Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Plama na dywanie -pomocy!!

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2007-11-12 20:57:21

Czym wyczyscic plame na dywanie.Wylal sie sok z winogron czerwonych i paskudnie wyglada na popielatym dywanie.Czy ktos ma pomysl czym to wyczyscic?Zagladnelam pod spod dywanu pisze ze to 100% Acrylic.Plama jest od dwoch dni.Czekam na podpowiedzi i z gory dziekuje jesli takowe beda.

• Autor: smakosia Data: 2007-11-12 21:20:49

Tak dokładnie, to nie wiem jak Ci pomóc. Pewnie juz szukałaś w internecie informacji na ten temat, ale wkleję, to, co znalazłam: "...owoce i soki owocowe - plamę zaprać w mleku, najlepiej kwaśnym lub plamę przecierać tamponikiem umoczonym w alkoholu, a następnie polać zaplamione miejsce wodą utlenioną, a następnie wystawić mokrą plamę na działanie słońca lub przed praniem plamę natrzeć solą. Wypłukać w zimnej wodzie i namoczyć w płynnym detergencie. Następnie uprać w gorącej wodzie, jeśli rodzaj tkaniny na to pozwala. Resztki plamy wyczyścić salmiakiem rozcieńczonym w perhydrolu lub w boraksie."

• Autor: basiaaa Data: 2007-11-12 21:43:11

Mam starą ksiażkę "ABC porzadków domowych "gdzie jest podane jak usuwać plamy z dywanów i wykładzin wełnianych oto przepis
    pocierać delikatnie gąbką zwilżoną w mieszaninie 3 łyżek spirytusu denaturowego i 1 łyżki wody ,
    a na plamy z owoców : stare zaschnięte plamy - roztworem boraksu z dodatkiem amoniaku. Obficie spłukać wodą .
    Wybielanie plam z wełny - przecierać ciepłym alkoholem . Ze sztucznych włókien - czyścić gałgankiem zamoczonym w soku z cytryny . Tylko takie mam przepisy na usuwanie plam z dywanów . Możesz sprobować , życzę powodzenia .

• Autor: kucharkalitewska Data: 2007-11-12 21:25:04

Sprobuj gotowego srodka np.Vanisha do dywanów albo Shouta,są tez specjalne preparaty Tuba,w piance.

• Autor: Glumanda Data: 2007-11-12 22:18:00

Na takie plamy, to najlepsza bylaby taka gabka, ktora wpija duzo wody. Plame nasacza sie wtedy mocno woda, aby ja rozcienczyc, a potem lekko dociska wykrecona gabkle i ona "wypija" rozrzedzony sok. Powtarzac tak dlugo, az plama zniknie. Bez zadnego mydla czy innych srodkow chemicznych, nie powinien slad zostac. Ta gabka potrafi wypic naprawde duzo plynu, prawie do calkowitego osuszenia dywanu.

• Autor: kokliko Data: 2007-11-13 03:44:44

W swoim czasie, czyli pod koniec lat siedemdziesiatych, kiedy to wszystkie wykladziny dywanowe
    skladaly sie ze 100 proc.akrylu  plamy wywabialo sie chlorem!!! Absolutnie skutecznie.
    Na nic nie zdawaly sie babcine przepisy na plamy na welnianeych kobiercach.
    Jak dzis pamietam jak walczylam z plamami z czerwonego wina  na bezowej wykladzinie po parapetowce.
    Poskutkowala gabka zamoczona w chlorze ,delikatnymi ruchachami, tak aby nie naruszyc koloru  tkaniny
     poplamionej, potem gabka zamoczona w wodzie, a na samym koncu ta sama gabka "utytlana w talku".
    Za dzien, czy dwa talk odessany odkurzaczem i zero plamy!
    Roztwor z chloru musisz  poprobowac sama, ale jestem pewna , ze Ci sie uda!!!
    Powodzenia i pozdrowienia.

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2007-11-13 14:37:52

Jedno co mnie dziwi ze dywan wyglada jak welniany ma dosc dlugi mieciutki wlos a pisze pod spodem Acrylic 100%,drugi jest podobny prawie taki sam i pod spodem pisze 100%welny.Dotykowo jeden od drugiego nie do odroznienia i wzrokowo tez a z zupelnie innych materialow zrobione tak z tego wychodzi

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2007-11-13 14:35:31

Dziekuje wszystkim za podpowiedzi

Przejdź do pełnej wersji serwisu