Forum

Gawędy o jedzeniu

Nie dajcie się nabrać !!!

• Autor: GosiaK Data: 2007-11-08 17:34:01

Kupująć śmietanę w sklepie, ekspedientka zapytała mnie: Taką, czy tą tańszą? Ponieważ do majętnych osób nie należę, wybrałam tańszą (o tej samej zawartości tłuszczu - 12 %). Wróciłam do domu i czytam... Na wieczku napis Kremowa - śmietankowa 12 %. Odwracam pojemnik i co widzę??? UKWASZONA EMULSJA TŁUSZCZOWA !!! Skład: maślanka, tłuszcze roślinne, mleko w proszku,śmietanka 1 %, emulgatory: E 471, stabilizatory: E 1442, E 410, E 160ii, barwnik identyczny z naturalnym, aromat identyczny z naturalnym. I JAK TO MA SIĘ DO ŚMIETANY !!! Ostrzegam, to produkt Firmy JAGR.

• Autor: basia19 Data: 2007-11-08 17:44:30

takich i innych  oszukańczych produktów jest u nas cała masa, nie wiedziałaś o tym ? Ja jak coś kupuję to oglądam i czytam z każdej strony po kilka razy, bo bardzo łatwo można się nabrać, pozdrawiam.

• Autor: kawa3 Data: 2007-11-08 18:00:39

Chyba wchodzą na rynek zastępniki jedzenia. Oby nam tylko dodatkowe ręce nie porosły od tego. Najlepiej omijać takie produkty szerokim łukiem.

• Autor: GosiaK Data: 2007-11-08 21:13:22

Wiedziałam, wiedziałam.... zwłaszcza na masłopodobne i seropodobne produkty zwracam uwagę. Robiąc zakupy w sklepach samoobsługowych zawsze czytam etykietki, ale kiedy w sklepie ekspedientka podaje towar i ja proszę o śmietanę, to naiwnie wierzę w to, że dostanę śmietanę, a nie emulsję tłuszczową ( fuj, jak to brzmi, jakbym farbe jadła )

• Autor: ekkore Data: 2007-11-08 18:13:21

ja tak kupiłam edamski...a maleńkim drukiem poniżej - wyrób seropodobny. Obrzydliwe było...

• Autor: sabia Data: 2007-11-08 18:32:37

Też kupowałam tę "śmietanę". Dopiero po jakimś czasie doczytałam, że niestety nie jest to to o czym cały czas myślałam. Przestałam kupować i teraz dokładnie czytam co jest napisane na pojemnikach.

• Autor: appetita Data: 2007-11-08 18:58:57

To samo dotyczy masła, w którego sklad wchodzi| tłuszcz mleczny, woda, szczepionka maślarska, emulgatorE-471, lecytyna, barwnik, aromat maślany, sól...:-(((

• Autor: RENIKA Data: 2007-11-08 19:28:38

JA ZAWSZE KUPUJĘ ŚMIETANĘ Z DWÓCH FIRM, MOŻE NIE SĄ TANIE, ALE MAM PEWNOŚĆ, ŻE SĄ DOBRE.WSPIERAM NASZĄ FIRMĘ " ROLMLECZ".KUPUJĘ Z NIEJ RÓWNIEŻ SERY, MLEKA, JOGURTY I WSZYSTKIE INNE PRZETWORY MLECZNE.

• Autor: ANUTSCHKA Data: 2007-11-08 21:21:30

Przed rokiem tylko 1 i ostatni raz kupiłam kiedyś "masło" Jagr w Netto- nie czytając składu ( i od tamtej pory to robię ); z masła po wyłożeniu do maselniczki wypłynęła cała mas oleju czy czegoś tam oleistego... brrr... coś okropnego! A samo tzw. masło Jagra było jakieś 0,70 gr tańsze (wtedy) od Masła extra np. Nie mam ochoty już być nabieraną, NEVER!!!

• Autor: MYSZA99 Data: 2007-11-09 15:33:06

takich podróbek jest bardzo dużo pracuję w nabiale więc juz wiem tzw.mix-y, śmietankowe,osełki którym daleko do tych prawdziwych osełek i te sery z dodatkiem oleju brrr

• Autor: mu Data: 2007-11-10 17:49:43

Ja kupiłam bita smietanę w sprayu, która nie była śmietaną tylko tłuszczem roślinnym. Jak oni to zrobili?! Powiedziec muszę, że ochydztwo

• Autor: eyta Data: 2007-11-12 11:34:38

Niestety te prawdziwe śmietany, sery i mięsa kosztują tyle,że nie zawsze możemy sobie na to pozwolić i kupujemy te podróby, czy z korzyścią dla zdrowia?? Czytam, etykiety. Dlatego właśnie nie kupuję masła tylko margaryny.:(

• Autor: Martyna Senkowska Data: 2007-11-18 11:58:43

Cóż ja biedna mam powedzieć?! ):
    Bardzo lubię mleko, ale w tej chwili NIE MA zdrowego mleka (UHT, które ma od pół- do roku ważności)... chyba że kupię od jakiegoś rolnika bańkę świeżego, prosto od krowy. Niestety nie mam takiej możliwości.

• Autor: Eithel Data: 2007-11-23 17:03:32

ja lubie to swierze ze szklanej butelki bo jest jeszcze w miare ale drozsze... ale w polsce to nawet UHT jest lepsze niz gdzie indziej...

• Autor: Eithel Data: 2007-11-23 17:02:24

margaryny sa nie zdrowe lepiej juz w ogole nie zjesc niz jakies swinstwo..zawsze sie da jakos ominac mozna normalne produkty kupowac w miare cenach tylko sie trzeba rozgladac i nawet jak w duzym miescie sie mieszka to trzeba troche pochodzic i po porownywac ceny.. ja mam kruszej z kasa to tak robie a nie jem swinstwa.

• Autor: cuma Data: 2007-11-23 10:50:18

Niestety minęły czasy prawdziwej śmietany, wiejskiego masła i sera - większość z nas jest skazana żywność przemysłową. Mój znajomy ma firmę kosmetyczną i nabywa hurtowo barwniki i zapachy. Pewnego razu coś w takim zakładzie pracy strasznie cuchnęło- panienka mu objaśniła, że rozlał im sie zapach śmietany...Chyba naprawdę nie wiemy co jemy...

Przejdź do pełnej wersji serwisu