Użytkownik ekkore napisał w wiadomości: > Ugotowałam kilka puszek mleka. I przydałyby sie przepisy na wykorzystanie > tego...Potrzebne mi przepisy na ciasto - byle nie snikers i nie ciasteczka. i > nie alkohol. Raczej jakieś wyszukane, może być czasochłonne.Co możecie > polecić?
Moze niezbyt czasochlonne ale jak sie lubi krowki..
Krówki
Składniki na około 25 cukierków:
300 ml mleka skondensowanego z puszki, nie słodzonego (może być kremówka)
3/4 szklanki cukru
1/3 kostki masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki doprowadzić do wrzenia w garnku z grubym dnem cały czas mieszając. Gdy masa będzie beżowa, gęsta i wykaże tendencje do przypalania się (u mnie zeszło około 15 minut), zdjąć garnek z ognia i ucierać masę kilka minut. Wyraźnie gęstą masę wylać do malutkiej keksówki/naczynia wyłożonego folią aluminiową (by było ją łatwiej później wyjąć). Schłodzić. Wyjąć i pokroić wg uznania. Podobno, im dłużej krówki gotowane, a później ucierane tym bardziej kruche (nie sprawdziłam).Zrodlo: mojewypieki
Ciastka 2 szklanki mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 200 g nie barwionej margaryny roślinnej ¼ szklanki mleka 2% cukier-puder
Przygotowanie Wlać mleko skondensowane do rondla o grubym dnie. Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż mleko zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru (ok. 20 min). Przelać gotowe dulce de leche do metalowej albo żaroodpornej szklanej miski, przestudzić przez 15 min, zmieszać z ekstraktem waniliowym i odstawić do ostygnięcia. Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Zmieszać w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać margarynę i posiekać, aż powstanie jednolicie grudkowata masa. Dodać mleko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć masę w plastikową folię i odłożyć na 20 min. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 0,6 cm i wyciąć 24 kółka o średnicy 4 cm. Ułożyć kółka na przygotowanej blasze, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 6 min, aż ciastka będą suche, ale nie zbrązowieją. Odstawić do wystygnięcia. Nałożyć dulce de leche na ciastko i delikatnie docisnąć drugim ciastkiem. Powtórzyć czynności jeszcze dwukrotnie, aż powstanie czteropiętrowa markiza. Posypać górne ciastko cukrem-pudrem. Gotowe torciki wstawić do lodówki i wyjąć na 10 min przed podaniem. Torciki można zamrażać.
Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności: 1 szklanka: 250 ml 1/2 szklanki: 125 ml 1/3 szklanki: 75 ml 1/4 szklanki: 50 ml
Składniki farszu 150 ml śmietany 18% jedna puszka mleka skondensowanego o pojemności 387g 175 chudego, białego sera skórką i sok z 3 dużych cytryn
Składniki wierzchu 150 ml ubitej śmietany ubite białko cukier winogrona i miechunka
Przygotowanie Wymieszać herbatniki, masło i cukier. Wyspać do tortownicy o średnicy 23 cm, docisnąć. Zostawić, aby masa stwardniała. Przygotować farsz: wymieszać śmietanę, mleko skondensowane, ser i skórkę z cytryny. Stopniowo wlewać sok z cytryny, ubijając, aż masa zgęstnieje. Przelać do tortownicy i zostawić w lodówce 3-4 godziny lub na całą noc. Przybrać bitą śmietaną i owcami. Należy je zanurzyć w ubitym białku i cukrze, następnie zostawić do wysuszenia. Przepis z programu SOBOTA W KUCHNI (odc.11)
Kruchy spód Wsypać orzeszki, cukier, mąkę, kakao i sól do malaksera z zamontowanym nożem i miksować pulsacyjnie aż orzeszki zostaną drobno posiekane. Pokroić masło w kostkę i dodać do sypkich składników, miksować pulsacyjnie aż masa zacznie tworzyć grudki. Dodać żółtka i ekstrakt wanilii, miksować pulsacyjnie aż składniki się połączą, do uzyskania miękkiego, jednolitego ciasta. Owinąć ciasto folią i chłodzić 30 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wyłożyć ciastem natłuszczoną foremkę na mufinki, wyrównać brzegi i ponakłuwać ciasto widelcem. Wstawić do piekarnika i piec 12-15 minut, dopóki ciasto nie zmatowieje. Odstawić do ostygnięcia.
Sos czekoladowy Posiekać czekoladę i umieścić w misce. Śmietanę doprowadzić niemal do wrzenia i wylać na czekoladę. Odczekać minutę i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Odstawić do przestygnięcia.
Mus fistaszkowy Utrzeć mikserem na małych obrotach masło fistaszkowe z serkiem śmietankowym, wmieszać mleko skondensowane i przesiany cukier puder. Ubić śmietanę z ekstraktem wanilii, dodać połowę do masy fistaszkowej i dobrze wymieszać, dodać resztę śmietany i wymieszać lekkim ruchem. Nałożyć po łyżce sosu czekoladowego do babeczek (zachować nieco do dekoracji), napełnić babeczki musem przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżką. Za pomocą papierowego rożka lub rękawa cukierniczego z wąską końcówką udekorować wierzch babeczek resztą sosu czekoladowego i położyć orzeszki. Schłodzić.
Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności: 1 szklanka: 250 ml 1/2 szklanki: 125 ml 1/3 szklanki: 75 ml 1/4 szklanki: 50 ml
Wlać mleko skondensowane do rondla o grubym dnie i podgrzewać na średnim ogniu, aż stanie się złotobrązowe (ok. 10-12 minut). Stale mieszać gęstniejącą masę. Gotowy krem karmelowy zdjąć z ognia i mieszając, powoli dodawać na przemian śmietanę i mleko. Posolić i dodać esencję waniliową. Odstawić mieszaninę do całkowitego ostygnięcia i za pomocą maszynki do lodów przygotować deser zgodnie z instrukcją.
Wersja zmodyfikowana
TERRINA Z SOSEM TOFFI
Terrina dulce de leche 1 szklanka posiekanych prażonych orzechów laskowych
Przygotować dulce de leche zgodnie z przepisem podstawowym. Przełożyć deser lodowy do wyłożonej folią plastykową wąskiej formy keksowej. Zamrozić, a następnie wyjąć z formy, odwinąć folię i obtoczyć lodowy blok w posiekanych orzechach laskowych. Zawinąć z powrotem w folię i ponownie włożyć do zamrażalnika.
