nie wiem jak wy, ale ja już zaczęłam przygotowania potraw Wigilijnych oto moje uszka przed pieczeniem a tak wyglądają po upieczeniu jak wystygną to je zamrożę, a w Wigilię odmrażam trochę, wkładam do piekarnika i mam cieplutkie, pyszne uszka :)) pozdrawiam Wiesia
Też robiłam (w zeszłym roku) te pierożki. Faktycznie wyszły bardzo smaczne. W tym roku mam zamiar zrobić krokiety z piczarkami i żółtym serem (dla odmiany) a do tego czerwony barszcz. Zrezygnowałam z uszek z grzybami. Też już zaczynam przygotowania żeby potem nie robić wszystkiego na jeden raz. Póki co szukam przepisu na te krokiety :-) Ostatecznie będę improwizować. Zastanawiam się tylko ile muszę kupić pieczarek żeby wystarczyło farszu na jakieś 20 krokietów? Czy starczy 1,5 kg i 0,5 kg żółtego sera? Oczywiście jeszcze cebula. Hm...
Myślę, że jeszcze farszu Ci zostanie. Ja często robię podobne krokiety z 0,4 kg pieczarek i 4-5 jajek ugotowanych na twardo. Wychodzi mi 10-12 krokietów.
Smakosiu wydaje mi się,że wystarczy taka ilość. W piątek robiłam krokiety tylko pieczarki 2 kg z cebulą, i wyszło mi około 20 sztuk.Ale robię takiej średniej wielkości. Pieczarki bardzo się kurczą w trakcie smażenia więc możesz kupić trochę więcej i farsz, który zostanie wykorzystasz jeszcze przd świętami.
przepis na ciasto biorę z Kuchni Polskiej (przepis na paszteciki półkruche), a kapusta z grzybami według własnego upodobania (oczywiście postna bo to na Wigilię) jeżeli nie masz takowej ksiązki to podaj e-mail wtedy prześlę :))
To są chyba pierożki pieczone, uszka są malutkie!! Moje uszka też już zamrożone, pierogi z kapustą i grzybkami (drożdżowe) upieczone i zamrozone. Krokiety z kapuchą i grzybkami też się mrożą.
Ja też sie zastanawiam nad przygotowaniem potraw świętecznych, tylko nie wiem co już moge zrobić żeby dotrwało do świąt. Zawsze mama robiła święta, a w tym roku chcę ją zaskoczyć i sama przygotować :) Może macie jakieś przepisy?? Chętnie skorzystam.
Ja jeszcze nie zaczelam nic pichcic ale mam juz ustalone menü swiateczne. Moja tesciowa stwierdzila, ze jestem nawiedzona, ze w srodku listopada planuje swieta. Ja tam jednak wole wszystko wczesniej zaczac a nie na ostania chwile.. A pierozki strasznie apetycznie wygladaja.
Ja tak samo już teraz planuję, Maleno. Wcześniej robię zakupy i planuję, co kiedy upichcę. Dzięki temu jest mniej nerwów:), a właściwie w ogóle ich nie ma.
przepraszam za brak odpowiedzi ale jestem w trakcie przeprowadzki..... podam przepis na pierożki w tym wątku: 30 dag mąki pszennej 2 jajka 15 dag margaryny 2 łyżki śmietany 1/2 paczki proszku do pieczenia sól wszystko szybko zagnieść, schłodzić przez 15 minut, wałkować na grubość 0,5 cm, formować pierożki, smarować rozmąconym jajkiem, piec w nagrzanym piekarniku ok.30 minut w temperaturze 200stopni. pozdrawiam Wiesia p.s. z pojedyńczej porcji wychodzi mało pierożków, ja zazwyczaj na kg kapusty kiszonej robię porcję X3
Te pierożki wyglądaja tak apetycznie ze chyba sie skusze i je zrobie ale przed świetami. Na świeta to robie pierogi z kapusta i grzybkami i uszka do barszczu ( uszka muszą byc bo inaczej to mógłby mnie spotkać los karpia hihihi). Pozdrawiam Małgosia
Pyszne!! Właśnie zrobiłam. Bardzo szybko mi poszło. Zrobiłam z normalnej porcji i wyszło mi ok 30 pierogów. W smaku-rewelacja! Na bank muszą się znaleźć na wigilijnym stole. Pozdrawiam
i ja się skusiłam na pierożki... robiłam z pieczarkami, w smaku bardzo dobre, ciasto kruchutkie tylko troszke niektóre się rozkleiły, ale to chyba wina farszu. A powiedz jak robisz takie zakończenia pierożków?
