... podzielcie się ze mną proszę swoimi wspomnieniemi dotyczącymi pierwszych ruchów Waszych pociech. Jestem już w 20 tygodniu i sama nie wiem, czy coś czuję, czy to tylko moje jelita itd. Piszcie wszystko, w którym tygodniu coś tam w Waszych brzuchach blugotało, do czego byście to przyrównały, jak częste były te pierwsze ruchy, no wszystko co Wam się przypomni. Będę bardzo wdzięczna.
Hej ja ruchy poczułam właśnie koło 20 tyg było to takie przelewanie, bulgotanie, trochę dziwne jak dla mnie uczucie, najczęściej czułam to wieczorem jak juz kładłam się spać.POZDRAWIAM!
Ja Ci może pomogę - jestem w trzeciej ciąży i ruchy czuję od 16, tyg. -ale to się nabiera wprawy. Wieczorem chyba rzeczywiście najlepiej. Połóż się na wznak i naciśnij dosyć mocno całą dłonią brzuch - ale bardzo nisko. Jeśli się będzie ruszać, to poczujesz - dla mnie jest to szczerze mówiąc nieprzyjemne uczucie - takie jakby uderzanie piłeczki kauczukowej wewnątrz - a i na dłoni też już poczujesz z pewnością. Ważne tylko, żeby to ucisnąć bardzo nisko, dosłownie tam, gdzie się kończy owłosienie (za przeproszeniem) - na początku tam tylko czuć p.
Autor: alice Temat: Odp: Drogie mamy.... Data: 2007-11-09 18:13:31
Cześć. Ja mam już prawie 5-miesięcznego synka. Ale te pierwsze ruchy dzidziusia są niezapomniane. Tk jak piszesz pierw "bulgocze", potem masz małą żabkę w brzuszku. Potem ta żabka zamienia się w rybkę. Ma dużo miejsca i może sobie pozwalać na dokazywanie. Mój Kubuś pływał w poprzek brzucha. Odbicie się od ścianki, potem takie "plum,plum" nawrót po drugiej stronie brucha, znowu odbicie się od ścianki i tak w koło. Potem dzidzia jest coraz większa i będziesz czuła, jak prostuje rączkę, nóżkę, jak się przeciąga po spaniu. Albo jak się wierci tyłeczkiem i prostuje nóżki (to mało komfortowe, zwłaszcza jak sobie upodoba jedno miejsce do kopania). Ja się śmiałam, że moja wątroba nie przeżyje ciąży. A potem jak zabraknie mu/jej miejsca będziesz czuła takie wiercenie się. A potem poczujesz jak leży Ci na brzuchu i przytula się do piersi. Powodzenia i trzymamy kciuki za nowego ludzika i jego mamę.
Wiadomość z usuniętego wdublowanego wątku wklejam tutaj, pozdrawiam, till
witaj.Ja właśnie tulę swoje miesięczne maleństwo.I trochę brakuje mi mojego brzusia kiedy mogłam czuć jak się rusza i daje mi kopniaki.Ja ruchy poczułam w 15-16tc było to na początku takie jakby łaskotanie po brzuszku od środka.Potem z upływem tygodni coraz mocniejsze.moja córcia od 7 miesiąca miała często czkawkę to takie rytmiczne uderzenia przez kilka minut. życzę ci spokojnych miesiecy i szybkiego plum.Ciesz się każdą chwilą.
Mój Kacper też miał czkawkę, bardzo często .... zawsze się z tego hihotałam miewał ją bardzo często, a już najśmieszniej było jak ja miałam czkawe a po minucie on dołączył i tak naprzemiennie sobie czkaliśmy hihi :) a jego ruchy poczułam w 20 tyg. Nie czułam tego przelewania się, ale od razu takie delikatne ale wyczuwalne kopniaczki. W dodatku pierwszy raz zaczął mnie kopać jak jadłam wyjątkowe dobre danie w knajpce, chyba dał znać że jemu też smakuje :) Potem coraz mocniejsze kopnięcia, przewaracanie, wiercenie, ale zawsze w jeden punkt ....moje najniżej położone prawe żebro. W ostatnim miesiącu niektóre kopniaki były mocne, nie bolały ale trochę męczyły. I czułam też coś dziwnego takie mizianie w jednym punkcie, po urodzeniu Kacperka okazało się co to było. Ma to do tej pory ( a ma już 2 latka), ... kręci sobie stópkami w kółko przed zaśnięciem
Droga Joking , książkowo pierwsze wyczuwalne ruchy dziecka są między 20 a 22 tyg. ciąży a przy pierwszej ciąży najczęściej troszke po 20 tygodniu. Poczekaj jeszcze pare dni, może tydzień i poczujesz najfajniejsze kopniaki jakie kobieta może dostać .............i pochwal się nam nimi :) Pozdrawiam
Ja również już czuję jak moja kruszynka się rusza. Na początku nie byłam pewna czy to to, ale od tygodnia codziennie wieczorkiem czuję bulgulki. Ja bym to przyrównała do odbijania w brzuchu. Tak jakby taki gul, że tak powiem skakał w brzuchu. Pozdrawiam wszystkie mamusie.
... podzielcie się ze mną proszę swoimi wspomnieniemi dotyczącymi pierwszych ruchów Waszych pociech. Jestem już w 20 tygodniu i sama nie wiem, czy coś czuję, czy to tylko moje jelita itd. Piszcie wszystko, w którym tygodniu coś tam w Waszych brzuchach blugotało, do czego byście to przyrównały, jak częste były te pierwsze ruchy, no wszystko co Wam się przypomni. Będę bardzo wdzięczna.
Hej ja ruchy poczułam właśnie koło 20 tyg było to takie przelewanie, bulgotanie, trochę dziwne jak dla mnie uczucie, najczęściej czułam to wieczorem jak juz kładłam się spać.POZDRAWIAM!
Ale czy od razu było to dla Ciebie oczywiste, że to właśnie to?
Nie no coś ty nie od razu poprostu domysliłam się ale z czasem te ruchy stają się wyraźniejsze i już będziesz wiedzieć :-)
Ja Ci może pomogę - jestem w trzeciej ciąży i ruchy czuję od 16, tyg. -ale to się nabiera wprawy.
Wieczorem chyba rzeczywiście najlepiej. Połóż się na wznak i naciśnij dosyć mocno całą dłonią brzuch - ale bardzo nisko. Jeśli się będzie ruszać, to poczujesz - dla mnie jest to szczerze mówiąc nieprzyjemne uczucie - takie jakby uderzanie piłeczki kauczukowej wewnątrz - a i na dłoni też już poczujesz z pewnością. Ważne tylko, żeby to ucisnąć bardzo nisko, dosłownie tam, gdzie się kończy owłosienie (za przeproszeniem) - na początku tam tylko czuć
p.
Autor: alice
Temat: Odp: Drogie mamy....
Data: 2007-11-09 18:13:31
witaj.Ja właśnie tulę swoje miesięczne maleństwo.I trochę brakuje mi mojego brzusia kiedy mogłam czuć jak się rusza i daje mi kopniaki.Ja ruchy poczułam w 15-16tc było to na początku takie jakby łaskotanie po brzuszku od środka.Potem z upływem tygodni coraz mocniejsze.moja córcia od 7 miesiąca miała często czkawkę to takie rytmiczne uderzenia przez kilka minut.
życzę ci spokojnych miesiecy i szybkiego plum.Ciesz się każdą chwilą.
Mój Kacper też miał czkawkę, bardzo często .... zawsze się z tego hihotałam
miewał ją bardzo często, a już najśmieszniej było jak ja miałam czkawe a po minucie on dołączył i tak naprzemiennie sobie czkaliśmy hihi :) a jego ruchy poczułam w 20 tyg. Nie czułam tego przelewania się, ale od razu takie delikatne ale wyczuwalne kopniaczki. W dodatku pierwszy raz zaczął mnie kopać jak jadłam wyjątkowe dobre danie w knajpce, chyba dał znać że jemu też smakuje :)
Potem coraz mocniejsze kopnięcia, przewaracanie, wiercenie, ale zawsze w jeden punkt ....moje najniżej położone prawe żebro. W ostatnim miesiącu niektóre kopniaki były mocne, nie bolały ale trochę męczyły. I czułam też coś dziwnego takie mizianie w jednym punkcie, po urodzeniu Kacperka okazało się co to było. Ma to do tej pory ( a ma już 2 latka), ... kręci sobie stópkami w kółko przed zaśnięciem
Katex, kolarz Ci rośnie...:)))
Kto wie, ale jak na razie auta biorą górę nad rowerkiem , ... więc może następca Kubicy rośnie hihi :) Pozdrawiam wszystkie mamy :)
W pierwszej mojej ciąży czułam dopiero wyraźne ruchy dziecka w 24 tygodniu. Nie martw się więc, że ich jeszcze nie czujesz. Pozdrawiam.
Droga Joking , książkowo pierwsze wyczuwalne ruchy dziecka są między 20 a 22 tyg. ciąży a przy pierwszej ciąży najczęściej troszke po 20 tygodniu. Poczekaj jeszcze pare dni, może tydzień i poczujesz najfajniejsze kopniaki jakie kobieta może dostać
.............i pochwal się nam nimi :) Pozdrawiam
Ja również już czuję jak moja kruszynka się rusza. Na początku nie byłam pewna czy to to, ale od tygodnia codziennie wieczorkiem czuję bulgulki. Ja bym to przyrównała do odbijania w brzuchu. Tak jakby taki gul, że tak powiem skakał w brzuchu. Pozdrawiam wszystkie mamusie.