Sos toffi ½ szklanki brązowego cukru 2 łyżki śmietany kremówki 1 łyżka syropu kukurydzianego 1 łyżka masła ½ łyżeczka esencji waniliowej
Wszystkie składniki poza wanilią umieścić w rondlu i podgrzewać na średnim ogniu aż masa zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć sos z ognia, dodać wanilię, ostudzić i schłodzić przed podaniem. Podawać terrinę w plastrach, na talerzach polanych sosem toffi.
Przygotowanie Drobno posiekać czekoladę. W rondelku o grubym dnie podgrzać na średnim ogniu mleko skondensowane i cukier, a cukier się rozpuści. Dodać czekoladę, masło oraz syrop kukurydziany i gotować dalej, stale mieszając, aż masa będzie jednolita. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia na średnim ogniu i gotować 8 min, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć rondelek z ognia, dodać ekstrakt waniliowy i sól. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce. Przed podaniem podgrzać w mikrofalówce przez 40 sekund, kilka razy mieszając.
Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności: 1 szklanka: 250 ml 1/2 szklanki: 125 ml 1/3 szklanki: 75 ml 1/4 szklanki: 50 ml
trudność: łatwe Składniki ok. 20 herbatników typu digestive 240 g masła, stopionego 1 szklanka prażonych solonych orzeszków ziemnych 1½ szklanki białej czekolady (posiekanej albo w postaci chocolate chips) 1 szklanka delikatnie uprażonych wiórków kokosowych 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Natłuścić kwadratową foremkę o boku 20-22 cm i wyłożyć papierem do pieczenia tak, żeby wystawał nad dwie równoległe krawędzie formy. Drobno zemleć herbatniki w malakserze i zmieszać ze stopionym masłem. Rozłożyć powstałą masę na dnie foremki, posypać warstwą prażonych orzechów ziemnych, kawałkami czekolady i wiórkami kokosowymi. Zalać wszystko mlekiem skondensowanym i delikatnie wyrównać powierzchnię. Piec przez 55-65 min, aż mleko skondensowane zezłoci się na wierzchu. Odstawić do wystygnięcia na ok. 3 godzin przed pokrojeniem. Ciastka ciągutkowe należy przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej.
Zamiast ciastek można przygotować ciągutkowe ciasto, uszlachetniając je przez zastąpienie fistaszków solonymi prażonymi orzechami makadamia. Ułożyć warstwy składników w tortownicy o średnicy 20 cm, upiec i ozdobić wzorem z ciemnej czekolady za pomocą szprycy.
Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności: 1 szklanka: 250 ml 1/2 szklanki: 125 ml 1/3 szklanki: 75 ml 1/4 szklanki: 50 ml
Upiec biszkopt z 4jaj na duzej tortownicy.2galaretki rozpuscic w szklance wody i jak zacznie zastygac wlac do ubitego mleka skondensowanego(1puszka nieslodzonego) i wylac na biszkopt.To mleko nie ubije Ci sie jak smietana tylko zrobi sie takie puszyste. Biszkopt mozesz posmarowac powidlem,lepiej sie zklei.Na ptasie mleczko poukladaj gesto truskawki i zalej galaretka.
Ptasie mleczko nr,2: Rozpuscic galaretke w3/4szkl.wody 2razy3/4szkl.mleka wlac do garnka,rozpuscic w tym 2sniezki.Ubic i wlac do tego stygnaca galaretke i ubic.Wylac na biszkopt.
Koktajl mleczno-brzoskwiniowy Składniki- niesłodzone skondensowane mleko - 1 puszka - mleko (3,2 %) - 1/2 szklanki - brzoskwiniowa zalewa z puszki - 1/2 szklanki lub syrop brzoskwiniowy - 4 łyżki - migdały w płatkach - 5 dag - cukier puder Mleko ugotować, dodać płatki migdałów, wymieszać, gotować ok. 3 minut na małym ogniu, wystudzić. Skondensowane mleko ubić z syropem brzoskwiniowym na puszystą pianę (mikserem na najwyższych obrotach). Pianę ostrożnie wymieszać z mlekiem i płatkami migdałowymi, jeśli jest nie słodki dodać cukier puder. Wstawić do lodówki do schłodzenia, a następnie rozlać na porcje.
ze strony http://www.pcdn.edu.pl/obazylewicz/napoje.htm
Pischinger
(ok. 70 szt.)
s k ł a d n i k i : C z e k o l a d o w y : • 8 wafli kwadratowych lub okrągłych • masa; 15 dag czekolady deserowej • 20 dag masła • szklanka mleka • 4 łyżki budyniu waniliowego • 4 łyżki cukru • 5 łyżek cukru pudru do dekoracji gotowa polewa czekoladowa K a k a o w y: • 1 opakowanie wafli tortowych • 2 całe jajka • 1 żółtko • 1 szklanka cukru • 1 margaryna • 3 łyżki kakao M l e c z n y : • Opakowanie wafli tortowych • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • 1 margaryna K a r m e l o w y : • opakowanie wafli • 1 litr mleka • 2 szklanki cukru
Pischinger z masą czekoladową. Smaczniejszy, niż ten ze sklepu, a przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Budyń wymieszać z 1/4 szklanki zimnego mleka, resztę mleka zagotować, dodając zwykły cukier. Do wrzącego mleka wlać rozmieszany budyń, ugotować, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając masę budyniową i rozpuszczoną czekoladę. Przełożyć wafle. Wierzch polać polewą czekoladową. Pischinger cioci Teresy, wychodzi zawsze i jest naprawdę wspaniały. Ma jedna wadę, znika w 15 minut. Na parze ubić jajka z żółtkiem i z cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodać roztopioną margarynę i kakao. Jeszcze chwilę ubijać. Przestudzić, przełożyć wafle. Pischinger z mlekiem skondensowanym. Rewelacyjny smak , chodź przygotowanie chwilę trwa. Puszkę z mlekiem (nie otworzoną) gotujemy przez 3 godziny na małym ogniu, pilnując by puszka była cały czas zanurzona w wodzie. Gdy się ugotuje, schładzamy, otwieramy (otwieranie gorącej puszki grozi poparzeniem, zupełnie poważnie), przekładamy zawartość puszki do rondelka i ucieramy z margaryną. Przekładamy wafle. Pischinger tradycyjny. Przepis stary jaj świat. Mleko z cukrem gotować tak długo, aż powstanie gęsta masa. Od czasu do czasu należy pomieszać. Przestudzić, przełożyć wafle.
ze strony www.restaurants.pl
Amerykanskie ciasto dyniowe
Składniki:na ciasto
300 gram mąki,
3/4 szklanki cukru pudru
150 gram masła
3 żółtka
na nadzienie
1 i 1/4 musu z dyni
2 całe jajka
pół szklanki cukru
szklanka mleka skondensowanego
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki imbiru,
1/4 łyżeczki zmielonych goździków,
pół łyżeczki soli.
