Forum

Kuchenne porady

Ciasto z karmelem (kajmakiem)

  • Autor: ekkore Data: 2007-11-11 13:40:23

    Ugotowałam kilka puszek mleka. I przydałyby sie przepisy na wykorzystanie tego...

    Potrzebne mi przepisy na ciasto - byle nie snikers i nie ciasteczka. i nie alkohol. Raczej jakieś wyszukane, może być czasochłonne.

    Co możecie polecić?

  • Autor: aga9999 Data: 2007-11-11 13:59:32

    Użytkownik ekkore napisał w wiadomości:
    > Ugotowałam kilka puszek mleka. I przydałyby sie przepisy na wykorzystanie
    > tego...Potrzebne mi przepisy na ciasto - byle nie snikers i nie ciasteczka. i
    > nie alkohol. Raczej jakieś wyszukane, może być czasochłonne.Co możecie
    > polecić?

    Moze niezbyt czasochlonne ale jak sie lubi krowki..

    Krówki

    Składniki na około 25 cukierków:

    • 300 ml mleka skondensowanego z puszki, nie słodzonego (może być kremówka)
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1/3 kostki masła
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    Wszystkie składniki doprowadzić do wrzenia w garnku z grubym dnem cały czas mieszając. Gdy masa będzie beżowa, gęsta i wykaże tendencje do przypalania się (u mnie zeszło około 15 minut), zdjąć garnek z ognia i ucierać masę kilka minut. Wyraźnie gęstą masę wylać do malutkiej keksówki/naczynia wyłożonego folią aluminiową (by było ją łatwiej później wyjąć). Schłodzić. Wyjąć i pokroić wg uznania. Podobno, im dłużej krówki gotowane, a później ucierane tym bardziej kruche (nie sprawdziłam).Zrodlo: mojewypieki

    Moze cos takiego..

    TORCIKI DULCE DE LECHE

    trudność: trudneNadzienie
    2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
    1 łyżka ekstraktu waniliowego

    Ciastka
    2 szklanki mąki
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ¼ łyżeczki soli
    200 g nie barwionej margaryny roślinnej
    ¼ szklanki mleka 2%
    cukier-puder

    Przygotowanie
    Wlać mleko skondensowane do rondla o grubym dnie. Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż mleko zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru (ok. 20 min). Przelać gotowe dulce de leche do metalowej albo żaroodpornej szklanej miski, przestudzić przez 15 min, zmieszać z ekstraktem waniliowym i odstawić do ostygnięcia. Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Zmieszać w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać margarynę i posiekać, aż powstanie jednolicie grudkowata masa. Dodać mleko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć masę w plastikową folię i odłożyć na 20 min.
    Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 0,6 cm i wyciąć 24 kółka o średnicy 4 cm. Ułożyć kółka na przygotowanej blasze, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 6 min, aż ciastka będą suche, ale nie zbrązowieją. Odstawić do wystygnięcia.
    Nałożyć dulce de leche na ciastko i delikatnie docisnąć drugim ciastkiem. Powtórzyć czynności jeszcze dwukrotnie, aż powstanie czteropiętrowa markiza. Posypać górne ciastko cukrem-pudrem. Gotowe torciki wstawić do lodówki i wyjąć na 10 min przed podaniem. Torciki można zamrażać.

    Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
    1 szklanka: 250 ml
    1/2 szklanki: 125 ml
    1/3 szklanki: 75 ml
    1/4 szklanki: 50 ml


    © Anna Olson
    Przepis z programu NA SŁODKO 3 (odc.17)


    CYTRYNOWY SERNIK NA ZIMNO

    ilość osób: 8
    trudność: łatweSkładniki ciasta
    10 herbatników digestive
    50g roztopionego masła
    25g brązowego cukru demerara

    Składniki farszu
    150 ml śmietany 18%
    jedna puszka mleka skondensowanego o pojemności 387g
    175 chudego, białego sera
    skórką i sok z 3 dużych cytryn

