Forum

Gawędy o jedzeniu

Kremówka papieska

  • Autor: alelen Data: 2007-11-05 10:48:30

    Przyszło mi do glowy by upiec kremówke papieską i klops. Nigdzie nie moge znalezc oryginalnego przepisu.
    Sa w sieci na rozne kremowki , ale nie znalazlam na tę. Niektore nawet nazwane sa papieskimi ale szczerze w to watpie.
    Te papieskie chyba byly z dodatkiem alkoholu?  Moze ktos cos wie o tym?

  • Autor: basia19 Data: 2007-11-05 11:37:11

    http://wielkiezarcie.com/przepis15288.html
    Jest to sprawdzony przepis z "Domowej Kawiarenki" tam był pod nazwą "kremówka papieska", ale już taka nazwa była wtedy jak wstawiałam przepis więc musiałam dać inny, robiłam ją osobiście i jest naprawdę pyszna, pozdrawiam.

  • Autor: bahus Data: 2007-11-05 15:49:12

    W sprawie kremówki to Ci nie pomogę, bo to nie moja branża, ale w sprawie klopsa to i owszem. Proszę tylko o więcej szczegółów. Polecam klops z mieszanego mielonego mięsa.
    Bahus

  • Autor: Malena Data: 2007-11-05 16:07:15

    Ja mam wydrukowany przepis na "Kremowke kokosowa, zwana tez papieska" ale nie pamietam czyj to przepis (chyba Sweetya) jak chcesz to moge ci wyslac tylko podaj mi swoj mail (moj jest w profilu).

  • Autor: lubczyk69 Data: 2007-11-08 10:55:03

    Nazwa "kremówka papieska" nie ma nic wspólnego z konkretnym oryginalnym przepisem. Jest to zwykły chwyt reklamowy wykreowany w Wadowicach po wizycie papieża. To prawda, że przed wojną Karol Wojtyła razem ze swoim przyjacielem zachwycał się kremówką kupowaną w tamtejszej cukierni. Wówczas produkował ją konditor (notabene Austriak), który niestety zmarł w 1942 roku, zabierając ze sobą do grobu całą słodką tajemnicę. Nie pozostał żaden zapis ani ustny ani archiwalny. Po wojnie w Hotelu Francuskim w Krakowie, jedynie na podstawie opowieści o cudownym smaku, przepis został "odtworzony" przez tamtejszgo cukiernika, pana Stefana Jaśkiewicza. Później kiedy autor receptury przeniósł się do hotelu CRACOVIA, kremówka poszła w świat pod nazwą "krakowskiej". Wysyłano ją samolotem i do Paryża i do Rzymu. W tamtych czasach Jaśkiewicz pwierzył czuwanie nad produkcją swojemu pracownikowi, panu Stefanowi Przebindowskiemu. Ten ostatni obecnie prowadzi własną pracownię cukierniczą Stefanka w Jaworznie pod Katowicami. Jaśkiewicz odpoczywa na zasłużonej emeryturze i jedyną możliwie podobną do oryginału kremówkę można kupić tylko we wspomnianej pracowni. Ta kremówka, która była prezentowana w DK, tak się ma do tej "prawdziwej" jak pięść do nosa. O tym temacie przypadkowo wiem wszystko, bo jestem blisko zaprzyjaźniony ze Stefanem Przebindowskim.

  • Autor: alelen Data: 2007-11-08 19:20:30

    oejej!!!!!! A moze jakos dowiesz sie ten przepis!!!! Proboj! 

  • Autor: alelen Data: 2007-11-08 19:28:28

    Moze chociaz na miala? alelen@onet.eu. Jestem zafascynowana cala opowiescia.
    A nawet sklonna pojechac do Jaworzna!

