Pomóżcie. Chcę dzisiaj zrobić ciasto (konkretnie królewiec) i nie wiem czy do kruchego ciasta mogę dać mąki tortowej zamiast pszennej? Nie piekłam jeszcze nigdy nic z tortowej i nie wiem czy to wyjdzie... Pomóżcie, please....
Mąka tortowa to też mąka pszenna. Do kruchego ciasta najlepsza jest krupczatka, ale jak nie ma to każda się nada, nawet 650, choć ciasto wtedy będzie miało ciut ciemniejszy kolor.
Jako, że mieszkam w mały mieście, krupczatka w sklepach jest sporadycznie - i to tylko w tych większych. I kruche ciasto wychodzi zawsze.
Parę razy robiła królewiec według tego przepisu http://wielkiezarcie.com/przepis19400.html i właśnie z mąki tortowej lub szymanowskiej. Wychodzi genialnie. Placki nie są zbyt twarde i świetnie pasują do kremu. Nie zastanawiaj się i bierz się do dzieła.
Pomóżcie. Chcę dzisiaj zrobić ciasto (konkretnie królewiec) i nie wiem czy do kruchego ciasta mogę dać mąki tortowej zamiast pszennej? Nie piekłam jeszcze nigdy nic z tortowej i nie wiem czy to wyjdzie... Pomóżcie, please....
Mąka tortowa to też mąka pszenna. Do kruchego ciasta najlepsza jest krupczatka, ale jak nie ma to każda się nada, nawet 650, choć ciasto wtedy będzie miało ciut ciemniejszy kolor.
Jako, że mieszkam w mały mieście, krupczatka w sklepach jest sporadycznie - i to tylko w tych większych. I kruche ciasto wychodzi zawsze.
Parę razy robiła królewiec według tego przepisu http://wielkiezarcie.com/przepis19400.html i właśnie z mąki tortowej lub szymanowskiej.
Wychodzi genialnie. Placki nie są zbyt twarde i świetnie pasują do kremu. Nie zastanawiaj się i bierz się do dzieła.
Serdecznie Wam dziękuję. Ciasto już w piekarniku:) A jak pięknie pachnie.....Pozdrawiam cieplutko:)