pomóżcie, co mam zrobić, żeby je uratować?? Muszę je zawieżć do mojej nowej teściowej...będzie straszny wstyd, zawieźć nowej rodzince takie błotko :(((((
Tach czarów marów to ja nie znam, raczej starałabym się upiec jakieś awaryjne ciasto z rodzaju szybkich, a błotko zostawić w domu dla zdesperowanych głodomorów. Jeszcze zostało trochę czasu na zrobienie jakiegoś piernikomurzynka albo czegoś podobnego.
Ciekawe swoją drogą, czy jest cudowny sposób na odessanie soku z biszkoptu, hm... :)
A czym nasączacie ciasta?
Chodzi mi o sposób; łyżeczką?
Bo ja zawsze nasączam właśnie łyżeczką, ale strasznie kiepsko to wychodzi, bo czasami w jednym miejscu jest mnie a w drugim więcej nasączone. Macie jakieś sposoby?
To wątek sprzed trzech lat:)
Zerknij do tego http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=396816&post=396816, jest w nim również o sposobie nasączania ciast spryskiwaczem do kwiatów:)
Dziękuję pięknie!
Dobrze Cię widzieć Ewciu
Dorotko, to wątek sprzed trzech lat
Faktycznie :-(
Sprzed trzech czy nie, ale jak widać aktualny :D