nie wiem jak wy, ale ja już zaczęłam przygotowania potraw Wigilijnych
oto moje uszka przed pieczeniem
a tak wyglądają po upieczeniu
jak wystygną to je zamrożę, a w Wigilię odmrażam trochę, wkładam do piekarnika i mam cieplutkie, pyszne uszka :))
pozdrawiam Wiesia
Sa bardzo ladne i apetyczne,az dziw ze wytrzymaja do swiat ;)
alez apetyczne kiedys tez takie zrobilam ale mi sie przypiekly i jakos nie bardoz je wspominam
Też robiłam (w zeszłym roku) te pierożki. Faktycznie wyszły bardzo smaczne. W tym roku mam zamiar zrobić krokiety z piczarkami i żółtym serem (dla odmiany) a do tego czerwony barszcz. Zrezygnowałam z uszek z grzybami. Też już zaczynam przygotowania żeby potem nie robić wszystkiego na jeden raz. Póki co szukam przepisu na te krokiety :-) Ostatecznie będę improwizować. Zastanawiam się tylko ile muszę kupić pieczarek żeby wystarczyło farszu na jakieś 20 krokietów? Czy starczy 1,5 kg i 0,5 kg żółtego sera? Oczywiście jeszcze cebula. Hm...
Myślę, że jeszcze farszu Ci zostanie. Ja często robię podobne krokiety z 0,4 kg pieczarek i 4-5 jajek ugotowanych na twardo. Wychodzi mi 10-12 krokietów.
Smakosiu wydaje mi się,że wystarczy taka ilość. W piątek robiłam krokiety tylko pieczarki 2 kg z cebulą, i wyszło mi około 20 sztuk.Ale robię takiej średniej wielkości. Pieczarki bardzo się kurczą w trakcie smażenia więc możesz kupić trochę więcej i farsz, który zostanie wykorzystasz jeszcze przd świętami.
Elo, serdecznie Ci dziękuję za tę podpowiedź. Jest baaaardzo cenna. Uściski wielkie i pozdrowienia z pochmurnego Szczecina.
A ja pozdrawiam Ciebie z zachmurzonego Torunia. Alicja
ładnie wygladaja te pieczone pierozki proszę o przepis z góry dziękuję iwona
przepis na ciasto biorę z Kuchni Polskiej (przepis na paszteciki półkruche), a kapusta z grzybami według własnego upodobania (oczywiście postna bo to na Wigilię)
jeżeli nie masz takowej ksiązki to podaj e-mail wtedy prześlę :))
ja już się podłączyłam na ten przepis i podałam e-maila i czekam
a gdzie ten e-mail?
przepraszam wysłałam e-maila może nie doszedł już podaję magdawrzosy@orange.pl. dziękuje
To są chyba pierożki pieczone, uszka są malutkie!! Moje uszka też już zamrożone, pierogi z kapustą i grzybkami (drożdżowe) upieczone i zamrozone. Krokiety z kapuchą i grzybkami też się mrożą.
Ja też sie zastanawiam nad przygotowaniem potraw świętecznych, tylko nie wiem co już moge zrobić żeby dotrwało do świąt. Zawsze mama robiła święta, a w tym roku chcę ją zaskoczyć i sama przygotować :) Może macie jakieś przepisy?? Chętnie skorzystam.
Ja jeszcze nie zaczelam nic pichcic ale mam juz ustalone menü swiateczne. Moja tesciowa stwierdzila, ze jestem nawiedzona, ze w srodku listopada planuje swieta. Ja tam jednak wole wszystko wczesniej zaczac a nie na ostania chwile..
A pierozki strasznie apetycznie wygladaja.
Ja tak samo już teraz planuję, Maleno. Wcześniej robię zakupy i planuję, co kiedy upichcę. Dzięki temu jest mniej nerwów:), a właściwie w ogóle ich nie ma.
przepraszam za brak odpowiedzi ale jestem w trakcie przeprowadzki.....
podam przepis na pierożki w tym wątku:
30 dag mąki pszennej
2 jajka
15 dag margaryny
2 łyżki śmietany
1/2 paczki proszku do pieczenia
sól
wszystko szybko zagnieść, schłodzić przez 15 minut, wałkować na grubość 0,5 cm, formować pierożki, smarować rozmąconym jajkiem, piec w nagrzanym piekarniku ok.30 minut w temperaturze 200stopni.
pozdrawiam Wiesia
p.s. z pojedyńczej porcji wychodzi mało pierożków, ja zazwyczaj na kg kapusty kiszonej robię porcję X3
bardzo dziękuję za przepis
Te pierożki wyglądaja tak apetycznie ze chyba sie skusze i je zrobie ale przed świetami. Na świeta to robie pierogi z kapusta i grzybkami i uszka do barszczu ( uszka muszą byc bo inaczej to mógłby mnie spotkać los karpia hihihi). Pozdrawiam Małgosia
Pyszne!! Właśnie zrobiłam. Bardzo szybko mi poszło. Zrobiłam z normalnej porcji i wyszło mi ok 30 pierogów. W smaku-rewelacja! Na bank muszą się znaleźć na wigilijnym stole. Pozdrawiam
wyglądają pysznie, podaj przepis
kropka w punkcie 18 jest przepis wiesia podala :-)pozdrawiam
wyglądają przepięknie.
i ja się skusiłam na pierożki...
robiłam z pieczarkami, w smaku bardzo dobre, ciasto kruchutkie tylko troszke niektóre się rozkleiły, ale to chyba wina farszu. A powiedz jak robisz takie zakończenia pierożków?