Forum

Kuchenne porady

jakie dania malo tuczące??

• Autor: robak Data: 2007-11-09 14:56:53

witam zarloczki,mam prosbe a mianowice moj malzonek chcialby troszke zrzucic na wadze i mam problem bo nie wiem jakies potrawy mam przygotowywac by nie byly zbyt tuczace,moze macie jakies pomysly??z gory dziekuje za pomoc

• Autor: sunny Data: 2007-11-09 16:58:44

Robaczku, zasady są bardzo proste... Najtrudniejsze jest konsekwentne ich stosowanie, wytrwałość i cierpliwość.

Ogranicz spożycie pieczywa, zmiemniaków, makaronów i innych produktów mącznych. Zamiast zwykłego chleba, kupuj graham lub razowy. Ewentualnie, jeżeli mąż lubi makaron, poszukaj makaronu razowego. Produkty z mąki z pełnego przemiału zawierają więcej błonninka, który wspomaga pracę jelit.
    Zapomnij o smażonych kotletach, klopsach, de-volajach i innych smażonych potrawach. Lepiej upiecz mięso w piekarniku lub ugotuj na parze - też jest pyszne, a dobrze przyprawione, wcale nie jest bez smaku. Wybierach chude mięso - kurczaka, indyka... ale też chudą wołowinę, schab. Wyeliminuj parówki, szynki konserwowe i takie tam małe pułapki tłuszczowe.
    Ogranicz słodycze, ale nie musisz ich likwidować. Słodycze mają poprawiać humor i dawać przyjemność... jednak unikaj tortów z maślanymi kremami i wieloma masami - te zostaw na szczególne okazje. Proponuję co niedzielę upiec coś smacznego i lekkiego. Polecam ciasta biszkoptowe, murzynka, szarlotkę... Unikaj za to ciasteczek, bo chociaż są pyszne, to zawierają dużo tłuszczu i cukru, ponadto jedzenie ich jest bardzo wciągające, są przecież takie malutkie, że właściwie nie zdajemy sobie sprawy ile kcal w siebie władowaliśmy.
    Zadbaj o to, by warzywa zajmowały większą część posiłku... zamiast chołdy kartofli niech to będzie chołda kalafiora, brokułu, marcherw z groszkiem, szpinak....oczywiście niestety trzeba pominąć sosy mięsno-śmietankowe czy bułkę tartą przesmażoną na maśle... Zamiast tego zrób sos na bazie jogurtu.
    Owoce oczywiście też się liczą, ale bez przesady... Pamietaj o codziennej porcji owoców, lecz jednak owoce nie powinny zastępować posiłku. Ze 2 jabłuszka na dzień i inne od czasu do czasu. Ogranicz banany.
    Zachęć męża do picia czerwonej herbaty.

Jeszcze mogę dodać, że nie zmieniaj diety męża z dnia na dzień, bo długo nie wytrzyma...I nie narzucaj od razu samych rygorów... przecież od schabowego raz w miesiącu się nie umiera.

Przejdź do pełnej wersji serwisu