Masło posiekać razem z mąką i cukrem pudrem, dodać żóltka i szybko zagnieść, a następnie włożyć na godzinę lub więcej do lodówki, aby odpoczęło.W tym czasie możemy przygotowac masę - ubijamy jajka, mus z dyni, cukier i przyprawy na gładką masę. Zrobiłam to blenderem- żyrafą potem wlałam mleko skondensowane i jescze chwile ubijałam, aż masa zwiększyła trochę objętość. Masa będzie pływająca - nie ma się czym przejmować - zsiądzie się w piekarniku. Wyjęłam ciasto z lodówki i wylepiłam nim formę na tartę, łacznie z brzegami (średnica 24 cm). Potem wlałam na nie masę dyniową. Piekłam ok 40 min w 200 stopniach, aż wierzch ciasta był złoty. Troche przestraszyłam sie przy wyjmowaniu, bo mmasa wyglądała na płynną, ale po odstawieniu ciasta na noc na balkon okazało się, że jest dobra - miała konsystencje gęstego budyniu.Smacznego!
ze strony: http://kociolstregi.blox.pl/2007/10/Amerykanski-placek-dyniowy.html Moze cos znajdziesz interesujacego..
Spód: 140-150g (ok. 20 sztuk)bardzo drobno pokruszonych herbatników z otrębami (typu digestive) 3 łyżki cukru brązowego, jasnego 125g stopionego masła
Nadzienie: 5 żółtek ok.400g puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżeczka skórki otartej z limonek (tylko zielona część) 1/4 szkl świeżo wyciśniętego soku z limonek (nie zapomnijcie najpierw otrzeć skórki) 1/8 szkl świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1/8 szkl świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
bita śmietana do przybrania
Spód: Mieszamy składniki na spód i ściśle wylepiamy masą foremkę do pie lub do tarty - spód i boki - najlepiej dociskać ciasto do foremki metalową łyżką lub dnem szklanki Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 10-12 min. Odstawiamy na siatkę do wystudzenia.
Masa: Ubijamy żółtka w mikserze aż masa będzie kremowa i puszysta ( nie za długo! ). Na średniej prędkości miksera dodajemy powoli mleko skondensowane. Na koniec również powoli wlewamy sok z cytrusów i startą skórkę.Ubijamy jeszcze kilka sekund. Masa będzie konsystencji rzadkiego budyniu. Wlewamy masę na wystudzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 12 min - nie dłużej , bo masa będzie niesmaczna.
Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do całkowitego wystudzenia, dobrze jest nawet wstawić na trochę do lodówki. Podajemy z kleksami bitej śmietany.
ze strony http://agusiah.blogspot.com/
Pikantny kurczak po peruwiańsku
1 kurczak (ok 2 kg) 4 kromki chleba bez skórek 1/2 szklanki oleju 1 posiekana cebula 2 łyżeczki czosnku 3 ostre papryczki 200 g posiekanych orzechów włoskich 120 g posiekanego parmezanu 1 puszka mleka skondensowanego 6 ugotowanych ziemniaków ugotowane jajko i oliwki do ozdoby ugotowany ryż sól i pieprz do smaku
Gotujemy kurczaka w osolonej wodzie, w której następnie maczamy chleb. Następnie oddzielamy mięso kurczaka od kości i siekamy na kawałki. Na patelni na oleju smażymy cebulę, czosnek oraz chili. Następnie dodajemy nasączony wywarem z kurczaka chleb. Przykrywamy patelnię i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy posiekane orzechy, ser oraz posiekanego kurczaka. Na 3 minuty przed podaniem dodajemy mleko skondensowane. Przyozdabiamy oliwkami i jajkiem. Podajemy z ryżem. autor|: Beata Pawlikowska
Zapiekanka z owocami
Informacje ogólne: Rodzaj diety: lakto-ovo-vege Kategoria: dania gorące, desery i łakocie, śniadania, zapiekanki i pizza Dla dzieci po 12 mies. życia, jak również dla dorosłych Skala trudności: * Czas przygotowania: max.30 minut Składniki: bułka pokrojona na kromki [nie musi być świeża],jajka,mała szczypta soli,cukier puder,cynamon,cukier waniliowy, śmietanka 30% słodka lub mleko skondensowane niesłodzone, olej lub masło,dowolne owoce [jabłka,śliwki,gruszki,brzoskwinie]-można też użyć suszonych owoców,ale trzeba je dłużej dusić i podlewać jakimś płynem [sok owocowy,woda,śmietanka],ew.miód i 1 goździk Przepis: =Owoce oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.Na patelni rozgrzać nieco oleju,włozyć owoce,oprawić nieco cukrem waniliowym i cynamonem [lub 1 goździkiem],przykryć i dusić do miękkości we własnym soku.Odparować i dodać nieco miodu do smaku.
