Forum

Kuchenne porady

Czym nasączyć biszkopt ?

  • Autor: Ave Data: 2007-11-04 16:09:21

    No własnie - czym nasaczyć biszkopt, żeby było pysznie ? Muszę zrobic ciasto do szybkiej konsumpcji, wiec nie mogę czekać aż biszkopt nasączy się sam od masy, czym więc go potraktować i w jakich proporcjach ?

  • Autor: HCICK Data: 2007-11-04 16:53:05

    ja w zależności do czego ten biszkopt ma pasować nasączam naparem z herbaty 1/4 szklanki jak slodka masa , lub sokiem pomaranczowym z owoca, lub sokiem z brzoskwin w puszce nie rozcienczonym- jak masa nie jest slodka.

  • Autor: Ave Data: 2007-11-04 17:00:00

    Dzięki - lecę w takim razie nasączać :)

  • Autor: erka Data: 2007-11-04 18:06:41

    troszeczke rumu by nie zaszkodzilo, albo wisniowki.

  • Autor: Ave Data: 2007-11-04 18:59:57

    wykorzystałam sok z brzoskiń (puszka) i dodałam trochę alkoholu. Mam nadzieję, ze bdzie dobre :))) Dziekuję za rady :)))

  • Autor: appetita Data: 2007-11-04 19:14:31

    poncz one ilki:
    3/4 szklanki  przegotowanej wody

    1 łyżka soku z  cytryny

    1 łyżka cukru

    kilka kropli aromatu rumowego

    poncz two ilki:
    1,5 szklanki przegotowanej  letniej wody

    sok z jednej małej cytryny

    1 łyżeczka cukru

    poncz three eNki
    1. Szklanka wody;
    2. 3 łyżki cukru;
    3. 0,25 szkl. wódki lub spirytusu.

    poncz four Jamaci
    -1 szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej
    -2 łyżeczki cukru
    -1 kieliszek spirytusu lub wódki

    poncz five Jamaici

    1 filiżanka mocnej herbaty
    -2 łyżki wódki

    poncz six Jamaici
    -niecałe 0,5 szklanki wody
    -1 łyżka cukru
    -1 łyżka wódki
    -1 łyżka soku z cytryny

    poncz Mistrza Kuchni
    1 szkl. wody
     4 łyżeczki cukru  
     1/2 olejku rumowego
     kieliszek koniaku       Kiedyś pytałam o to samo i sobie gdzieś napisałam może się jeszcze przyda :-)))

  • Autor: Ave Data: 2007-11-04 19:24:50

    Dzięki bardzo :)))))

  • Autor: femme5 Data: 2007-12-24 00:34:37

    PILNE !
    Mam okropny problem. Jutro wigilia, upiekłam dwa ciasta na biszkopcie na wyjazd, i ostro przesadziłam z nasączeniem. Jedno ciasto jest z kremem tortowym a drugie z galaretką.
    Proszę, pomóżcie, co mam zrobić, żeby je uratować?? Muszę je zawieżć do  mojej nowej teściowej...będzie straszny wstyd, zawieźć nowej rodzince takie błotko :(((((

  • Autor: Wkn Data: 2007-12-24 11:14:02

    Tach czarów marów to ja nie znam, raczej starałabym się upiec jakieś awaryjne ciasto z rodzaju szybkich, a błotko zostawić w domu dla zdesperowanych głodomorów. Jeszcze zostało trochę czasu na zrobienie jakiegoś piernikomurzynka albo czegoś podobnego.
    Ciekawe swoją drogą, czy jest cudowny sposób na odessanie soku z biszkoptu, hm... :)

  • Autor: bobmalgorzata Data: 2010-12-20 18:12:35

    A czym nasączacie ciasta?
    Chodzi mi o sposób; łyżeczką?
    Bo ja zawsze nasączam właśnie łyżeczką, ale strasznie kiepsko to wychodzi, bo czasami w jednym miejscu jest mnie a w drugim więcej nasączone. Macie jakieś sposoby?

  • Autor: makusia Data: 2010-12-20 21:23:44

    To wątek sprzed trzech lat:)
    Zerknij do tego http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=396816&post=396816, jest w nim również o sposobie nasączania ciast spryskiwaczem do kwiatów:)

  • Autor: bobmalgorzata Data: 2010-12-23 13:46:42

    Dziękuję pięknie!

  • Autor: Dorotaxx Data: 2010-12-20 21:52:41

    Dobrze Cię widzieć Ewciu 

  • Autor: makusia Data: 2010-12-20 21:57:50

    Dorotko, to wątek sprzed trzech lat

  • Autor: Dorotaxx Data: 2010-12-20 22:03:20

    Faktycznie :-(

  • Autor: Wkn Data: 2010-12-20 22:38:06

    Sprzed trzech czy nie, ale jak widać aktualny :D

Przejdź do pełnej wersji serwisu