Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Drogie mamy....

• Autor: joking Data: 2007-11-09 17:44:22

... podzielcie się ze mną proszę swoimi wspomnieniemi dotyczącymi pierwszych ruchów Waszych pociech. Jestem już w 20 tygodniu i sama nie wiem, czy coś czuję, czy to tylko moje jelita itd. Piszcie wszystko, w którym tygodniu coś tam w Waszych brzuchach blugotało, do czego byście to przyrównały, jak częste były te pierwsze ruchy, no wszystko co Wam się przypomni. Będę bardzo wdzięczna.

• Autor: jamajka Data: 2007-11-09 18:08:18

Hej ja ruchy poczułam właśnie koło 20 tyg było to takie przelewanie, bulgotanie, trochę dziwne jak dla mnie uczucie, najczęściej czułam to wieczorem jak juz kładłam się spać.POZDRAWIAM!

• Autor: joking Data: 2007-11-09 18:13:15

Ale czy od razu było to dla Ciebie oczywiste, że to właśnie to?

• Autor: jamajka Data: 2007-11-09 19:00:23

Nie no coś ty nie od razu poprostu domysliłam się ale z czasem te ruchy stają się wyraźniejsze i już będziesz wiedzieć :-)

• Autor: pandora Data: 2007-11-09 20:03:45

Ja Ci może pomogę - jestem w trzeciej ciąży i ruchy czuję od 16, tyg. -ale to się nabiera wprawy.
     Wieczorem chyba rzeczywiście najlepiej. Połóż się na wznak i naciśnij dosyć mocno całą dłonią brzuch - ale bardzo nisko. Jeśli się będzie ruszać, to poczujesz - dla mnie jest to szczerze mówiąc nieprzyjemne uczucie - takie jakby uderzanie piłeczki kauczukowej wewnątrz - a i na dłoni też już poczujesz z pewnością. Ważne tylko, żeby to ucisnąć bardzo nisko, dosłownie tam, gdzie się kończy owłosienie (za przeproszeniem) - na początku tam tylko czuć
    p.

• Autor: till Data: 2007-11-09 20:03:20

Autor: alice
    Temat: Odp: Drogie mamy....
    Data: 2007-11-09 18:13:31

Cześć. Ja mam już prawie 5-miesięcznego synka. Ale te pierwsze ruchy dzidziusia są niezapomniane. Tk jak piszesz pierw "bulgocze", potem masz małą żabkę w brzuszku. Potem ta żabka zamienia się w rybkę. Ma dużo miejsca i może sobie pozwalać na dokazywanie. Mój Kubuś pływał w poprzek brzucha. Odbicie się od ścianki, potem takie "plum,plum" nawrót po drugiej stronie brucha, znowu odbicie się od ścianki i tak w koło. Potem dzidzia jest coraz większa i będziesz czuła, jak prostuje rączkę, nóżkę, jak się przeciąga po spaniu. Albo jak się wierci tyłeczkiem i prostuje nóżki (to mało komfortowe, zwłaszcza jak sobie upodoba jedno miejsce do kopania). Ja się śmiałam, że moja wątroba nie przeżyje ciąży. A potem jak zabraknie mu/jej miejsca będziesz czuła takie wiercenie się. A potem poczujesz jak leży Ci na brzuchu i przytula się do piersi. Powodzenia i trzymamy kciuki za nowego ludzika i jego mamę.

Wiadomość z usuniętego wdublowanego wątku wklejam tutaj, pozdrawiam, till

• Autor: anax23 Data: 2007-11-11 17:59:01

witaj.Ja właśnie tulę swoje miesięczne maleństwo.I  trochę brakuje mi mojego brzusia kiedy mogłam czuć jak się rusza i daje mi kopniaki.Ja ruchy poczułam w 15-16tc było to na początku takie jakby łaskotanie po brzuszku od środka.Potem z upływem tygodni coraz mocniejsze.moja córcia od 7 miesiąca miała często czkawkę to takie rytmiczne uderzenia przez kilka minut.
    życzę ci spokojnych miesiecy i szybkiego plum.Ciesz się każdą chwilą.

• Autor: katex Data: 2007-11-11 21:49:07

Mój Kacper też miał czkawkę, bardzo często .... zawsze się z tego hihotałam miewał ją bardzo często, a już najśmieszniej było jak ja miałam czkawe a po minucie on dołączył i tak naprzemiennie sobie czkaliśmy hihi :) a jego ruchy poczułam w 20 tyg. Nie czułam tego przelewania się, ale od razu takie delikatne ale wyczuwalne kopniaczki. W dodatku pierwszy raz zaczął mnie kopać jak jadłam wyjątkowe dobre danie w knajpce, chyba dał znać że jemu też smakuje :)
    Potem coraz mocniejsze kopnięcia, przewaracanie, wiercenie, ale zawsze w jeden punkt ....moje najniżej położone prawe żebro. W ostatnim miesiącu niektóre kopniaki były mocne, nie bolały ale trochę męczyły. I czułam też coś dziwnego takie mizianie w jednym punkcie, po urodzeniu Kacperka okazało się co to było. Ma to do tej pory ( a ma już 2 latka), ... kręci sobie stópkami w kółko przed zaśnięciem

• Autor: alfa_beta Data: 2007-11-13 12:35:26

Katex, kolarz Ci rośnie...:)))

• Autor: katex Data: 2007-11-13 19:02:10

Kto wie, ale jak na razie auta biorą górę nad rowerkiem , ... więc może następca Kubicy rośnie hihi :) Pozdrawiam wszystkie mamy :)

• Autor: mamlak Data: 2007-11-13 13:12:29

W pierwszej mojej ciąży czułam dopiero wyraźne ruchy dziecka w 24 tygodniu. Nie martw się więc, że ich jeszcze nie czujesz. Pozdrawiam.

• Autor: katex Data: 2007-11-13 19:15:06

Droga Joking , książkowo pierwsze wyczuwalne ruchy dziecka są między 20 a 22 tyg. ciąży a przy pierwszej ciąży najczęściej troszke po 20 tygodniu. Poczekaj jeszcze pare dni, może tydzień i poczujesz najfajniejsze kopniaki jakie kobieta może dostać .............i pochwal się nam nimi :) Pozdrawiam

• Autor: joking Data: 2007-11-15 10:18:56

Ja również już czuję jak moja kruszynka się rusza. Na początku nie byłam pewna czy to to, ale od tygodnia codziennie wieczorkiem czuję bulgulki. Ja bym to przyrównała do odbijania w brzuchu. Tak jakby taki gul, że tak powiem skakał w brzuchu. Pozdrawiam wszystkie mamusie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu