Forum

Kuchenne porady

jak zrobić tradycyjnego schabowego?

• Autor: aniapeka1 Data: 2007-11-14 18:34:09

Witam! Mam pytanko jak zrobic pysznego schabowego. Takiego jak podają w restauracji. Bo mój to jest albo za twardy albo odchodzi panierka albo za suchy. Prosze o rade z góry serdecznie dziękuję. Ania

• Autor: Natka64 Data: 2007-11-14 18:40:08

Musisz dobrze mieso potluc przyprawic, najpierw obtocz mieso w mace potem w jajku a nastepnie w bulce tartej.Olej musi byc goracy

• Autor: aniapeka1 Data: 2007-11-14 19:18:00

Dzięki za szybką odpowiedz tylko widzisz ja jestem zupełnym laikiem i na przykład czy ma sie smażyć pod przykrywką, czy na oleju a może na szmalcu, ile trzeba go smażyć?

• Autor: mamusia_muminka Data: 2007-11-14 19:15:41

Jajka rozkłócam z vegetą (kucharkiem) i pieprzem. W tak przyprawionych jajkach moczę rozbite kotlety , potem panieruję w bułce i jeszcze raz w jajku. Smażę na dobrze rozgrznym oleju na małym ogniu 4 minuty z każdej strony. Takie kotleciki są soczyste i pulchne.

• Autor: aniapeka1 Data: 2007-11-14 19:20:57

Dzięki za odpowiedz. mam jeszcze pytanie czy przykrywasz patelnię pokrywką?

• Autor: smakosia Data: 2007-11-14 19:40:14

Nim dziewczyny odpowiedzą, to pozwolę się wtrącić:-) Ja nie przykrywam patelni :-)

• Autor: Dorota zza plota Data: 2007-11-14 19:59:13

nigdyw zyciu gdyz nie uzyskasz chrupiacej panady! jesli smazysz wiecej mozesz usmazone wstawic w naczyniu zaroodpormym do piekarnika najlpiej obok sibie w temp okolo 100-120 °C.W ten sposu beda cieple az sieusmazy wszystkie. Naturalnie nieprzykrytw

• Autor: Kasia cz Data: 2007-11-14 22:11:15

Ja tez nigdy nie przykrywam, zawsze rozbijam mieso wlozone do torebki foliowej, wtedu nie rwie sie. Znudzily mi sie zwykle schabowe, wiec do bulki tartej dodaje ziol prowansalskich. Nie zawsze kotlety obtaczam w mace, a i tak sa miekkie z chrupiaca panierka. Nie lubie podgrzewanych, zawsze robie" na ostatnia chwile''.

• Autor: Malena Data: 2007-11-17 00:55:30

A ja ukladam w nagrzanym piekarniku na ruszcie co powoduje, ze kotlety nic nie traca na swojej kruchosci i sa chrupiace. Wazne tez jest aby panierke robic przed samym smazeniem. Jesli zrobimy to wczesniej kotlety nie beda chrupiace. Tluszcz moim zdaniem nie gra roli, moze jedynie smaczek jest inny przy masle.

• Autor: mamusia_muminka Data: 2007-11-15 15:16:39

Przepraszam,że dopiero dziś odpisuję , ale nie miałam możliwości siąść przy kompie. Otóż nie przykrywam patelni, tylko smażę odkryte.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2007-11-14 19:56:13

Jest pare regol:
    Kotlety lekko zbic najlepiej przykryc folia spozywcza i tak przez folie ubic na grubosc okolo 4 mm
    obtoczyc w mace otrzepac (mozna najpierw posolic i popieprzyc ja doprawam jednak usmazone kotlety)
    potem otoczyc w rozbeltanych jajkach
    i w bulce tartej-  najlepsza jest wlasnej roboty
    Porzadnie docisnac
    smazyc na goracym tluszczu (najlepsze jest klarowane maslo tzw Butterschmalz nigdy jednak zwykle maslo! Mozna tez na oleju ale dobrym bezsmakowym. Temperatura powinna wynosic okolo 130^c.
    Olej musi byc goracy ale nie przegrzany. Proba: trzonek drewnianej lyzki zanurzyc w oleji (pionowo naturalnie wiec tylko czubek) jak widac babelki wokol trzonka oznacza to wlasciwa temperature. Wlozyc kotlety jeden najwyzej dwa zalezy od wielkosci. Oleju nie powinno byc zbyt malo(okolo centymetra)bo kotlety sie przypala lub beda suche. Po zrumienieniu zmniejszyc troszke ogien i smazyc z 4 do 5 minut z kazdej strony. Dobrze jest od czasu do czasu przechylic patelnie i polewac tluszczem kotlet po wierzchu w celu uzyskania pysznej panierki. <zrobi sie ona falista i bedzie chrupka i smaczna. Gotowe odsaczyc na papierze kuchennym i podac z cytryna. Gwarantuje ze tak usmazone schabowe sa soczyste i chrupiace ale nie smakuja zbyt tlusto