    Składniki wierzchu
    150 ml ubitej śmietany
    ubite białko
    cukier
    winogrona i miechunka

    Przygotowanie
    Wymieszać herbatniki, masło i cukier. Wyspać do tortownicy o średnicy 23 cm, docisnąć. Zostawić, aby masa stwardniała.
    Przygotować farsz: wymieszać śmietanę, mleko skondensowane, ser i skórkę z cytryny. Stopniowo wlewać sok z cytryny, ubijając, aż masa zgęstnieje. Przelać do tortownicy i zostawić w lodówce 3-4 godziny lub na całą noc. Przybrać bitą śmietaną i owcami. Należy je zanurzyć w ubitym białku i cukrze, następnie zostawić do wysuszenia.
    Przepis z programu SOBOTA W KUCHNI (odc.11)

    BABECZKI CZEKOLADOWE Z MUSEM FISTASZKOWYM

    trudność: trudne
    Proporcje na 12 sztuk

    Kruchy spód
    ¼ szklanki niesolonych, prażonych orzeszków ziemnych
    ¼ szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    ¼ szklanki kakao
    ¼ łyżeczki soli
    6 łyżek schłodzonego masła
    3 żółtka
    1 łyżeczka ekstraktu wanilii

    Sos czekoladowy
    ¾ szklanki śmietany kremówki
    170 g gorzkiej czekolady

    Mus fistaszkowy
    1 1/3 szklanki gładkiego masła fistaszkowego
    ½ szklanki serka śmietankowego
    2/3 szklanki cukru pudru
    2 łyżki mleka skondensowanego
    1 1/3 szklanki śmietany kremówki
    1 łyżka ekstraktu wanilii

    Niesolone orzeszki ziemne do dekoracji

    Kruchy spód
    Wsypać orzeszki, cukier, mąkę, kakao i sól do malaksera z zamontowanym nożem i miksować pulsacyjnie aż orzeszki zostaną drobno posiekane. Pokroić masło w kostkę i dodać do sypkich składników, miksować pulsacyjnie aż masa zacznie tworzyć grudki. Dodać żółtka i ekstrakt wanilii, miksować pulsacyjnie aż składniki się połączą, do uzyskania miękkiego, jednolitego ciasta. Owinąć ciasto folią i chłodzić 30 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wyłożyć ciastem natłuszczoną foremkę na mufinki, wyrównać brzegi i ponakłuwać ciasto widelcem. Wstawić do piekarnika i piec 12-15 minut, dopóki ciasto nie zmatowieje. Odstawić do ostygnięcia.

    Sos czekoladowy
    Posiekać czekoladę i umieścić w misce. Śmietanę doprowadzić niemal do wrzenia i wylać na czekoladę. Odczekać minutę i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Odstawić do przestygnięcia.

    Mus fistaszkowy
    Utrzeć mikserem na małych obrotach masło fistaszkowe z serkiem śmietankowym, wmieszać mleko skondensowane i przesiany cukier puder. Ubić śmietanę z ekstraktem wanilii, dodać połowę do masy fistaszkowej i dobrze wymieszać, dodać resztę śmietany i wymieszać lekkim ruchem.
    Nałożyć po łyżce sosu czekoladowego do babeczek (zachować nieco do dekoracji), napełnić babeczki musem przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżką. Za pomocą papierowego rożka lub rękawa cukierniczego z wąską końcówką udekorować wierzch babeczek resztą sosu czekoladowego i położyć orzeszki. Schłodzić.

