Forum

Kuchenne porady

marcepan sztuczny-pomocy

• Autor: monika_70 Data: 2007-11-21 12:00:55

witam, robiłam dzisiaj po raz pierwszy marcepan, przepis brzmi bardzo ciekawie i zachęcająco.Ale mój marcepan kruszy się, czy to znaczy że dałam za dużo cukru (dokładnie 0,5kg-tak jak w przepisie) czy wręcz przeciwnie, bardzo proszę oszybka odpowiedż, bo chciałabym na piątek udekorować tort, dziekuję za odpowiedzi, pozdrawiam

• Autor: Natka64 Data: 2007-11-21 12:19:22

jak ci sie kruszy to dodaj troszke wiecej margaryny lub wody powinno pomoc

• Autor: sunny Data: 2007-11-21 12:46:19

Dodaj trochę białka z jajka. Działa jak trzeba... :)).

• Autor: adnaw Data: 2007-11-21 13:28:42

Witam ,,ja robiilam w poniedzialek marcepan ,rowniez z tego przepisu wyszedl mi idealny ,plastyczny ,
    tylko mam watpliwosci , czy nie skruszeje w lodowce do piatku, oczywiscie jest zapakowany w foli.
    Pare rozyczek juz zrobilam ,a do reszty  szukam barwnikow i nigdzie nie moge ich dostac.

• Autor: basia19 Data: 2007-11-21 15:17:07

Jeżeli chodzi o przechowywanie , to jak jest zawinięty w woreczku foliowym i jest w lodówce nic mu nie będzie nie wyschnie, ja trzymałam chyba ze 2 tygodnie i nadaL BYł PLASTYCZNY, POZDRTAWIAM.

• Autor: anna-gu Data: 2007-11-21 14:42:42

Również jak Natka radzę dodać trochę tłuszczu, Jeżeli w lodówce troszke wyschnie, to również nieco margaryny wgnieść. Mój marcepan barwiłam łyżeczka soku z buraków. Wuszedł piekny róż majtkowy na rózyczki. Na liście dałam do masy posiekanej i zmiażdżonej mięty - mam w słoiczku w zamrażarce. Nie były bardzo zielone, więc dodałam jeszcze trochę kropli mietowych, jednak to rozrzedziło masę i trzeba było wgnieść troche cukru. Polewę robiłam jasną. Ale na ciemnej kontrast byłby lepszy.

• Autor: anna-gu Data: 2007-11-21 14:43:18

Na zółto mozna zółtkiem zabarwić.

• Autor: basia19 Data: 2007-11-21 15:15:25

Jeżeli marcepan się kruszy to za dużo cukru, w komentarzach pisałam, że cukier puder jest różny, jednego trzeba więcej ,a drugiego mniej dodać. Kiedyś jak robiłam marcepan to zawsze dawałam równe 1/2 kg i zawsze wychodził super, a teraz nie wiem co robią z tym cukrem, mam wrażenie że w dużo sklepach jest to stary ponownie zmielony cukier i dlatego są takie problemy.

• Autor: monika_70 Data: 2007-11-21 16:17:00

już zrobiłam marcepan, dodałam odrobinkę wody, zabarwiłam go, dzieci miały niezłą zabawę z lepieniem kwiatków, dzięki za pomoc

• Autor: ewelinasarnecka Data: 2007-11-22 23:53:00

to powiedzcie jeszcze czy wychodzi podobny do tych sklepowych?

jestem potwornym marcepanojadem i mogłabym jeść go na kilogramy =)

• Autor: anna-gu Data: 2007-11-23 09:43:27

Ewelinko, to podróba, ale super w smaku.Wypróbuj i sama się przekonasz :))

• Autor: Wkn Data: 2007-11-23 10:34:46

Użytkownik ewelinasarnecka napisał w wiadomości:
    > to powiedzcie jeszcze czy wychodzi podobny do tych sklepowych?jestem potwornym
    > marcepanojadem i mogłabym jeść go na kilogramy =)

Hm, żeby wyszedł podobny do tych sklepowych, musiałabyś raczej zrobić go z obranych i zmielonych migdałów oraz cukru pudru z dodatkiem alkoholi, takich jak dobry rum czy amaretto. Gotowy marcepan najlepiej polać rozpuszczoną gorzką czekoladą. Rozmarzyłam się. Moje migdały już czekają. Przepis zamieściłam na stronie dawno temu http://wielkiezarcie.com/przepis309.html , wykonanie jest niestety dość drogie, ale moim zdaniem warto, choć są i tacy, którzy jednak zdecydowanie wolą sklepowy.

Wkn

• Autor: bahus Data: 2007-11-23 15:38:15

Użytkownik Wkn napisał w wiadomości:
    > Użytkownik ewelinasarnecka napisał w wiadomości:> to powiedzcie jeszcze czy
    > wychodzi podobny do tych sklepowych?jestem potwornym> marcepanojadem i
    > mogłabym jeść go na kilogramy =)Hm, żeby wyszedł podobny do tych sklepowych,
    > musiałabyś raczej zrobić go z obranych i zmielonych migdałów oraz cukru
    > pudru z dodatkiem alkoholi, takich jak dobry rum czy amaretto. Gotowy marcepan
    > najlepiej polać rozpuszczoną gorzką czekoladą. Rozmarzyłam się. Moje migdały
    > już czekają. Przepis zamieściłam na stronie dawno temu
    > http://wielkiezarcie.com/przepis309.html , wykonanie jest niestety
    > dość drogie, ale moim zdaniem warto, choć są i tacy, którzy jednak
    > zdecydowanie wolą sklepowy.Wkn

Ten rewelacyjny przepis jest moim "przekleństwem" Muszę go stosunkowo często robić gdyż rodzina za tymi smakołykami wręcz przepada...a niestety, składniki do tanich nie należą.
    Bahus

• Autor: axx22lublin Data: 2007-11-28 17:11:26

Witam a ja mam takie pytanie ile musze zrobic tego marcepanu aby pokrył mi tort o srednicy 30cm i wysokosci 15 cm
    dziekuję

• Autor: ewelinasarnecka Data: 2007-11-24 11:26:44

dziękuję:) teraz to już napewno muszę wypróbowac przepis. MOże zrobie na święta.. chociaż pewnie nie doczekam do świąt ;)
    pozdrawiam !

Przejdź do pełnej wersji serwisu