• Autor: Iglosik Data: 2007-11-14 21:18:13

Prawie wszystkie reguły się zgadzają jednak najlepszego kotleta schabowego otrzymasz po usmażeniu go na zwykłym smalcu i tylko na smalcu. Jest to może i tłusto ale smak jest nieporównywalny z jakimkolwiek innym. I co ważne, po rozbiciu mięsa osuszamy je dokładnie i wtedy: MĄKA - ROZTRZEPANE JAJA - BUŁKA TARTA, panierka z pewnością nie odpadnie. Ponadto w kuchni trzeba improwizować bo takie gotowanie sprawia najwięcej radości....powodzonka!!.

• Autor: ekkore Data: 2007-11-15 08:12:34

Znam takich co twierdzą, że tylko smalec. I nie neguję, że to prawda. Dla mnie niestety kotlet na smalcu śmierdzi...

• Autor: Dorota zza plota Data: 2007-11-15 08:33:01

masz jak ja :-) natomiast uwielbiam na "Butterschmalz" czyli masle klarowanym

• Autor: DZIUNIA Data: 2007-11-14 21:21:18

Użytkownik aniapeka1 napisał w wiadomości:
    > Witam! Mam pytanko jak zrobic pysznego schabowego. Takiego jak podają w
    > restauracji. Bo mój to jest albo za twardy albo odchodzi panierka albo za
    > suchy. Prosze o rade z góry serdecznie dziękuję. Ania
    Kotlety schabowe z kością (koniecznie) ubijam tłuczkiem z obydwu stron, solę "solą zmiękczającą mięso" nacieram i zostawiam na pół godziny. Następnie panieruję i smażę na smalcu na małym ogniu, z obydwu stron. Jak mają już złocisty kolor, dolewam łyżkę wody, przykrywam pokrywką i tak "dochodzą" około 5 minut na bardzo małym ogniu. Takie kotlety są pyszne, miękkie, soczyste i apetycznie wyglądają. Dziunia.

• Autor: Basienkaa0 Data: 2007-11-14 22:36:32

ja do panierki dodaję czosnek i pieprz...i też niestety na smalcu...dobre są też kotlety w cieście naleśnikowym..

• Autor: aniapeka1 Data: 2007-11-15 17:22:40

Dzięki dziewczyny za rady. Będe próbować. Pozdrawiam Ania

• Autor: smakosia Data: 2007-11-15 19:56:38

To jeszcze się pochwal jak wyszły. Trzymamy kciuki :-)

• Autor: Bodek Data: 2007-11-16 00:06:57

Użytkownik smakosia napisał w wiadomości:
    > To jeszcze się pochwal jak wyszły. Trzymamy kciuki :-)

ba!! prosze przepis z fotkami na WZ:):):):):):):):):) i milego przypalania :) :P:P:P

• Autor: aniapeka1 Data: 2007-11-26 10:37:26

Zrobiłam i wyszedł super. Smażyłam na smalcu po 5 minut. nie przykrywałam pokrywką i co najważniejsze panierka mi nie odpadła. Zdięcia niestety nie mam bo maje żarłoki bardzo szybko dorwały się do kotletów. Jeszcze raz dziękuję za rady. Pozdrawiam Ania

• Autor: smakosia Data: 2007-11-26 20:24:42

Brawo Aniu!!! Teraz będą za Tobą w domu chodzić i prosić o nowe kotlety :-)

Przejdź do pełnej wersji serwisu