=jajka rozbić widelcem,dodać malutką szczyptę soli,cukier waniliowy oraz cynamon,wlać śmietankę lub mleko skondensowane [na każde jajko 1-3 łyżki],po czym w natłuszczonej blaszce ułożyć kromki bułki [może być kilka warstw,ale wtedy lepiej maczać każdą kromkę w mieszaninie i dopiero układać warstwami],polać mieszaniną jajeczno-śmietanową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni C. Zapiekać przez 15-25 minut [gdyby zapiekanka zbyt szybko rumieniła się,można nakryć blaszkę arkuszem folii aluminiowej].Wskazówki i uwagi:=zapiekankę natychmiast posypać cukrem pudrem zmieszanym ew.z cukrem waniliowym,pokroić w spore kwadraty i wykładać na talerzyki.Na wierzchu położyć duszone owoce.Można całość polać np.jogurtem owocowym,śmietaną doprawioną cynamonem i cukrem,bitą śmietaną lub syropem owocowym czy miodem. Nadesłał(a): elwal@poczta.fm , dnia: 2002-11-22
Przepis na niedzielę
2007-08-19 01:39
Flan malezyjski Flan malezyjski przyrządza się w kokilkach wstawionych do specjalnego naczynia z sitkiem i pokrywką - dim sam przeznaczonego do gotowania na parze. Jeśli nie macie w domu dim sam, możecie przyrządzić flan w piekarniku. Wystarczy piec go na blaszce w wodzie sięgającej do wysokości kokilki.
Porcja dla 4 osób Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Składniki: 2 jajka, 95 g ciemnego cukru, 4 łyżki mleka skondensowanego, 40 g masła, 90 g mąki, 1 torebka proszku do pieczenia, 3 łyżeczki sody, 2 łyżeczki syropu klonowego Dekoracja: Rama Cremefine do ubijania
Jak to się robi: Rozbij 2 jajka i wymieszaj z cukrem, aż ten ostatni całkowicie się rozpuści. Dodaj mleko skondensowane i zamieszaj. Przesyp mąkę przez sitko do miski z jajkami, dodaj proszek do pieczenia i sodę. Całość dokładnie wymieszaj. Rozpuść w garnuszku masło i przelej je do ciasta.
Wymieszaj całość z syropem klonowym. Przelej masę do kokilek, napełniając je do 1/2 wysokości. Wlej do woka ok. szklankę wody i włóż koszyk dim sam przykryty pokrywką. Kiedy woda zacznie porządnie parować, włóż kokilki do środka i zamknij pokrywę. Trzymaj flany na parze 25-30 min. Ubij Ramę Cremefine na sztywno i ozdób nią flan tuż przed podaniem.Przepis Pascala Brodnickiego pochodzi z archiwalnego wydania Kobieta Fakt
Sernik pornarańczowo-lirnonkowy
Składniki:
1 szklanka pokruszonych zwykłych herbatników
75 g roztopionego masła
prażone wiórki kokosowe do dekoracji
Nadzienie pomarańczowo-limonkowe
200 g sera homogenizowanego
2 łyżki brązowego cukru
1 1/2 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczy
1 1/2 łyżeczki drobno startej skórki limonki
3 łyżeczki soku pomarańczowego
3 łyżeczki soku limonki
1 roztrzepane jajko
1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
2 łyżki bitej śmietany
Sposób przygotowania:
1. Wsypać herbatniki do miski, dodać masło i dokładnie wymieszać.
Wyłożyć powstałą mieszaniną dno i boki dobrze natłuszczonej niskiej tortownicy o średnicy 22 cm.
Piec 5-8 minut, wystudzić.
2. Przygotować masę.
Wsypać do miski cukier.
Dodać ser homogenizowany, skórki pomarańczy i limonki, sok pomarańczowy i limonkowy.
Utrzeć na kremową masę.
Ciągle ucierając, dodać jajko, a potem mleko skondensowane i śmietanę.
3. Wyłożyć masę na herbatnikowe ciasto i piec 25-30 minut.
Wyłączyć piekarnik i wystudzić ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Przepis na ciasto bez pieczenia z karmelem. Składniki : 7 paczek herbatników maślanych (nie petit bery bo są za grube) , 1 puszka mleka słodkiego gotowanego przez 2 godz czyli karmel, Masa: 1 litr mleka, 1 szklanka mąki, 4 zółtka, 3/4 szklanki cukru, 1 kostka masła i 1/2 kostki "palmy". Połowę mleka ugotowac z cukrem, do drugiej polowy zimnego mleka dodac mąkę i żółtka, roztrzepać i wlac na gotujące mleko z cukrem. Ugotować po prostu budyń. Ostudzić. Utrzeć masło z margaryną dodając po troche budyń na pulchną masę. Jak kto woli bardziej puszystą masę można do niej dodac ubitą na sztywno pianę z pozostalych białek. lekko wymieszać. Nastepna warstwa ciasta to bita śmietana.1/2 litra śmietany 30 lub 36 procentowej ubic dodając 2 śmietan-fixy i 1 bitą śmietanę w proszku.1 łyżkę żelatyny rozpuścić w kilku łyżkach wody, lekko podgrzać i zmiksować do ubitej śmietany. Kolejność warstw ciasta: wyłożyć blaszkę warstwą herbatników, na nie wylać karmel, na to znowu herbatniki, na nie masę budyniową, znowu herbatniki, na nie wyłożyć bitą śmietane na koniec potrzeć mleczną czekoladę . Smacznego! Elcza
Dzięki wszystkim - adze, za taka ilość przepisów, kamo - Twój już robiłam. Przeczytałam wszystkie propozycje (poza ostatnią, bo jest tylko na niebiesko wpisana, a nie jest linkiem). To czytanie zainspirowało mnie i będzie coś takiego: (oczywiście sama też szukałam) - połączenie tradycyjnego trzy-bita piki15 i trzy-bita ireny sikory. Upiekę dwa biszkopty kakowe oraz kruchy placek. Przełożę w takiej kolejności: biszkopt-masa budyniowa-kruchy placek-kajmak-biszkopt-bita śmietana- posypania albo czekolada, albo kawa.
Pewnie nie - tamten co mi gdzieś kołacze miał w tytule sernik z karmelem...no chyba, że ja sobie wymyśliłam. Ale przepis fajny - już jest w ulubionych i czeka na swoją kolej, może nawet niezbyt odległą, bo mleko ugotowane
Dzięki - to chyba to - choć byłam przekonana, że on miał w nazwie sernik z karmelem..ale z pamięcią tak jest, że czasami Kowalski jest na B (lub inną literę, tylko nie na K)
Ugotowałam kilka puszek mleka. I przydałyby sie przepisy na wykorzystanie tego...