  • Autor: lubczyk69 Data: 2007-11-09 09:28:27

    Niestety przepis jest pilnie strzeżony. Telefon do pracowni 032/616 15 15. Tam Ci powiedzą dokąd bezpośrednio dostarczają swoje wyroby. Tam możesz zakupić i skosztować. Ręczę Ci, że to co sprzedaje się w Wadowicach pod nazwą kremówka papieska, to jest paskudztwo ostatniej maści. Tylko jedna z tamtejszych cukierni sprzedaje wyrób mego przyjaciela i klientów okłamuje, że to jest wyrób własny. Dlatego nie mogę zdradzić adresu. Zdobyć przepis próbować zawsze możesz. Może urokiem osobistym skłonisz pana Stefana do zdradzenia Ci tajemnicy? Powodzenia!

  • Autor: alelen Data: 2007-11-12 07:23:26

    Wielka szkoda. Niestety biznesow na kremowce robic nie zamierzam. Ot po prostu chcialam rodzinie zrobic niespodzianke na swieta i upiec.
    Nie mniej historia kremowki papieskiej jest szalenie interesujaca i dziekuje za te informacje:) Chetnie napisalabym do lokalnej gazetki o tym. Chetnie tez zrobilabym reportaz z Jaworzna, Poniewaz w tym tygodniu mam totalny brak czasu, bede chciala zadzwonic w przyszlym.
    Jeszcze raz dziekuje:)

  • Autor: lubczyk69 Data: 2007-11-12 17:08:03

    Napisz do mnie na: konfekt@poczta.fm Dysponować oryginalnym przepisem mi nie wolno, ale mogę Ci podszepnąć parę niewinnych sekretów. Może uda Ci się zachwycić rodzinkę.

  • Autor: Janek Data: 2007-11-12 22:07:25

    Użytkownik lubczyk69 napisał w wiadomości:
    > Napisz do mnie na: konfekt@poczta.fm
    > Dysponować oryginalnym przepisem mi nie wolno, ale mogę Ci podszepnąć parę
    > niewinnych sekretów.
    > Może uda Ci się zachwycić rodzinkę.


    A mnie to ... odesłał gdzieś tam. I to się nazywa "męska solidarność".

  • Autor: Ave Data: 2007-11-12 23:21:55

    Janek, ale Ty nie masz takich fiołkowych oczu ....

  • Autor: Janek Data: 2007-11-09 10:36:41

    Jeśli tak mówisz to musi być prawda, bo chyba ... i z tym Cukiernikiem z DK jesteś bardziej niż zaprzyjaźniony ,;-))  ....
    Ale tak na poważnie, czy naprawdę ta kremówka z DK tak bardzo odbiega od wadowicko-papiesko-krakowskiej. Przecież potrafisz wydobyć smak i aromat swoimi zmysłami i sztuką tworzenia jaką posiadasz.
    Czy ta kremówka (przepis oczywiście), z DK jest gdzieś dostępna?
    Pozdrawiam
    Kazik-Janek

  • Autor: lubczyk69 Data: 2007-11-09 12:26:18

    Użytkownik Janek napisał w wiadomości:
    > Jeśli tak mówisz to musi być prawda, bo chyba ... i z tym Cukiernikiem z DK
    > jesteś bardziej niż zaprzyjaźniony ,;-))  ....Ale tak na poważnie, czy
    > naprawdę ta kremówka z DK tak bardzo odbiega od
    > wadowicko-papiesko-krakowskiej. Przecież potrafisz wydobyć smak i aromat
    > swoimi zmysłami i sztuką tworzenia jaką posiadasz.Czy ta kremówka
    > (przepis oczywiście), z DK jest gdzieś dostępna?PozdrawiamKazik-Janek
    Tego gościa z DK widzę każdego dnia w lustrze przy goleniu :-) Przepis do programu DK był przygotowany przez producenta, znaczy firmę Promiss w Krakowie. Po przepis trzeba się tam zgłosić, albo spisać z ekranu TV lub jeśli ktoś ma, z taśmy video. W odpowiedzi na Twoje pytanie potwierdzam, że faktycznie kremówka z TV bardzo odbiega od "oryginału". Jest nieco lepsza od sprzedawanej w Wadowicach ale do doskonałości jej daleko.

Przejdź do pełnej wersji serwisu