    © Anna Olson

    Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
    1 szklanka: 250 ml
    1/2 szklanki: 125 ml
    1/3 szklanki: 75 ml
    1/4 szklanki: 50 ml


    DESER LODOWY(DULCE DE LECHE)


    Składniki:
    2 puszki skondensowanego słodzonego mleka
    3 szklanki śmietany kremówki
    1 szklanka mleka
    szczypta soli
    4 łyżeczki esencji waniliowej

    Wlać mleko skondensowane do rondla o grubym dnie i podgrzewać na średnim ogniu, aż stanie się złotobrązowe (ok. 10-12 minut). Stale mieszać gęstniejącą masę. Gotowy krem karmelowy zdjąć z ognia i mieszając, powoli dodawać na przemian śmietanę i mleko. Posolić i dodać esencję waniliową. Odstawić mieszaninę do całkowitego ostygnięcia i za pomocą maszynki do lodów przygotować deser zgodnie z instrukcją.

    Wersja zmodyfikowana

    TERRINA Z SOSEM TOFFI

    Terrina
    dulce de leche
    1 szklanka posiekanych prażonych orzechów laskowych

    Przygotować dulce de leche zgodnie z przepisem podstawowym. Przełożyć deser lodowy do wyłożonej folią plastykową wąskiej formy keksowej. Zamrozić, a następnie wyjąć z formy, odwinąć folię i obtoczyć lodowy blok w posiekanych orzechach laskowych. Zawinąć z powrotem w folię i ponownie włożyć do zamrażalnika.

    Sos toffi
    ½ szklanki brązowego cukru
    2 łyżki śmietany kremówki
    1 łyżka syropu kukurydzianego
    1 łyżka masła
    ½ łyżeczka esencji waniliowej

    Wszystkie składniki poza wanilią umieścić w rondlu i podgrzewać na średnim ogniu aż masa zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć sos z ognia, dodać wanilię, ostudzić i schłodzić przed podaniem. Podawać terrinę w plastrach, na talerzach polanych sosem toffi.

    © Anna Olson
    Przepis z programu NA SŁODKO Karmel (odc.12)


    GORĄCY SOS TOFFI

    trudność: łatwe
    Składniki
    60 g czekolady deserowej
    2/3 szklanki niesłodzonego mleka skondensowanego
    ¾ szklanki cukru
    2 łyżki masła
    2 łyżki rzadkiego syropu kukurydzianego
    1½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
    1/8 łyżeczki soli

    Przygotowanie
    Drobno posiekać czekoladę. W rondelku o grubym dnie podgrzać na średnim ogniu mleko skondensowane i cukier, a cukier się rozpuści. Dodać czekoladę, masło oraz syrop kukurydziany i gotować dalej, stale mieszając, aż masa będzie jednolita. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia na średnim ogniu i gotować 8 min, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć rondelek z ognia, dodać ekstrakt waniliowy i sól. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce. Przed podaniem podgrzać w mikrofalówce przez 40 sekund, kilka razy mieszając.

    Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
    1 szklanka: 250 ml
    1/2 szklanki: 125 ml
    1/3 szklanki: 75 ml
    1/4 szklanki: 50 ml


    © Anna Olson
    Przepis z programu NA SŁODKO 3 (odc.3)

    POŁUDNIOWE CIASTKA CIĄGUTKOWE

    trudność: łatwe
    Składniki

    ok. 20 herbatników typu digestive
    240 g masła, stopionego
    1 szklanka prażonych solonych orzeszków ziemnych
    1½ szklanki białej czekolady (posiekanej albo w postaci chocolate chips)
    1 szklanka delikatnie uprażonych wiórków kokosowych
    2 puszki słodzonego mleka skondensowanego

    Przygotowanie
    Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Natłuścić kwadratową foremkę o boku 20-22 cm i wyłożyć papierem do pieczenia tak, żeby wystawał nad dwie równoległe krawędzie formy. Drobno zemleć herbatniki w malakserze i zmieszać ze stopionym masłem. Rozłożyć powstałą masę na dnie foremki, posypać warstwą prażonych orzechów ziemnych, kawałkami czekolady i wiórkami kokosowymi. Zalać wszystko mlekiem skondensowanym i delikatnie wyrównać powierzchnię. Piec przez 55-65 min, aż mleko skondensowane zezłoci się na wierzchu. Odstawić do wystygnięcia na ok. 3 godzin przed pokrojeniem. Ciastka ciągutkowe należy przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej.

