Forum

Gawędy o jedzeniu

potrawy Wigilijne

  • Autor: mamawiesia Data: 2007-11-18 16:01:59

    nie wiem jak wy, ale ja już zaczęłam przygotowania potraw Wigilijnych
    oto moje uszka przed pieczeniem

    a tak wyglądają po upieczeniu

    jak wystygną to je zamrożę, a w Wigilię odmrażam trochę, wkładam do piekarnika i mam cieplutkie, pyszne uszka :))
    pozdrawiam Wiesia

  • Autor: nadia Data: 2007-11-18 16:39:45

    Sa bardzo ladne i apetyczne,az dziw ze wytrzymaja do swiat ;)

  • Autor: małgoska Data: 2007-11-18 17:15:46

    alez apetyczne kiedys tez takie zrobilam ale mi sie przypiekly i jakos nie bardoz je wspominam

  • Autor: smakosia Data: 2007-11-18 17:26:01

    Też robiłam (w zeszłym roku) te pierożki. Faktycznie wyszły bardzo smaczne. W tym roku mam zamiar zrobić krokiety z piczarkami i żółtym serem (dla odmiany) a do tego czerwony barszcz. Zrezygnowałam z uszek z grzybami. Też już zaczynam przygotowania żeby potem nie robić wszystkiego na jeden raz. Póki co szukam przepisu na te krokiety :-) Ostatecznie będę improwizować. Zastanawiam się tylko ile muszę kupić pieczarek żeby wystarczyło farszu na jakieś 20 krokietów? Czy starczy 1,5 kg i 0,5 kg żółtego sera? Oczywiście jeszcze cebula. Hm...

  • Autor: Kry Data: 2007-11-18 18:21:56

    Myślę, że jeszcze farszu Ci zostanie. Ja często robię podobne krokiety z 0,4 kg pieczarek i 4-5 jajek ugotowanych na twardo. Wychodzi mi 10-12 krokietów.

  • Autor: elo Data: 2007-11-19 09:57:50

    Smakosiu wydaje mi się,że wystarczy taka ilość. W piątek robiłam krokiety tylko pieczarki 2 kg z cebulą, i wyszło mi około 20 sztuk.Ale robię takiej średniej wielkości. Pieczarki bardzo się kurczą w trakcie smażenia więc możesz kupić trochę więcej i farsz, który zostanie wykorzystasz jeszcze przd świętami.

  • Autor: smakosia Data: 2007-11-19 10:59:37

    Elo, serdecznie Ci dziękuję za tę podpowiedź. Jest baaaardzo cenna. Uściski wielkie i pozdrowienia z pochmurnego Szczecina.

  • Autor: elo Data: 2007-11-19 11:31:22

    A ja pozdrawiam Ciebie z zachmurzonego Torunia. Alicja

  • Autor: iwa1 Data: 2007-11-18 19:10:15

    ładnie wygladaja te pieczone pierozki proszę o przepis z góry dziękuję  iwona

  • Autor: mamawiesia Data: 2007-11-18 21:28:59

    przepis na ciasto biorę z Kuchni Polskiej (przepis na paszteciki półkruche), a kapusta z grzybami według własnego upodobania (oczywiście postna bo to na Wigilię)
    jeżeli nie masz takowej ksiązki to podaj e-mail wtedy prześlę  :))

  • Autor: MYSZA99 Data: 2007-11-20 09:15:26

    ja już się podłączyłam na ten przepis i podałam e-maila i czekam

  • Autor: mamawiesia Data: 2007-11-20 11:54:40

    a gdzie ten e-mail?

  • Autor: MYSZA99 Data: 2007-11-21 05:41:22

    przepraszam wysłałam e-maila może nie doszedł już podaję magdawrzosy@orange.pl.  dziękuje

  • Autor: dankarz Data: 2007-11-18 19:46:48

    To są chyba pierożki pieczone, uszka są malutkie!! Moje uszka też już zamrożone, pierogi z kapustą i grzybkami (drożdżowe) upieczone i zamrozone. Krokiety z kapuchą i grzybkami też się mrożą.

  • Autor: Izunia_1985 Data: 2007-11-18 21:12:48

    Ja też sie zastanawiam nad przygotowaniem potraw świętecznych, tylko nie wiem co już moge zrobić żeby dotrwało do świąt. Zawsze mama robiła święta, a w tym roku chcę ją zaskoczyć i sama przygotować :) Może macie jakieś przepisy?? Chętnie skorzystam.

  • Autor: Malena Data: 2007-11-18 22:45:14

    Ja jeszcze nie zaczelam nic pichcic ale mam juz ustalone menü swiateczne. Moja tesciowa stwierdzila, ze jestem nawiedzona, ze w srodku listopada planuje swieta. Ja tam jednak wole wszystko wczesniej zaczac a nie na ostania chwile..
    A pierozki strasznie apetycznie wygladaja.

  • Autor: vena1980 Data: 2007-11-19 20:00:40

    Ja tak samo już teraz planuję, Maleno. Wcześniej robię zakupy i planuję, co kiedy upichcę. Dzięki temu jest mniej nerwów:), a właściwie w ogóle ich nie ma.

  • Autor: mamawiesia Data: 2007-11-23 15:14:01

    przepraszam za brak odpowiedzi ale jestem w trakcie przeprowadzki.....
    podam przepis na pierożki w tym wątku:
    30 dag mąki pszennej
    2 jajka
    15 dag margaryny
    2 łyżki śmietany
    1/2 paczki proszku do pieczenia
    sól
    wszystko szybko zagnieść, schłodzić przez 15 minut, wałkować na grubość 0,5 cm, formować pierożki, smarować rozmąconym jajkiem, piec w nagrzanym piekarniku ok.30 minut w temperaturze 200stopni.
    pozdrawiam Wiesia
    p.s. z pojedyńczej porcji wychodzi mało pierożków, ja zazwyczaj na kg kapusty kiszonej robię porcję X3

  • Autor: MYSZA99 Data: 2007-11-26 15:16:23

    bardzo dziękuję za przepis

  • Autor: MAŁA MI Data: 2007-11-28 18:02:27

    Te pierożki wyglądaja tak apetycznie ze chyba sie skusze i je zrobie ale przed świetami. Na świeta to robie pierogi z kapusta i grzybkami i uszka do barszczu ( uszka muszą byc bo inaczej to mógłby mnie spotkać los karpia hihihi). Pozdrawiam Małgosia

  • Autor: olcia100 Data: 2007-11-29 19:24:38

    Pyszne!! Właśnie zrobiłam. Bardzo szybko mi poszło. Zrobiłam z normalnej porcji i wyszło mi ok 30 pierogów. W smaku-rewelacja! Na bank muszą się znaleźć na wigilijnym stole. Pozdrawiam

  • Autor: kropka37 Data: 2007-12-03 15:11:36

    wyglądają pysznie, podaj przepis

  • Autor: Kasia cz Data: 2007-12-03 15:18:27

    kropka w punkcie 18 jest przepis wiesia podala :-)pozdrawiam

  • Autor: anax23 Data: 2007-12-03 16:30:18

    wyglądają przepięknie.

  • Autor: bunia Data: 2007-12-07 14:04:14


    i ja się skusiłam na pierożki...
    robiłam z pieczarkami, w smaku bardzo dobre, ciasto kruchutkie tylko troszke niektóre się rozkleiły, ale to chyba wina farszu. A powiedz jak robisz takie zakończenia pierożków?

Przejdź do pełnej wersji serwisu