Forum

Kuchenne porady

jak idealnie wygładzić tort?macie jakieś sposoby?

• Autor: Marzenie28 Data: 2007-11-09 23:15:01

bardzo proszę o radę jak wygładzić tort z bitą śmietaną na wierzchu. Próbowałam i próbowałam, ale on cały czas jest krzywy. Muszę zrobić tort na wesele, a jak dziś zrobiłam próbę, to okazało się, że to jest syzyfowa praca jakaś - jak w miarę wyrównam wierzch, to przy równaniu boków go psuję i odwrotnie...:(((
    bardzo proszę o radę:))))

• Autor: edziakalitowa Data: 2007-11-10 10:10:03

maczaj nóz w goracej wodzie

• Autor: kryska Data: 2007-11-10 14:53:46

bita smietana bardzo szybko sie psuje, sprubuj masy lukrowej.

eryk

• Autor: Janek Data: 2007-11-10 16:38:17

Najwygodniej jest to robić na obracanej paterze, lub kogoś mieć do pomocy:
    Wierzch najlepiej równać nożem o jak najdłuższym i w miarę szerolkim ostrzu (są nawer takie specjalne do tego celu ale waą ich jest "krótkość")...> Ty trzymasz nóż, a druga osoba obraca (jeśli nie masz podstawy obracanej) podstawę z tortem.
    Boki wyrównuj trzymając nóż skosem, po kątem ok 45° (dół noża odchylony od siebie, tak aby "naddatek wyrównywany zjeżdzął w dól. Możesz tą operację przeprowadzać kilka razy tak aż "wyjdzie Ci  równa powierzchnia.
     Nie zrażaj się gdy pierwsze próby nie wyjdą od razu, ja też czasem męczę się, a z bitą śmietaną szczególnie ;-)))
      Co do maczania noża w gorącej wodzie ...nie zawsze to wychodzi obłożeniu na zdrowie, ponieważ bita śmietana potrafi się dziwnie zachować czasami, a i kremy mogą stracić barwę i konsystencję w miejscu zetknięcia się z ciepłym nożem.
     Jeśli juz muszę(!) moczyć nóż to używam do tego butelki po "Kubusu" (szeroki wlew tak aby ostrze wchodziło) napełnionej przegotowaną wodą , studzoną do tego max. ilością wrzuconych kostek lodu (również z przegotowanej wody).
    Pozdrawiam
    Janek

• Autor: Marzenie28 Data: 2007-11-12 21:54:37

dzięki Janek za tak szczegółowy opis - jesteś !!!!
    Na pewno dostosuję się do twoich porad, będę próbować do skutku;)
    pozdrawiam gorąco

• Autor: Marzenie28 Data: 2007-11-27 23:06:04

No może nie był super równy, ale jak na pierwszy raz całkiem zgrabny. Jeszcze raz dziękuję za rady

Przejdź do pełnej wersji serwisu