    Zamiast ciastek można przygotować ciągutkowe ciasto, uszlachetniając je przez zastąpienie fistaszków solonymi prażonymi orzechami makadamia. Ułożyć warstwy składników w tortownicy o średnicy 20 cm, upiec i ozdobić wzorem z ciemnej czekolady za pomocą szprycy.

    Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
    1 szklanka: 250 ml
    1/2 szklanki: 125 ml
    1/3 szklanki: 75 ml
    1/4 szklanki: 50 ml


    © Anna Olson
    Przepis z programu NA SŁODKO 3 (odc.17)

    Przepis mola51

    Ptasie mleczko

    Upiec biszkopt z 4jaj na duzej tortownicy.2galaretki rozpuscic w szklance wody i jak zacznie zastygac wlac do ubitego mleka skondensowanego(1puszka nieslodzonego) i wylac na biszkopt.To mleko nie ubije Ci sie jak smietana tylko zrobi sie takie puszyste.
    Biszkopt mozesz posmarowac powidlem,lepiej sie zklei.Na ptasie mleczko poukladaj gesto truskawki i zalej galaretka.

    Ptasie mleczko nr,2:
    Rozpuscic galaretke w3/4szkl.wody
    2razy3/4szkl.mleka wlac do garnka,rozpuscic w tym 2sniezki.Ubic i wlac do tego stygnaca galaretke i ubic.Wylac na biszkopt.


    Koktajl mleczno-brzoskwiniowy
    Składniki-
    niesłodzone skondensowane mleko - 1 puszka
    - mleko (3,2 %) - 1/2 szklanki
    - brzoskwiniowa zalewa z puszki - 1/2 szklanki lub syrop brzoskwiniowy - 4 łyżki
    - migdały w płatkach - 5 dag
    - cukier puder
    Mleko ugotować, dodać płatki migdałów, wymieszać, gotować ok. 3 minut na małym ogniu, wystudzić. Skondensowane mleko ubić z syropem brzoskwiniowym na puszystą pianę (mikserem na najwyższych obrotach). Pianę ostrożnie wymieszać z mlekiem i płatkami migdałowymi, jeśli jest nie słodki dodać cukier puder. Wstawić do lodówki do schłodzenia, a następnie rozlać na porcje.

    ze strony http://www.pcdn.edu.pl/obazylewicz/napoje.htm

    Pischinger

    (ok. 70 szt.)
    s k ł a d n i k i :
    C z e k o l a d o w y :
    • 8 wafli kwadratowych lub okrągłych
    • masa; 15 dag czekolady deserowej
    • 20 dag masła
    • szklanka mleka
    • 4 łyżki budyniu waniliowego
    • 4 łyżki cukru
    • 5 łyżek cukru pudru
    do dekoracji gotowa polewa czekoladowa
    K a k a o w y:
    • 1 opakowanie wafli tortowych
    • 2 całe jajka
    • 1 żółtko
    • 1 szklanka cukru
    • 1 margaryna
    • 3 łyżki kakao
    M l e c z n y :
    • Opakowanie wafli tortowych
    • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
    • 1 margaryna K a r m e l o w y :
    • opakowanie wafli
    • 1 litr mleka
    • 2 szklanki cukru
    Pischinger z masą czekoladową. Smaczniejszy, niż ten ze sklepu, a przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.
    Budyń wymieszać z 1/4 szklanki zimnego mleka, resztę mleka zagotować, dodając zwykły cukier. Do wrzącego mleka wlać rozmieszany budyń, ugotować, ostudzić.
    Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając masę budyniową i rozpuszczoną czekoladę. Przełożyć wafle. Wierzch polać polewą czekoladową. Pischinger cioci Teresy, wychodzi zawsze i jest naprawdę wspaniały. Ma jedna wadę, znika w 15 minut.
    Na parze ubić jajka z żółtkiem i z cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodać roztopioną margarynę i kakao. Jeszcze chwilę ubijać. Przestudzić, przełożyć wafle. Pischinger z mlekiem skondensowanym. Rewelacyjny smak , chodź przygotowanie chwilę trwa. Puszkę z mlekiem (nie otworzoną) gotujemy przez 3 godziny na małym ogniu, pilnując by puszka była cały czas zanurzona w wodzie. Gdy się ugotuje, schładzamy, otwieramy (otwieranie gorącej puszki grozi poparzeniem, zupełnie poważnie), przekładamy zawartość puszki do rondelka i ucieramy z margaryną. Przekładamy wafle. Pischinger tradycyjny. Przepis stary jaj świat. Mleko z cukrem gotować tak długo, aż powstanie gęsta masa. Od czasu do czasu należy pomieszać. Przestudzić, przełożyć wafle.