Potrzebne mi przepisy na ciasto - byle nie snikers i nie ciasteczka. i nie alkohol. Raczej jakieś wyszukane, może być czasochłonne.
Co możecie polecić?
Użytkownik ekkore napisał w wiadomości:
> Ugotowałam kilka puszek mleka. I przydałyby sie przepisy na wykorzystanie
> tego...Potrzebne mi przepisy na ciasto - byle nie snikers i nie ciasteczka. i
> nie alkohol. Raczej jakieś wyszukane, może być czasochłonne.Co możecie
> polecić?
Moze niezbyt czasochlonne ale jak sie lubi krowki..
Krówki
Składniki na około 25 cukierków:
- 300 ml mleka skondensowanego z puszki, nie słodzonego (może być kremówka)
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 kostki masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki doprowadzić do wrzenia w garnku z grubym dnem cały czas mieszając. Gdy masa będzie beżowa, gęsta i wykaże tendencje do przypalania się (u mnie zeszło około 15 minut), zdjąć garnek z ognia i ucierać masę kilka minut. Wyraźnie gęstą masę wylać do malutkiej keksówki/naczynia wyłożonego folią aluminiową (by było ją łatwiej później wyjąć). Schłodzić. Wyjąć i pokroić wg uznania. Podobno, im dłużej krówki gotowane, a później ucierane tym bardziej kruche (nie sprawdziłam).Zrodlo: mojewypiekiMoze cos takiego..
TORCIKI DULCE DE LECHE
2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Ciastka
2 szklanki mąki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
200 g nie barwionej margaryny roślinnej
¼ szklanki mleka 2%
cukier-puder
Przygotowanie
Wlać mleko skondensowane do rondla o grubym dnie. Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż mleko zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru (ok. 20 min). Przelać gotowe dulce de leche do metalowej albo żaroodpornej szklanej miski, przestudzić przez 15 min, zmieszać z ekstraktem waniliowym i odstawić do ostygnięcia. Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Zmieszać w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać margarynę i posiekać, aż powstanie jednolicie grudkowata masa. Dodać mleko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć masę w plastikową folię i odłożyć na 20 min.
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 0,6 cm i wyciąć 24 kółka o średnicy 4 cm. Ułożyć kółka na przygotowanej blasze, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 6 min, aż ciastka będą suche, ale nie zbrązowieją. Odstawić do wystygnięcia.
Nałożyć dulce de leche na ciastko i delikatnie docisnąć drugim ciastkiem. Powtórzyć czynności jeszcze dwukrotnie, aż powstanie czteropiętrowa markiza. Posypać górne ciastko cukrem-pudrem. Gotowe torciki wstawić do lodówki i wyjąć na 10 min przed podaniem. Torciki można zamrażać.
Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml
© Anna Olson
Przepis z programu NA SŁODKO 3 (odc.17)
CYTRYNOWY SERNIK NA ZIMNO
trudność: łatweSkładniki ciasta
10 herbatników digestive
50g roztopionego masła
25g brązowego cukru demerara
Składniki farszu
150 ml śmietany 18%
jedna puszka mleka skondensowanego o pojemności 387g
175 chudego, białego sera
skórką i sok z 3 dużych cytryn
Składniki wierzchu
150 ml ubitej śmietany
ubite białko
cukier
winogrona i miechunka
Przygotowanie
Wymieszać herbatniki, masło i cukier. Wyspać do tortownicy o średnicy 23 cm, docisnąć. Zostawić, aby masa stwardniała.
Przygotować farsz: wymieszać śmietanę, mleko skondensowane, ser i skórkę z cytryny. Stopniowo wlewać sok z cytryny, ubijając, aż masa zgęstnieje. Przelać do tortownicy i zostawić w lodówce 3-4 godziny lub na całą noc. Przybrać bitą śmietaną i owcami. Należy je zanurzyć w ubitym białku i cukrze, następnie zostawić do wysuszenia.
Przepis z programu SOBOTA W KUCHNI (odc.11)
BABECZKI CZEKOLADOWE Z MUSEM FISTASZKOWYM
trudność: trudne
Proporcje na 12 sztuk
Kruchy spód
¼ szklanki niesolonych, prażonych orzeszków ziemnych
¼ szklanki cukru
1 szklanka mąki
¼ szklanki kakao
¼ łyżeczki soli
6 łyżek schłodzonego masła
3 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
Sos czekoladowy
¾ szklanki śmietany kremówki
170 g gorzkiej czekolady
Mus fistaszkowy
1 1/3 szklanki gładkiego masła fistaszkowego
½ szklanki serka śmietankowego
2/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka skondensowanego
1 1/3 szklanki śmietany kremówki
1 łyżka ekstraktu wanilii
Niesolone orzeszki ziemne do dekoracji
Kruchy spód
Wsypać orzeszki, cukier, mąkę, kakao i sól do malaksera z zamontowanym nożem i miksować pulsacyjnie aż orzeszki zostaną drobno posiekane. Pokroić masło w kostkę i dodać do sypkich składników, miksować pulsacyjnie aż masa zacznie tworzyć grudki. Dodać żółtka i ekstrakt wanilii, miksować pulsacyjnie aż składniki się połączą, do uzyskania miękkiego, jednolitego ciasta. Owinąć ciasto folią i chłodzić 30 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wyłożyć ciastem natłuszczoną foremkę na mufinki, wyrównać brzegi i ponakłuwać ciasto widelcem. Wstawić do piekarnika i piec 12-15 minut, dopóki ciasto nie zmatowieje. Odstawić do ostygnięcia.
Sos czekoladowy
Posiekać czekoladę i umieścić w misce. Śmietanę doprowadzić niemal do wrzenia i wylać na czekoladę. Odczekać minutę i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Odstawić do przestygnięcia.
Mus fistaszkowy
Utrzeć mikserem na małych obrotach masło fistaszkowe z serkiem śmietankowym, wmieszać mleko skondensowane i przesiany cukier puder. Ubić śmietanę z ekstraktem wanilii, dodać połowę do masy fistaszkowej i dobrze wymieszać, dodać resztę śmietany i wymieszać lekkim ruchem.
Nałożyć po łyżce sosu czekoladowego do babeczek (zachować nieco do dekoracji), napełnić babeczki musem przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżką. Za pomocą papierowego rożka lub rękawa cukierniczego z wąską końcówką udekorować wierzch babeczek resztą sosu czekoladowego i położyć orzeszki. Schłodzić.
