Forum

Kuchenne porady

udka faszerowane pomocy

• Autor: collin Data: 2007-11-08 11:23:11

Moi drodzy. Czesto slysze o tych udkach faszerowanych. Rowniez na naszej stronie znalazlam pare przepisow, ale nie mam pojecia jak wyjac kosc z takiego udka. Podobno to proste a dla mnie czarna magia. Czy ktos moze mi pomoc i wyjasnic jak to cudenko sie robi?? Bo ja nawet nigdy nie probowalam ale wydaje mi sie ze surowe mieso raczej nie odchodzi tak latwo od kosci. Nie wiem sama. Pozdrawiam.

• Autor: monika_70 Data: 2007-11-08 11:30:40

ja to robie palcami. Delikatnie aby nie rozerwać miesa z zewn. przesuwasz palce wzdłuż kosci, az na końcu kości palce się złączą, wtedy wysuwasz kosć z uda i pozostaje kieszeń na farsz, początkowo jest to trochę trudne, ale nie zniechęcaj się ,po kilku próbach dojdziesz do wprawy, to i skrzydełka bedziesz odfiletowaywać i faszerować, praca warta efektu końcowego,pozdrawiam, monika

• Autor: renataz36 Data: 2007-11-08 12:05:22

Całkiem niedawno byłam przed takim samym problemem. Zajrzyj do przepisu i komentarzy "udka z jarzynowym farszem" wg przepisu appetita. Jest tam trocher objaśnień, ja w każdym razie robiłam i udało się. Moja podpowiedź to to, że zaczynasz od szerszej strony udka od wewnątrz lekko trzeba sobie pomóc nożem podcinać mięsko przy samej kości jednocześnie odpychając w górę. Na zgięciu musisz poodcinać dokładnie mięsko od stawu i znów w górę. Nożem też trzeba dookoło kości odciąć skórę na samym zakończniu udka tuż przed kolejnym stawem, tak że spychając mięsko w górę poprostu na końcu "odwróci się ono na "lewą" stronę i zejdzie całkiem. Potem odwracasz tak jak być powinno i już masz mięsko z udka bez kości. Może coś pomogłam. mam nadzieje naprawde nie taki diabeł straszny. Pozdrówka

• Autor: appetita Data: 2007-11-08 12:49:42

To przepis na faszerowane udka  http://wielkiezarcie.com/przepis21897.htm
     tak jak wyjaśniła renataz36 ja również tak robię wydaje mi się że jest najłatwiejszy

• Autor: appetita Data: 2007-11-08 12:51:03

jest taki wlaśnie sposób, uda się na pewno tylko trzeba nabrać wprawy :-)))

• Autor: Ave Data: 2007-11-08 14:26:23

http://wielkiezarcie.com/przepis21897.htm :))))

• Autor: appetita Data: 2007-11-08 16:09:18

dziękuję!

• Autor: Dorota 789 Data: 2007-11-08 13:15:52

Też miałam ten problem. Zupełnie nie wiedzałam jak się do tego zabrać i...    w dalszym ciągu nie wiem :))
    Któregoś razu zapytałam w sklepie, czy mogą przygotować mi udka do faszerowania i ku mojej uciesze pani się zgodziła.
    Wiem, że nie jest to podpowiedź na jaką liczysz, ale skoro ktoś potrafi zrobić to lepiej (i szybciej) to czemu nie?
    Pozrdawiam D.

• Autor: piszczalka Data: 2007-11-08 13:53:29

haha dobry pomysl ! Chyba z niego skorzystam bo przeraza mnie samodzielna praca przy udku ;-)

• Autor: collin Data: 2007-11-08 21:26:54

Dzieki za podpowiedz bede probowala moze wkoncu sie uda. Ale powiem szczerze ten pomysl ze sklepem bardzo mi sie spodobal, tylko szkoda ze jestem w obcym kraju i spojza na mnie jak na wariata. Co ona wogole chce?? Hihihihi. Takze dluga droga przede mna.jeszcze raz dziekuje. Papa

Przejdź do pełnej wersji serwisu