    ze strony www.restaurants.pl

    Amerykanskie ciasto dyniowe

    Składniki:na ciasto
    • 300 gram mąki,
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • 150 gram masła
    • 3 żółtka
    na nadzienie
    • 1 i 1/4 musu z dyni
    • 2 całe jajka
    • pół szklanki cukru
    • szklanka mleka skondensowanego
    • łyżeczka cynamonu
    • pół łyżeczki imbiru,
    • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków,
    • pół łyżeczki soli.
    Masło posiekać razem z mąką i cukrem pudrem, dodać żóltka i szybko zagnieść, a następnie włożyć na godzinę lub więcej do lodówki, aby odpoczęło.W tym czasie możemy przygotowac masę - ubijamy jajka, mus z dyni, cukier i przyprawy na gładką masę. Zrobiłam to blenderem- żyrafą potem wlałam mleko skondensowane i jescze chwile ubijałam, aż masa zwiększyła trochę objętość. Masa będzie pływająca - nie ma się czym przejmować - zsiądzie się w piekarniku.
    Wyjęłam ciasto z lodówki i wylepiłam nim formę na tartę, łacznie z brzegami (średnica 24 cm). Potem wlałam na nie masę dyniową. Piekłam ok 40 min w 200 stopniach, aż wierzch ciasta był złoty. Troche przestraszyłam sie przy wyjmowaniu, bo mmasa wyglądała na płynną, ale po odstawieniu ciasta na noc na balkon okazało się, że jest dobra - miała konsystencje gęstego budyniu.Smacznego!

    ze strony: http://kociolstregi.blox.pl/2007/10/Amerykanski-placek-dyniowy.html
    Moze cos znajdziesz interesujacego..


  • Autor: aga9999 Data: 2007-11-11 14:05:06

    Key lime pie

    forma do tarty lub pie o średnicy 26cm

    Spód:
    140-150g (ok. 20 sztuk)bardzo drobno pokruszonych herbatników z otrębami (typu digestive)
    3 łyżki cukru brązowego, jasnego
    125g stopionego masła

    Nadzienie:
    5 żółtek
    ok.400g puszka mleka skondensowanego słodzonego
    1 łyżeczka skórki otartej z limonek (tylko zielona część)
    1/4 szkl świeżo wyciśniętego soku z limonek (nie zapomnijcie najpierw otrzeć skórki)
    1/8 szkl świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    1/8 szkl świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

    bita śmietana do przybrania

    Spód:
    Mieszamy składniki na spód i ściśle wylepiamy masą foremkę do pie lub do tarty - spód i boki - najlepiej dociskać ciasto do foremki metalową łyżką lub dnem szklanki Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 10-12 min. Odstawiamy na siatkę do wystudzenia.

    Masa:
    Ubijamy żółtka w mikserze aż masa będzie kremowa i puszysta ( nie za długo! ). Na średniej prędkości miksera dodajemy powoli mleko skondensowane. Na koniec również powoli wlewamy sok z cytrusów i startą skórkę.Ubijamy jeszcze kilka sekund. Masa będzie konsystencji rzadkiego budyniu. Wlewamy masę na wystudzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 12 min - nie dłużej , bo masa będzie niesmaczna.

    Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do całkowitego wystudzenia, dobrze jest nawet wstawić na trochę do lodówki. Podajemy z kleksami bitej śmietany.

    ze strony http://agusiah.blogspot.com/

    Pikantny kurczak po peruwiańsku

    1 kurczak (ok 2 kg)
    4 kromki chleba bez skórek
    1/2 szklanki oleju
    1 posiekana cebula
    2 łyżeczki czosnku
    3 ostre papryczki
    200 g posiekanych orzechów włoskich
    120 g posiekanego parmezanu
    1 puszka mleka skondensowanego
    6 ugotowanych ziemniaków
    ugotowane jajko i oliwki do ozdoby
    ugotowany ryż
    sól i pieprz do smaku

    Gotujemy kurczaka w osolonej wodzie, w której następnie maczamy chleb. Następnie oddzielamy mięso kurczaka od kości i siekamy na kawałki. Na patelni na oleju smażymy cebulę, czosnek oraz chili. Następnie dodajemy nasączony wywarem z kurczaka chleb. Przykrywamy patelnię i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy posiekane orzechy, ser oraz posiekanego kurczaka. Na 3 minuty przed podaniem dodajemy mleko skondensowane. Przyozdabiamy oliwkami i jajkiem. Podajemy z ryżem.
    autor|: Beata Pawlikowska

    Zapiekanka z owocami

    Informacje ogólne: Rodzaj diety: lakto-ovo-vege
    Kategoria: dania gorące, desery i łakocie, śniadania, zapiekanki i pizza
    Dla dzieci po 12 mies. życia, jak również dla dorosłych
    Skala trudności: *
    Czas przygotowania: max.30 minut
    Składniki:
    bułka pokrojona na kromki [nie musi być świeża],jajka,mała szczypta soli,cukier puder,cynamon,cukier waniliowy, śmietanka 30% słodka lub mleko skondensowane niesłodzone, olej lub masło,dowolne owoce [jabłka,śliwki,gruszki,brzoskwinie]-można też użyć suszonych owoców,ale trzeba je dłużej dusić i podlewać jakimś płynem [sok owocowy,woda,śmietanka],ew.miód i 1 goździk Przepis: =Owoce oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.Na patelni rozgrzać nieco oleju,włozyć owoce,oprawić nieco cukrem waniliowym i cynamonem [lub 1 goździkiem],przykryć i dusić do miękkości we własnym soku.Odparować i dodać nieco miodu do smaku.

    =jajka rozbić widelcem,dodać malutką szczyptę soli,cukier waniliowy oraz cynamon,wlać śmietankę lub mleko skondensowane [na każde jajko 1-3 łyżki],po czym w natłuszczonej blaszce ułożyć kromki bułki [może być kilka warstw,ale wtedy lepiej maczać każdą kromkę w mieszaninie i dopiero układać warstwami],polać mieszaniną jajeczno-śmietanową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni C. Zapiekać przez 15-25 minut [gdyby zapiekanka zbyt szybko rumieniła się,można nakryć blaszkę arkuszem folii aluminiowej].Wskazówki i uwagi:=zapiekankę natychmiast posypać cukrem pudrem zmieszanym ew.z cukrem waniliowym,pokroić w spore kwadraty i wykładać na talerzyki.Na wierzchu położyć duszone owoce.Można całość polać np.jogurtem owocowym,śmietaną doprawioną cynamonem i cukrem,bitą śmietaną lub syropem owocowym czy miodem. Nadesłał(a): elwal@poczta.fm , dnia: 2002-11-22

