Mam do Was zarłoczki pytanie.Wiecie moze jak przygotowac czekolade do zwijania rurek.Czesto w cukierniach widze ciasta udekorowane w ten sposob.http://images.google.co.uk/imgres?imgurl=http://www.toccc.co.uk/birth/art/white-cake-3.jpg&imgrefurl=http://www.toccc.co.uk/birth/index.html&h=80&w=120&sz=6&hl=pl&start=37&tbnid=2fFaLUskmn5ThM:&tbnh=59&tbnw=88&prev=/images%3Fq%3Dchocolate%2Bdecoration%26start%3D36%26gbv%3D2%26ndsp%3D18%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26sa%3DNv http://images.google.co.uk/imgres?imgurl=http://www.dkimages.com/discover/previews/1513/11496847.JPG&imgrefurl=http://www.dkimages.com/discover/Home/Food-and-Drink/Desserts-and-Confections/Cakes/Chocolate-Cake/Chocolate-Cake-011.html&h=512&w=592&sz=69&hl=pl&start=2&tbnid=5X_y0omNVm_JXM:&tbnh=117&tbnw=135&prev=/images%3Fq%3Dchocolate%2Bdecoration%26gbv%3D2%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26sa%3DG
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/1,54044,3038155.html.Ciekawi mnie bardzo jaka temperature(konsystencje) powinna miec taka czekolada, co dodaje sie do niej aby byla na tyle elastyczna zeby mozna bylo ja zwijac.Bede bardzo wdzieczna za pomoc.Pozdrawiam.
Malena- dziekuje za znalezienie.Problemy faktycznie bede miala bo niestety niemieckiego nie znam:(.Może znasz jakas polska albo angielska strone?byloby latwiej.Nie chce obarczac Cie tlumaczeniem.Dziekuje
Gosiu, w tym ostatnim linku masz napisane w jaki sposób przygotowywac czekolade :) Potem, jak gdzieś czytałam, taką czekolade rozsmarowuje sie na szklanym blacie taką cienką warstewką, a po zastygnięciu "zciąga" nożem, formując płatki albo własnie zwijając. Pamiętam, że ta warstewka czekolacy nie mogła być gruba, tylko taka właśnie jak grubośc tych zwijanych "rureczek.
Mam do Was zarłoczki pytanie.Wiecie moze jak przygotowac czekolade do zwijania rurek.Czesto w cukierniach widze ciasta udekorowane w ten sposob.http://images.google.co.uk/imgres?imgurl=http://www.toccc.co.uk/birth/art/white-cake-3.jpg&imgrefurl=http://www.toccc.co.uk/birth/index.html&h=80&w=120&sz=6&hl=pl&start=37&tbnid=2fFaLUskmn5ThM:&tbnh=59&tbnw=88&prev=/images%3Fq%3Dchocolate%2Bdecoration%26start%3D36%26gbv%3D2%26ndsp%3D18%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26sa%3DNv
http://images.google.co.uk/imgres?imgurl=http://www.dkimages.com/discover/previews/1513/11496847.JPG&imgrefurl=http://www.dkimages.com/discover/Home/Food-and-Drink/Desserts-and-Confections/Cakes/Chocolate-Cake/Chocolate-Cake-011.html&h=512&w=592&sz=69&hl=pl&start=2&tbnid=5X_y0omNVm_JXM:&tbnh=117&tbnw=135&prev=/images%3Fq%3Dchocolate%2Bdecoration%26gbv%3D2%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26sa%3DG
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/1,54044,3038155.html.Ciekawi mnie bardzo jaka temperature(konsystencje) powinna miec taka czekolada, co dodaje sie do niej aby byla na tyle elastyczna zeby mozna bylo ja zwijac.Bede bardzo wdzieczna za pomoc.Pozdrawiam.
hej ja co prawda nie wiem jak to się robi ale za to zniebieszcze linki :-)
http://images.google.co.uk/imgres?imgurl=http://www.dkimages.com/discover/previews/1513/11496847.JPG&imgrefurl=http://www.dkimages.com/discover/Home/Food-and-Drink/Desserts-and-Confections/Cakes/Chocolate-Cake/Chocolate-Cake-011.html&h=512&w=592&sz=69&hl=pl&start=2&tbnid=5X_y0omNVm_JXM:&tbnh=117&tbnw=135&prev=/images%3Fq%3Dchocolate%2Bdecoration%26gbv%3D2%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26sa%3DG
http://images.google.co.uk/imgres?imgurl=http://www.toccc.co.uk/birth/art/white-cake-3.jpg&imgrefurl=http://www.toccc.co.uk/birth/index.html&h=80&w=120&sz=6&hl=pl&start=37&tbnid=2fFaLUskmn5ThM:&tbnh=59&tbnw=88&prev=/images%3Fq%3Dchocolate%2Bdecoration%26start%3D36%26gbv%3D2%26ndsp%3D18%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26sa%3DNv
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/1,54044,3038155.html.
Tu jest strona niemiecka Dr. Oetker ze wskazowkami jak robic ozdoby z czekolady. Gdybys miala problemy z tlumaczeniem to moge pomoc.
http://www.oetker.de/wga/oetker/html/default/debi-6bvhkm.de.html
Niestety na polskiej stronie nie ma tego. Jutro ci przelumacze i wysle mailem. Napisz tylko czy chcesz wszystko czy tylko wybrane porady?
Gosiu, w tym ostatnim linku masz napisane w jaki sposób przygotowywac czekolade :) Potem, jak gdzieś czytałam, taką czekolade rozsmarowuje sie na szklanym blacie taką cienką warstewką, a po zastygnięciu "zciąga" nożem, formując płatki albo własnie zwijając. Pamiętam, że ta warstewka czekolacy nie mogła być gruba, tylko taka właśnie jak grubośc tych zwijanych "rureczek.
Znalazłam coś takiego http://www.mojeprzepisy.info/torty/karnawalowy-tort-kawowy.php
I znalazłam jeszcze strone z czekoladowymi dekoracjami,wszystko pokazane w obrazkach http://www.polki.pl/dom_i_kuchnia_kuchnia_porady_artykul,8167719.html?print=1
Super, dzieki :)
Jeszcze filmik znalazłam z czekoladowymi dekoracjami,może to nie wstążki ale też ciekawe http://www.kraftfoods.com/main.aspx?s=cookingschool&m=cookingschool/video_display&vid=18