© Anna Olson
Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml
Składniki:
2 puszki skondensowanego słodzonego mleka
3 szklanki śmietany kremówki
1 szklanka mleka
szczypta soli
4 łyżeczki esencji waniliowej
Wlać mleko skondensowane do rondla o grubym dnie i podgrzewać na średnim ogniu, aż stanie się złotobrązowe (ok. 10-12 minut). Stale mieszać gęstniejącą masę. Gotowy krem karmelowy zdjąć z ognia i mieszając, powoli dodawać na przemian śmietanę i mleko. Posolić i dodać esencję waniliową. Odstawić mieszaninę do całkowitego ostygnięcia i za pomocą maszynki do lodów przygotować deser zgodnie z instrukcją.
Wersja zmodyfikowana
TERRINA Z SOSEM TOFFI
Terrina
dulce de leche
1 szklanka posiekanych prażonych orzechów laskowych
Przygotować dulce de leche zgodnie z przepisem podstawowym. Przełożyć deser lodowy do wyłożonej folią plastykową wąskiej formy keksowej. Zamrozić, a następnie wyjąć z formy, odwinąć folię i obtoczyć lodowy blok w posiekanych orzechach laskowych. Zawinąć z powrotem w folię i ponownie włożyć do zamrażalnika.
Sos toffi
½ szklanki brązowego cukru
2 łyżki śmietany kremówki
1 łyżka syropu kukurydzianego
1 łyżka masła
½ łyżeczka esencji waniliowej
Wszystkie składniki poza wanilią umieścić w rondlu i podgrzewać na średnim ogniu aż masa zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć sos z ognia, dodać wanilię, ostudzić i schłodzić przed podaniem. Podawać terrinę w plastrach, na talerzach polanych sosem toffi.
© Anna Olson
Przepis z programu NA SŁODKO Karmel (odc.12)
trudność: łatwe
Składniki
60 g czekolady deserowej
2/3 szklanki niesłodzonego mleka skondensowanego
¾ szklanki cukru
2 łyżki masła
2 łyżki rzadkiego syropu kukurydzianego
1½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/8 łyżeczki soli
Przygotowanie
Drobno posiekać czekoladę. W rondelku o grubym dnie podgrzać na średnim ogniu mleko skondensowane i cukier, a cukier się rozpuści. Dodać czekoladę, masło oraz syrop kukurydziany i gotować dalej, stale mieszając, aż masa będzie jednolita. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia na średnim ogniu i gotować 8 min, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć rondelek z ognia, dodać ekstrakt waniliowy i sól. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce. Przed podaniem podgrzać w mikrofalówce przez 40 sekund, kilka razy mieszając.
Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml
© Anna Olson
Przepis z programu NA SŁODKO 3 (odc.3)
trudność: łatwe
Składniki
ok. 20 herbatników typu digestive
240 g masła, stopionego
1 szklanka prażonych solonych orzeszków ziemnych
1½ szklanki białej czekolady (posiekanej albo w postaci chocolate chips)
1 szklanka delikatnie uprażonych wiórków kokosowych
2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Natłuścić kwadratową foremkę o boku 20-22 cm i wyłożyć papierem do pieczenia tak, żeby wystawał nad dwie równoległe krawędzie formy. Drobno zemleć herbatniki w malakserze i zmieszać ze stopionym masłem. Rozłożyć powstałą masę na dnie foremki, posypać warstwą prażonych orzechów ziemnych, kawałkami czekolady i wiórkami kokosowymi. Zalać wszystko mlekiem skondensowanym i delikatnie wyrównać powierzchnię. Piec przez 55-65 min, aż mleko skondensowane zezłoci się na wierzchu. Odstawić do wystygnięcia na ok. 3 godzin przed pokrojeniem. Ciastka ciągutkowe należy przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej.
Zamiast ciastek można przygotować ciągutkowe ciasto, uszlachetniając je przez zastąpienie fistaszków solonymi prażonymi orzechami makadamia. Ułożyć warstwy składników w tortownicy o średnicy 20 cm, upiec i ozdobić wzorem z ciemnej czekolady za pomocą szprycy.
Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml
© Anna Olson
Przepis z programu NA SŁODKO 3 (odc.17)
Przepis mola51
Ptasie mleczko
Upiec biszkopt z 4jaj na duzej tortownicy.2galaretki rozpuscic w szklance wody i jak zacznie zastygac wlac do ubitego mleka skondensowanego(1puszka nieslodzonego) i wylac na biszkopt.To mleko nie ubije Ci sie jak smietana tylko zrobi sie takie puszyste.
Biszkopt mozesz posmarowac powidlem,lepiej sie zklei.Na ptasie mleczko poukladaj gesto truskawki i zalej galaretka.
Ptasie mleczko nr,2:
Rozpuscic galaretke w3/4szkl.wody
2razy3/4szkl.mleka wlac do garnka,rozpuscic w tym 2sniezki.Ubic i wlac do tego stygnaca galaretke i ubic.Wylac na biszkopt.
Koktajl mleczno-brzoskwiniowy
Składniki-
niesłodzone skondensowane mleko - 1 puszka
- mleko (3,2 %) - 1/2 szklanki
- brzoskwiniowa zalewa z puszki - 1/2 szklanki lub syrop brzoskwiniowy - 4 łyżki
- migdały w płatkach - 5 dag
- cukier puder Mleko ugotować, dodać płatki migdałów, wymieszać, gotować ok. 3 minut na małym ogniu, wystudzić. Skondensowane mleko ubić z syropem brzoskwiniowym na puszystą pianę (mikserem na najwyższych obrotach). Pianę ostrożnie wymieszać z mlekiem i płatkami migdałowymi, jeśli jest nie słodki dodać cukier puder. Wstawić do lodówki do schłodzenia, a następnie rozlać na porcje.
ze strony http://www.pcdn.edu.pl/obazylewicz/napoje.htm
Pischinger
(ok. 70 szt.)
C z e k o l a d o w y :
• 8 wafli kwadratowych lub okrągłych
• masa; 15 dag czekolady deserowej
• 20 dag masła
• szklanka mleka
• 4 łyżki budyniu waniliowego
• 4 łyżki cukru
• 5 łyżek cukru pudru
do dekoracji gotowa polewa czekoladowa
K a k a o w y:
• 1 opakowanie wafli tortowych
• 2 całe jajka
• 1 żółtko
• 1 szklanka cukru
• 1 margaryna
• 3 łyżki kakao
M l e c z n y :
• Opakowanie wafli tortowych
• 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
• 1 margaryna K a r m e l o w y :
• opakowanie wafli
• 1 litr mleka
• 2 szklanki cukru
Budyń wymieszać z 1/4 szklanki zimnego mleka, resztę mleka zagotować, dodając zwykły cukier. Do wrzącego mleka wlać rozmieszany budyń, ugotować, ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając masę budyniową i rozpuszczoną czekoladę. Przełożyć wafle. Wierzch polać polewą czekoladową. Pischinger cioci Teresy, wychodzi zawsze i jest naprawdę wspaniały. Ma jedna wadę, znika w 15 minut.
Na parze ubić jajka z żółtkiem i z cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodać roztopioną margarynę i kakao. Jeszcze chwilę ubijać. Przestudzić, przełożyć wafle. Pischinger z mlekiem skondensowanym. Rewelacyjny smak , chodź przygotowanie chwilę trwa. Puszkę z mlekiem (nie otworzoną) gotujemy przez 3 godziny na małym ogniu, pilnując by puszka była cały czas zanurzona w wodzie. Gdy się ugotuje, schładzamy, otwieramy (otwieranie gorącej puszki grozi poparzeniem, zupełnie poważnie), przekładamy zawartość puszki do rondelka i ucieramy z margaryną. Przekładamy wafle. Pischinger tradycyjny. Przepis stary jaj świat. Mleko z cukrem gotować tak długo, aż powstanie gęsta masa. Od czasu do czasu należy pomieszać. Przestudzić, przełożyć wafle.
ze strony www.restaurants.pl
Amerykanskie ciasto dyniowe
Składniki:na ciasto
Wyjęłam ciasto z lodówki i wylepiłam nim formę na tartę, łacznie z brzegami (średnica 24 cm). Potem wlałam na nie masę dyniową. Piekłam ok 40 min w 200 stopniach, aż wierzch ciasta był złoty. Troche przestraszyłam sie przy wyjmowaniu, bo mmasa wyglądała na płynną, ale po odstawieniu ciasta na noc na balkon okazało się, że jest dobra - miała konsystencje gęstego budyniu.Smacznego!
ze strony: http://kociolstregi.blox.pl/2007/10/Amerykanski-placek-dyniowy.html
Moze cos znajdziesz interesujacego..
Key lime pie
forma do tarty lub pie o średnicy 26cm
Spód:
140-150g (ok. 20 sztuk)bardzo drobno pokruszonych herbatników z otrębami (typu digestive)
3 łyżki cukru brązowego, jasnego
125g stopionego masła
Nadzienie:
5 żółtek
ok.400g puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżeczka skórki otartej z limonek (tylko zielona część)
1/4 szkl świeżo wyciśniętego soku z limonek (nie zapomnijcie najpierw otrzeć skórki)
1/8 szkl świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1/8 szkl świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
bita śmietana do przybrania
Spód:
Mieszamy składniki na spód i ściśle wylepiamy masą foremkę do pie lub do tarty - spód i boki - najlepiej dociskać ciasto do foremki metalową łyżką lub dnem szklanki Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 10-12 min. Odstawiamy na siatkę do wystudzenia.
Masa:
Ubijamy żółtka w mikserze aż masa będzie kremowa i puszysta ( nie za długo! ). Na średniej prędkości miksera dodajemy powoli mleko skondensowane. Na koniec również powoli wlewamy sok z cytrusów i startą skórkę.Ubijamy jeszcze kilka sekund. Masa będzie konsystencji rzadkiego budyniu. Wlewamy masę na wystudzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 12 min - nie dłużej , bo masa będzie niesmaczna.
Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do całkowitego wystudzenia, dobrze jest nawet wstawić na trochę do lodówki. Podajemy z kleksami bitej śmietany.
ze strony http://agusiah.blogspot.com/
Pikantny kurczak po peruwiańsku
1 kurczak (ok 2 kg)
4 kromki chleba bez skórek
1/2 szklanki oleju
1 posiekana cebula
2 łyżeczki czosnku
3 ostre papryczki
200 g posiekanych orzechów włoskich
120 g posiekanego parmezanu
1 puszka mleka skondensowanego
6 ugotowanych ziemniaków
ugotowane jajko i oliwki do ozdoby
ugotowany ryż
sól i pieprz do smaku
Gotujemy kurczaka w osolonej wodzie, w której następnie maczamy chleb. Następnie oddzielamy mięso kurczaka od kości i siekamy na kawałki. Na patelni na oleju smażymy cebulę, czosnek oraz chili. Następnie dodajemy nasączony wywarem z kurczaka chleb. Przykrywamy patelnię i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy posiekane orzechy, ser oraz posiekanego kurczaka. Na 3 minuty przed podaniem dodajemy mleko skondensowane. Przyozdabiamy oliwkami i jajkiem. Podajemy z ryżem.
autor|: Beata Pawlikowska
Zapiekanka z owocami
Informacje ogólne: Rodzaj diety: lakto-ovo-vege
Kategoria: dania gorące, desery i łakocie, śniadania, zapiekanki i pizza
Dla dzieci po 12 mies. życia, jak również dla dorosłych
Skala trudności: *
Czas przygotowania: max.30 minut
Składniki:
bułka pokrojona na kromki [nie musi być świeża],jajka,mała szczypta soli,cukier puder,cynamon,cukier waniliowy, śmietanka 30% słodka lub mleko skondensowane niesłodzone, olej lub masło,dowolne owoce [jabłka,śliwki,gruszki,brzoskwinie]-można też użyć suszonych owoców,ale trzeba je dłużej dusić i podlewać jakimś płynem [sok owocowy,woda,śmietanka],ew.miód i 1 goździk Przepis: =Owoce oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.Na patelni rozgrzać nieco oleju,włozyć owoce,oprawić nieco cukrem waniliowym i cynamonem [lub 1 goździkiem],przykryć i dusić do miękkości we własnym soku.Odparować i dodać nieco miodu do smaku.
=jajka rozbić widelcem,dodać malutką szczyptę soli,cukier waniliowy oraz cynamon,wlać śmietankę lub mleko skondensowane [na każde jajko 1-3 łyżki],po czym w natłuszczonej blaszce ułożyć kromki bułki [może być kilka warstw,ale wtedy lepiej maczać każdą kromkę w mieszaninie i dopiero układać warstwami],polać mieszaniną jajeczno-śmietanową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni C. Zapiekać przez 15-25 minut [gdyby zapiekanka zbyt szybko rumieniła się,można nakryć blaszkę arkuszem folii aluminiowej].Wskazówki i uwagi:=zapiekankę natychmiast posypać cukrem pudrem zmieszanym ew.z cukrem waniliowym,pokroić w spore kwadraty i wykładać na talerzyki.Na wierzchu położyć duszone owoce.Można całość polać np.jogurtem owocowym,śmietaną doprawioną cynamonem i cukrem,bitą śmietaną lub syropem owocowym czy miodem. Nadesłał(a): elwal@poczta.fm , dnia: 2002-11-22
Przepis na niedzielę
Porcja dla 4 osób
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Składniki:
2 jajka, 95 g ciemnego cukru, 4 łyżki mleka skondensowanego, 40 g masła, 90 g mąki, 1 torebka proszku do pieczenia, 3 łyżeczki sody, 2 łyżeczki syropu klonowego
Dekoracja:
Rama Cremefine do ubijania
Jak to się robi:
Rozbij 2 jajka i wymieszaj z cukrem, aż ten ostatni całkowicie się rozpuści. Dodaj mleko skondensowane i zamieszaj. Przesyp mąkę przez sitko do miski z jajkami, dodaj proszek do pieczenia i sodę. Całość dokładnie wymieszaj. Rozpuść w garnuszku masło i przelej je do ciasta.
Wymieszaj całość z syropem klonowym. Przelej masę do kokilek, napełniając je do 1/2 wysokości. Wlej do woka ok. szklankę wody i włóż koszyk dim sam przykryty pokrywką. Kiedy woda zacznie porządnie parować, włóż kokilki do środka i zamknij pokrywę. Trzymaj flany na parze 25-30 min. Ubij Ramę Cremefine na sztywno i ozdób nią flan tuż przed podaniem.Przepis Pascala Brodnickiego pochodzi z archiwalnego wydania Kobieta Fakt
- 1 szklanka pokruszonych zwykłych herbatników
- 75 g roztopionego masła
- prażone wiórki kokosowe do dekoracji
Nadzienie pomarańczowo-limonkowePrzepis na ciasto bez pieczenia z karmelem. Składniki : 7 paczek herbatników maślanych (nie petit bery bo są za grube) , 1 puszka mleka słodkiego gotowanego przez 2 godz czyli karmel, Masa: 1 litr mleka, 1 szklanka mąki, 4 zółtka, 3/4 szklanki cukru, 1 kostka masła i 1/2 kostki "palmy". Połowę mleka ugotowac z cukrem, do drugiej polowy zimnego mleka dodac mąkę i żółtka, roztrzepać i wlac na gotujące mleko z cukrem. Ugotować po prostu budyń. Ostudzić. Utrzeć masło z margaryną dodając po troche budyń na pulchną masę. Jak kto woli bardziej puszystą masę można do niej dodac ubitą na sztywno pianę z pozostalych białek. lekko wymieszać. Nastepna warstwa ciasta to bita śmietana.1/2 litra śmietany 30 lub 36 procentowej ubic dodając 2 śmietan-fixy i 1 bitą śmietanę w proszku.1 łyżkę żelatyny rozpuścić w kilku łyżkach wody, lekko podgrzać i zmiksować do ubitej śmietany. Kolejność warstw ciasta: wyłożyć blaszkę warstwą herbatników, na nie wylać karmel, na to znowu herbatniki, na nie masę budyniową, znowu herbatniki, na nie wyłożyć bitą śmietane na koniec potrzeć mleczną czekoladę . Smacznego! Elcza
może Kasiu to ciato http://wielkiezarcie.com/przepis7365.html
Proponuję swoje z krakersami i ,,paznokieć" są pyszne:))
http://wielkiezarcie.com/przepis18756.html
http://wielkiezarcie.com/przepis18871.html
http://wielkiezarcie.com/przepis26547.html bardzo smaczne, polecam
Może ciasto toffi z biszkoptami
Użytkownik Basia99999 napisał w wiadomości:
> Może ciasto toffi z biszkoptami
Dzięki wszystkim - adze, za taka ilość przepisów, kamo - Twój już robiłam. Przeczytałam wszystkie propozycje (poza ostatnią, bo jest tylko na niebiesko wpisana, a nie jest linkiem).
To czytanie zainspirowało mnie i będzie coś takiego: (oczywiście sama też szukałam) - połączenie tradycyjnego trzy-bita piki15 i trzy-bita ireny sikory. Upiekę dwa biszkopty kakowe oraz kruchy placek. Przełożę w takiej kolejności: biszkopt-masa budyniowa-kruchy placek-kajmak-biszkopt-bita śmietana- posypania albo czekolada, albo kawa.
Czy ktoś ma przepis ma sernik z karmelem - chyba był sweeti - nie wiem co - ale przynajmniej bym poczytała.
http://wielkiezarcie.com/przepis9212.html może ten ?
Pewnie nie - tamten co mi gdzieś kołacze miał w tytule sernik z karmelem...no chyba, że ja sobie wymyśliłam.
Ale przepis fajny - już jest w ulubionych i czeka na swoją kolej, może nawet niezbyt odległą, bo mleko ugotowane
Wprawdzie w nazwie nie ma karmelu /nazwa pierwotnie mnie też zmyliła/ ale myślę, że chodziło o ten /wysłałam mailem - odbierz/.
Dzięki - to chyba to - choć byłam przekonana, że on miał w nazwie sernik z karmelem..ale z pamięcią tak jest, że czasami Kowalski jest na B (lub inną literę, tylko nie na K)
http://wielkiezarcie.com/przepis27991.html
chyba o ten Ci chodzilo ;)))
Też go znalazłam