    Przepis na niedzielę

    2007-08-19 01:39
    Flan malezyjski Flan malezyjski przyrządza się w kokilkach wstawionych do specjalnego naczynia z sitkiem i pokrywką - dim sam przeznaczonego do gotowania na parze. Jeśli nie macie w domu dim sam, możecie przyrządzić flan w piekarniku. Wystarczy piec go na blaszce w wodzie sięgającej do wysokości kokilki. Flan malezyjski

    Porcja dla 4 osób
    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

    Składniki:
    2 jajka, 95 g ciemnego cukru, 4 łyżki mleka skondensowanego, 40 g masła, 90 g mąki, 1 torebka proszku do pieczenia, 3 łyżeczki sody, 2 łyżeczki syropu klonowego
    Dekoracja:
    Rama Cremefine do ubijania

    Jak to się robi:
    Rozbij 2 jajka i wymieszaj z cukrem, aż ten ostatni całkowicie się rozpuści. Dodaj mleko skondensowane i zamieszaj. Przesyp mąkę przez sitko do miski z jajkami, dodaj proszek do pieczenia i sodę. Całość dokładnie wymieszaj. Rozpuść w garnuszku masło i przelej je do ciasta.

    Wymieszaj całość z syropem klonowym. Przelej masę do kokilek, napełniając je do 1/2 wysokości. Wlej do woka ok. szklankę wody i włóż koszyk dim sam przykryty pokrywką. Kiedy woda zacznie porządnie parować, włóż kokilki do środka i zamknij pokrywę. Trzymaj flany na parze 25-30 min. Ubij Ramę Cremefine na sztywno i ozdób nią flan tuż przed podaniem.Przepis Pascala Brodnickiego pochodzi z archiwalnego wydania Kobieta Fakt
    Sernik pornarańczowo-lirnonkowy

    Składniki:
    • 1 szklanka pokruszonych zwykłych herbatników
    • 75 g roztopionego masła
    • prażone wiórki kokosowe do dekoracji
    Nadzienie pomarańczowo-limonkowe
    • 200 g sera homogenizowanego
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • 1 1/2 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczy
    • 1 1/2 łyżeczki drobno startej skórki limonki
    • 3 łyżeczki soku pomarańczowego
    • 3 łyżeczki soku limonki
    • 1 roztrzepane jajko
    • 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
    • 2 łyżki bitej śmietany

    Sposób przygotowania:
    • 1. Wsypać herbatniki do miski, dodać masło i dokładnie wymieszać.
    • Wyłożyć powstałą mieszaniną dno i boki dobrze natłuszczonej niskiej tortownicy o średnicy 22 cm.
    • Piec 5-8 minut, wystudzić.
    • 2. Przygotować masę.
    • Wsypać do miski cukier.
    • Dodać ser homogenizowany, skórki pomarańczy i limonki, sok pomarańczowy i limonkowy.
    • Utrzeć na kremową masę.
    • Ciągle ucierając, dodać jajko, a potem mleko skondensowane i śmietanę.
    • 3. Wyłożyć masę na herbatnikowe ciasto i piec 25-30 minut.
    • Wyłączyć piekarnik i wystudzić ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
    • Przed podaniem schłodzić.
    • Podawać udekorowane prażonymi wiórkami kokosowymi.
    http://www.gotowanie.v9.pl/ciasta_rozne/sernik_pomaranczowo_limonkowy.html

  • Autor: elcza Data: 2007-11-11 14:38:31

    Przepis na ciasto bez pieczenia z karmelem.  Składniki : 7 paczek herbatników maślanych (nie petit bery bo są za grube) , 1 puszka mleka słodkiego gotowanego  przez 2 godz czyli karmel, Masa: 1 litr mleka, 1 szklanka mąki, 4 zółtka, 3/4 szklanki cukru, 1 kostka masła i 1/2 kostki "palmy".  Połowę mleka ugotowac z cukrem, do drugiej polowy zimnego mleka dodac mąkę i żółtka, roztrzepać i wlac na gotujące mleko z cukrem. Ugotować po prostu budyń. Ostudzić. Utrzeć masło z margaryną dodając po troche budyń na pulchną masę. Jak kto woli bardziej puszystą masę można do niej dodac ubitą na sztywno pianę z pozostalych białek. lekko wymieszać. Nastepna warstwa ciasta to bita śmietana.1/2 litra śmietany 30 lub 36 procentowej ubic dodając 2 śmietan-fixy i 1 bitą śmietanę w proszku.1 łyżkę żelatyny rozpuścić w kilku łyżkach wody, lekko podgrzać i zmiksować do ubitej  śmietany.   Kolejność warstw ciasta: wyłożyć blaszkę warstwą herbatników, na nie wylać karmel, na to znowu herbatniki, na nie masę budyniową, znowu herbatniki, na nie  wyłożyć bitą śmietane na koniec potrzeć mleczną czekoladę  . Smacznego!         Elcza                                            

  • Autor: kamaxyz Data: 2007-11-11 15:33:13

    może Kasiu to ciato http://wielkiezarcie.com/przepis7365.html

  • Autor: alisia Data: 2007-11-11 21:37:27

    Proponuję swoje z krakersami i ,,paznokieć" są pyszne:))

    http://wielkiezarcie.com/przepis18756.html

    http://wielkiezarcie.com/przepis18871.html

  • Autor: Trusia Data: 2007-11-12 11:46:13

    http://wielkiezarcie.com/przepis26547.html bardzo smaczne, polecam

  • Autor: Basia99999 Data: 2007-11-12 20:51:02

    Może ciasto toffi z biszkoptami

  • Autor: Basia99999 Data: 2007-11-18 19:31:48

    Użytkownik Basia99999 napisał w wiadomości:
    > Może ciasto toffi z biszkoptami

  • Autor: ekkore Data: 2007-11-13 07:50:08

    Dzięki wszystkim - adze, za taka ilość przepisów, kamo - Twój już robiłam. Przeczytałam wszystkie propozycje (poza ostatnią, bo jest tylko na niebiesko wpisana, a nie jest linkiem).
     To czytanie zainspirowało mnie i będzie coś takiego: (oczywiście sama też szukałam) - połączenie tradycyjnego trzy-bita piki15 i trzy-bita ireny sikory. Upiekę dwa biszkopty kakowe oraz kruchy placek. Przełożę w takiej kolejności: biszkopt-masa budyniowa-kruchy placek-kajmak-biszkopt-bita śmietana- posypania albo czekolada, albo kawa.

  • Autor: ekkore Data: 2007-11-13 07:51:47

    Czy ktoś ma przepis ma sernik z karmelem - chyba był sweeti - nie wiem co - ale przynajmniej bym poczytała.

  • Autor: alman Data: 2007-11-13 16:43:02

    http://wielkiezarcie.com/przepis9212.html może ten ?

  • Autor: ekkore Data: 2007-11-13 19:18:08

    Pewnie nie - tamten co mi gdzieś kołacze miał w tytule sernik z karmelem...no chyba, że ja sobie wymyśliłam.
    Ale przepis fajny - już jest w ulubionych i czeka na swoją kolej, może nawet niezbyt odległą, bo mleko ugotowane

  • Autor: alman Data: 2007-11-14 08:34:12

    Wprawdzie w nazwie nie ma karmelu /nazwa pierwotnie mnie też zmyliła/ ale myślę, że chodziło o ten /wysłałam mailem - odbierz/.

  • Autor: ekkore Data: 2007-11-14 08:46:38

    Dzięki - to chyba to - choć byłam przekonana, że on miał w nazwie sernik z karmelem..ale z pamięcią tak jest, że czasami Kowalski jest na B (lub inną literę, tylko nie na K)

  • Autor: nadia Data: 2007-11-18 21:00:38

    http://wielkiezarcie.com/przepis27991.html
    chyba o ten Ci chodzilo ;)))

  • Autor: ekkore Data: 2007-11-19 07:22:39

    Też go znalazłam

Przejdź do pełnej wersji serwisu